In completarea Adresei nr. 42268/01.09.2022, ANP revine cu precizarea că actualizarea bazei de calcul ca urmare a efectelor OUG 115/2022 (acordarea a 1/4 din diferențele salariale conform Legii-cadru 153/2017) se aplică pentru polițiștii care la data de 01.08.2022 erau încă în activitate. Diferențele salariale se plătesc retroactiv începând cu drepturile salariale aferente lunii august 2022, prin urmare colegii care nu erau în activitate la data de 1 august 2022, nu pot beneficia de actualizarea pensiei militare.
Din păcate, observăm că periodic se relansează în rândul personalului zvonurile alarmiste cu privire la pensii. Referitor la temerile exprimate cu privire la riscurile de pierdere sau de modificare a pensiilor militare reamintim declarațiile publice ale membrilor Guvernului României prin care se arată că pensiile militare nu intră în categoria pensiilor speciale, vizate de modificări. Chiar dacă prezumăm un nivel extrem de mic de încredere în guvernanți, ceea ce este absolut justificat, apreciem totuși că deciziile pripite de trecere în rezervă de teama unei “modificări peste noapte” sunt total greșite și explicăm de ce.
Există două modalități prin care se pot opera modificări la normele existente, respectiv ordonanțe de urgență sau legi. Dacă prin absurd, contrar declarațiilor făcute, Guvernul ar decide să aprobe modificări prin ordonanță de urgență, proiectul actului normativ va fi făcut public pentru că este obligatorie etapa de transparența decizională și de consultare. În plus, acel eventual OUG nu poate fi adoptat decât după avizarea de către Consiliul Economic și Social, altfel actul ar fi neconstituțional (informativ, președintele PUBLISIND/SNPP este membru și vicepreședinte CES).
Singurul risc, absolut ipotetic, al unei modificări cu care să ne trezim subit ar fi ca urmare al vreunui amendament lipit pe ultima sută de metri în Parlament, la un proiect de lege aflat pe circuit și știm că sunt câteva care vizează pensiile militare. Practic un astfel de amendament, dacă ar aduce prejudicii în planul pensiilor militare, nu are șanse să fie admis decât cu o decizie luată în coaliția de guvernare iar indiciile sunt liniștitoare în acest plan (articol mai jos). Dacă totuși, din nou prin absurd, o lege ar fi votată în Parlament cu o astfel de modificare, până la momentul in care ar urma să producă efecte norma respectivă, este cale lungă si deci timp suficient de a se depune cereri de trecere în rezervă.
Din momentul în care o lege este adoptată prin vot se deschide posibilitatea depunerii unor sesizări de neconstituționalitate aspect foarte probabil având în vedere miza actului precum și evidenta încălcare a principiului bicameralismului (amendament admis în camera decizională fără să fie dezbătut în prima cameră) identic cu Legea de aprobare a OUG 130/2021 prin care a fost aprobată inițial acordarea diferențelor de 1/4 și care a fost blocată prin sesizarea depusă de USR la CCR forțând astfel Guvernul să emită OUG pentru aplicarea parțială a legii-cadru.
În cazul în care nu se va depune sesizare de neconstituționalitate sau dacă sesizarea pică la CCR, nici atunci legea nu produce imediat efecte ci trebuie transmisă la Președinția României în vederea emiterii unui Decret. După emiterea decretului urmează publicarea atât a decretului cât și a legii în Monitorul Oficial al României. Nici măcar publicarea legii in MO nu atrage aplicarea imediată a acesteia ci numai după 3 zile de la publicare. Deci, recomandăm tuturor polițiștilor de penitenciare care stau în dilemă cu privire la trecerea în rezervă să nu ia decizii doar pe baza unor zvonuri alarmante dar nefondate. Indiferent de riscul existent, mai mult sau mai puțin ipotetic, normele actuale nu se pot schimba peste noapte!
Premierul, Ministrul Apărării și Ministrul Muncii – pensiile militare nu sunt pensii speciale
20 de răspunsuri
Ce se știe de majorarea de 50% trim 3 și 4.
Luni incercam un raspuns
Mulțumesc!
Dar nici nu luați măsuri pentru cei ieșiți la pensie. De ce nu luptați pentru înlăturarea efectelor OUG 59/2017? Gândiți-vă că veți ieși și voi la pensie și, poate vă va părea rău că nu ați luat măsuri atunci când a trebuit.
Potoliți vă cu aiurelile. Pensiile militare asa vor rămâne cum sint la ora actuală.!!
Promisiuni, 0 barat, nimeni nu face nimic, e care pe care in functie de relatii, pile , cunostiinte, un om cinstit si harnic e considerat prost.
Deci s-a intamplat cum am crezut ca se va intampla. Cei care au iesit la pensie in anul 2021 sau pana la 01.08.2022 au luat-o din nou in mana!. Pentru ca dragii nostri guvernanti au ales sa nu respecte legea data chiar de ei. Lege pe care o stim cu totii! In anul 2021 “1/4” nu s-a dat! “1/4” dat anul asta nu ar trebui sa fie restanta din 2021? Cum poti da ceva pe 2022 daca in 2021 nu ai dat nimic? Cred ca sunt prea prost ca sa inteleg. Eu si alte cateva mii iesiti la pensie in anul 2021….
Nu am avut posibilități sa achit impozitul pe clădire pe anul 2020,cînd am fost la taxe și impozite in anul 2022,am vrut sa achit pe anul 2022 impozitul și mi a spus că nu se poate,întîi achiți impozitul pe 2020 și apoi pe 2021,dar la guvernanți s a putut o pătrime pe ce an 2022,pentru anul 2021 sau care,atunci de ce nu a acordat și celor ieșiți la pensie in 2021,2022,ei respecta legile.
Actualizarea pensiilor militare cf. Veniturilor realizate conform legii salarizării din 2017. Am fost angajat la data de 01.01.2022. ar trebui sa nu se actualizeze pensiile militare la pct. 7 din fisa de pensie se trec toate majorările cf. Legii salarizării din 2017 încoace. Noi de ce nu benefiem de acest drept. Rusineeeeeeee!
Multă ipocrizie.Doamme ferește de război să aibă nevoie de noi,atunci să vezi cum vin cu actualizări ,măriri și tot ce trebuie că de are nevoie de săgeți,pt că guvernanți sunt femei nu merg la război,stau dupa fusta muierii.Atunci cind ai arma in mină să intri peste ei săi iei la intrebari să vezi cum dau vina unul pe altul.
bună ziua poate cineva imi da un sfat poate tatăl meu sa primeasca pensie de militar 18 ani în rusia slujiti si restu aici in moldova, mam adresat si mi sa zis ca trebuie sa aibă 11 ani lucrați ca om simplu,,
Puneti la un loc toate documentele care atesta ceea ce afirmati si solicitati in scris puncy de vedere de la ministerul de resort
Deci pe intelesul tuturor ar trebui sa iesim la pensie indiferent de perioada. Altele mai bune nu vin……
Sa aprobat în parlament 4 luni la grupa deosebită pentru Ministerul de interne
Când s-a aprobat în parlament 4 luni la grupa deosebita?
CUM RAMANE CU PLX 199/2020 PRIVIND RECALCULAREA SI ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE.
in aer / apar alte proiect acum / PNRR
se va aplica ceva din ce se vb anul acesta ? putem sta linistiti in 2022 ?
5,1% se va lua indexare la pensii militare la 1 Ian 2023 dacă nu se modifică Legea 223/2015 sau nu se dă vreo OUG până la 31 Dec 2022 ! Aștept să mă contrazică cineva … până atunci La civili E altă treabă Le va indexare cât vrea cât va vrea mușchii lui Budăi,Cîciu,UE bașca mărire de pct de pensie Deja socrul meu care a fost toată viața civil are acum 2400 lei net mia spus așa citez ” Taică, dacă mai dă ăștia vreo indexare sau două de pensie in vreo 2 ani te iau pe turnantă cu toată milităria ta Eu cat am lucrat m-am respectat sâmbetele, duminicile, sărbătorile legale am stat cu familia nu ca tine pe coclauri…”
De ce fac diferentierea la indexarea pensiilor militare, nu este discriminare.Cei care au iesit pana in anul 2017 au beneficiat de ordinele militare , iar altii au luat si salarii compensatorii.