Ordin de ministru inca in analiza

ANP ne transmite o adresa din care chiar daca nu aflam nimic relevant, macar stim ca exista preocupari. Suntem informati ca avem in derulare proceduri pentru angajare directa pe 115 posturi la nivel de sistem si ni se cere suportul pentru integrarea celor care vor fi incadrati si ne vor fi colegi pentru urmatoarele 6 luni. Este cu adevarat o provocare modul in care se vor aloca misiuni celor angajati direct in operativ, dar suntem siguri ca se vor gasi solutii.

Totodata ANP ne anunta ca este posibil sa avem in 2020 si concursuri normale, dar ca asta depinde de emiterea ordinului de ministru si de masurile dispuse de autoritati, referitor la pandemie. Nu stim ce are de-a face pandemia cu articolul din statutul politistilor de penitenciare, care impune organizarea anuala a procedurii de trecere a agentilor in corpul ofiterilor, asa cum nu stim ce are MJ de analizat de luni de zile la proiectul elaborat si transmis demult de ANP, proiect care nu se regaseste nici macar pe pagina MJ in transparenta decizionala.

Pentru a organiza aceste concursuri am asteptat noul statut care a venit cu o intarziere de 6 luni fata de statutele modificate in celelalte institutii din sistemul de aparare. Acest nou statut intrat in vigoare in august 2019, impunea un termen de 6 luni pentru emiterea ordinului de ministru pe linie de concursuri. In scurt timp se va face negresit un an de cand Legea 145/2019 a intrat in vigoare, fara sa avem un ordin aplicabil si fara sa mai mentionam ca nici acel ordin nu va fi suficient pentru declansare procedurilor; mai este nevoie de inca o decizia a DG ANP pentru care probabil ca vom avea de asemenea de asteptat.

Intelegem ca la MJ se lucreaza cu greutate dupa confirmarea unui numar mare de infectari cu COVID-19 dar totodata ne amintim ca in ultimii doi ani am avut doar doua teze foarte importante la nivel de prioritati si anume concursuri si chirii/rate. Daca cu concursurile „ne-am lamurit”, cu chiriile si ratele suntem tot in ceata. Pentru acest drept avem ordin de ministru insa unitatile au inceput patinajul pe interpretari, iar aici este rolul ANP de a interveni cel putin cu recomandari daca nu cu impunerea unui mod unitar de acordare a acestui drept. Unele unitati calculeaza distantele din centrul localitatii, altele de la periferie, iar prevederile referitoare la fondul locativ care conditioneaza dreptul la chirie/rate sunt interpetate de unele unitati intr-un mod deosebit de rigid.

Stim ca pandemia a ucis normalitatea si ca grila de prioritati a fost profund perturbata insa ne uitam pentru comparatie catre structura de aparare, nu catre alte sisteme. Nu sunt probleme cu plata ratelor nici in  politie, nici in armata, asa cum nici organizarea de concursuri nu este blocata de aproape 2 ani din lipsa unor norme. Daca am setat de comun acord cu ministerul si administratia aceste doua prioritati inca de acum 2 ani, atunci trebuie sa recunoastem cu totii ca rezolvarea nu mai poate fi amanata, indiferent de motive!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Concursuri? Clarificari rate? Prea multe amanari

41 Responses

 1. Este bătaie de joc la adresa noastră , după ce se termina cu mascarada aceasta și se aseaza lucrurile plec din sistem ! După 10 ani in care am muncit pe rupte , au suspendat concursurile ca așa vrea Anp cu mj , drepturile nu se acorda ! Sa vina Anp și mj sa miroasă (editat) la HOT !! Acest salariu îl iau in privat mult mai lejer și fără sa țin in spate 17 șefi la Anp ! Am mai auzit colegi care vor pleca așa ca ma bucur ! Va urez succes in continuare și așteptați miracole de la Anp ! Am uitat sa Menționez și membru Snlp ( snpp) de la angajare

 2. Domnule presedinte,
  Ce masuri vom lua in acest sens? Pregatim o serie de proteste?
  Am asteptat de un an omj-ul cu ratele ,acum de lovim abuziv de fondul locativ…..
  Nu e normal,e bataie de joc.

   1. Evident ca dupa starea de urgenta ma refeream.
    Stiti vorba aia” bate fierul cat e cald”, altfel nu vom elimina problema fondului locativ….. e pacat sa stam blocati in situatia asta,suntem multi din complexul Jilava care nu putem beneficia de acest drept in adevaratul sens….

 3. Buna ziua! Legat de incadrarea pe coeficient maxim, se stie ceva?! Existau zvonuri ca s-ar pune in aplicare…

  1. Domnule Teoroc,
   Aveti idee ,se va aplica coeficientul maxim tuturor din discutiile avute la nivel de ANP?
   Asteptam raspunsul dvs!

    1. dupa modificarea de azi a OUG 114/2018 a colegilor de la MAI , se va ridica coeficientul la nivelul maxim pt toti angajatii ANP ?

 4. Domnule președinte va rugam sa luati masuri si sa discutati cu DG ANP cu privire la programul de lucru pe perioada starii de alerta pt a nu mai exista atatea disfuncționalitati la nivelul unităților cu privire la program… Sa fie un program unitar in toate unitățile(cei de la 8 ore) cu privire la sefi sectie, sefi servicii si sefi compartimente.. Au existat (si inca exista) multe nemulțumiri in randul personalului din acest punct de vedere, directorii nerespectand dispozițiile anp cu privire la program… S au format echipe de cate doua(2 sapt acasa 2 sapt la munca) de la director adjunct si pana la ultimul sef de sectie sau sef birou.. Adresa anp spunea clar”sefii de compartimente”raman la program normal… Va mulțumesc!

   1. Propunerea concreta de program este ca functiile de conducere, sefii de compartimente si birouri sa aiba program de 8 ore toată luna, nu 2 săptămâni la 12 ore si 2 săptămâni acasa… Cred ca situația operativa in cadrul SDRP in aceste momente in care trebuie sa fim focusati pe starea de spirit in randul deținutilor este primordiala si cred ca este necesar ca sefii de sectie de exemplu sa fie in unitate toata luna, nu cu program de 2 saptamani la munca si 2 săptămâni acasa… Nu stiu cat de bine poate sa fie stapanita situatia cu alti ofiteri din alte compartimente pe perioada cat ss, sefii de detasament si sefi birouri sunt 2 sapt acasă… Sper ca m am facut înteles… Mulțumesc

 5. s-au scos posturi pe 6 luni ptr.operativ?nu am vazut mai nimic-3 la SPR si cateva prin tara!…Restul e pe medical!

 6. Din pacate din nou suntem la mana lor, starea de urgenta a plecat, o sa vina starea de alerta si noi tot dispozitiile lor o sa fim, program haotic de munca, preventie zero. Nu are rost sa enumar aici spetele pe care acest program ”sa nu se intalneasca om cu persoana” nu le acopera. Noi suntem de sacrificiu din pacate.

 7. Buna ziua, am si eu o nelămurire vis-a-vis de încadrarea ca agent operativ pe o perioadă determinată de 6 luni.
  Am trimis dosarul dar a fost respins, motivul fiind: dosar incomplet ( mai exact adeverință medicală eliberată de medicul de familie ).
  Citez:
  Adeverință medicală care sa ateste starea de sănătate corespunzătoare, ELIBERATA ULTERIOR DEMARARII PROCESULUI DE RECRUTARE, de către medicul de familie al candidatului sau de către unități sanitare abilitate.
  As dorii o explicație plauzibilă sau o adresa unde as putea contesta această decizie.
  Multumesc anticipat.

  1. Dragul meu, procesul de selecție este foarte clar stipulat în legislație. Din ce relatați dumneavoastea, se pare ca a fost o neintelegere privind adeverința medicala. Poate Dumnezeu a spus ca încă nu sunteți pregătit pentru acest sistem. Dacă doriți sa lucrați în sistemul penitenciar, va recomand sa discutați cu personalul resurselor umane și sa fiți atent la ce va solicita. Succes!

  2. Procesul de recrutare este demarat o dată cu publicarea anunțului de selecție în vederea încadrării pe perioadă determinată de 6 luni! Ar fi trebuit să aveți adeverință eliberată de medic ulterior datei publicării anunțului!

 8. sa intelegem ca anul aceasta ar fi obligatoriu scoaterea locurilor prin sursa externa cu examen si incadrare definitiva

 9. Domnule Stefan Teoroc saptamana aceasta am înteles ca vor începe sa faca angajarile si în structurile MAI este adevarat?

  1. Nu intra în panica, poți și ” esi”, poți și „iesi” . Problema e cum ai intrat în acest sistem. Și când te gândești ca ai și facultatea de drept. Asta e viața. ….

  1. Încearcă o întrebare logica. Întrebarea dumneavoastea este lipsita de esență și mă duce cu gândul la un (editat). Încercați sa reformulati întrebarea! Succes și sunt convins ca o sa reușiți!

 10. Pentru dumneavoasta se prelungește ieșirea la pensie. Pentru angajați, starea de alerta nu interzice ieșirea la pensie. Ar trebui sa vedem Legea privind instituirea stării de alerta!

 11. Oamenii din anp/mj, care se dau rotunzi in interpretarea legii au omis sa specifice care sunt „prevederile referitoare la fondul locativ care conditioneaza dreptul la chirie/rate” .
  Nu i bai completeaza ei ordinul cu ceva ,ca doar nu i prima data…..insa atentie domnule Stefan sa nu fie din nou in DEFAVOAREA angajatilor.

   1. Buna ziua, Sunteti amabil sa-mi dati un link, cu trimitere la materia ce trebuie studiata in vederea sustinerii concursului pt angajare din sursa externa? Am cautat si n-am gasit pe net. Multumesc pt amabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *