Detalii privind procedurile

In cursul videoconferintei de astazi ANP-unitati  s-a decis ca tot in cursul zilei de azi se publica anunturile in toate unitatile. Programul pentru depus dosarele se realizeaza pe intervalul orar 07:00 – 15:00 sau 08:00 – 16:00 plus inca doua zile in care se pot depune in intervalul 10:00 – 18:00. Pe site vor fi postate listele cu documentele de depus si ordinea lor precum si contactul (e-mail) pentru depunere. Candidatii tin legatura cu unitatile unde depun dosarele. De evitat contacte sau imbolnaviri pentru ca se pierde examenul daca participarea este impiedicata.

Procedura actuala, comparativ cu anii anteriori in care s-au organizat concursuri, este evident diferita avand in vedere contextul epidemiologic in care ne aflam. Ca sindicat am insistat pentru atingerea obiectivului de a acoperi minusurile in planul resurselor umane si am reusit pe un final de an destul de complicat. Impreuna cu administratia centrala vom incerca sa raspundem multor nelamuriri si speram ca procedura de concurs sa nu fie afectata de neprevazut.

Punem la dispozitie repartizarea celor 700 de posturi de agenti care sunt avute in vedere ca prioritate la declansarea procedurilor de concurs (click pe imagine):

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Concursuri – 700 de posturi in operativ. Repartizare pe unitati

149 de răspunsuri

    1. Andreea daca de barbati e nevoie pe o sectie unde se face perchezitie la barbati nu mi se pare deloc exagerat, oricat am incerca egalitatea sexelor anumite activitati nu pot fi executate decat de pwrsoane de acelasi sex!

 1. Va deranjez si eu cu o intrebare:
  Am inteles ca sesiunea pt agenti va fi facuta dupa concursurile din sursa externa(asta daca e asevarat).
  Nu ar fi fost mai logic ca prima data sa fie organizata sesiunea anuala de trecere in corpul ofiterilor si ulterior in situatia in care nu se ocupa posturile,sa fie totul scos din sursa externa?

    1. Daca pt sursa externa s-a acceptat grila,la sesiunea unica pt agenti e clar ca se cunoaste nivelul acestora din sistem si ca au trecut o data de sinteza(modalitatea prin care ANP sustine ca filtreaza submediocritatea,ca sa fiu elegant)
     E clar ca ,daca vrei ce e mai bun ,dai grila,nu cei care memoreasa sunt cei mai ok,toti stim asta)

 2. Bună seara,toate posturile sunt pentru agent operativ?Corpul suspendat ce trebuie atins la traseul aplicativ este la 2,50 m sau la 2,55m? Pentru că pe schiță apare la 2,55m iar baremul este de 2,50…cum vine atunci?

 3. Sesiunea de trece a agenților in corpul ofițerilor când urmează ? După bătaia de joc din 2018 , suntem lasati iar de sărbători sa învățam ? Ce este așa greu sa dea drumul odată cu toate celelalte !

  1. Perioadele dintre sarbatori sau alte manifestari religioase nu se pot stabili ca si conditie de concurs. Organizarea acestor concursuri presupune iomplicarea masiva a unui numar considerabil de oameni. Toate la timpul lor. esential este ca s-a reusit demararea acestor concusuri.

    1. Termenul se va stabili in functie de eventuala problematica a organizarii acestor concursuri. Suhnt detalii legate de evolutia imbolnavirilor cu Covid-19, de potenatialele masuri adoptate de Guvern…in fond, sunt multe elemente care pot da peste cap planurile. Se demareaza aceasta procedura de concurs si ulterior tintim perspectivele urmatoarelor sesiuni.

 4. Buna ziua domnule Cristian Tudorache,

  Am o intrebare penteu dumneavoastră :

  Pot să candidez la concurs dacă in anul 2018 am avut o incetare disciplinară a contractului de munca, la o firmă privată.
  Mai exact, nu am stat in preaviz și mi-au făcut referat pentru absențe nemotivate.

   1. Bună am și eu o mică întrebare dacă nu e cu deranj, am intrat in sistem pe funcția de agent operativ in ediția precedentă de încadrări din sursă externă dar am demisionat după aproximativ10 luni(aveam niște probleme personale de rezolvat și aveam nevoie de cel puțin 1 an liber),oare mai pot participa la concursul din anul acesta in condițiile in care am absolvit cursul de pregătire de 6 luni dar nu am depus jurământul pentru a devenii definitiv…bine știu că șansele să mai trec la interviu la penitenciarul respectiv sunt egale cu a porcului de Crăciun,sau a mielului de Paște dar mă gândeam că poate la altul n-ar fi asta o problemă.
    Vă mulțumesc anticipat!

     1. Puteți sa ma ajutați cu mai multe informații?când se va susține concursul?ce probe se v-or tine?mulțumesc frumos..aștept un răspuns

 5. Am observat ca au inceput sa se afiseze pe site posturile pentru agent operativ(Penit. Poarta-Alba), intrebarea mea este posturile din sectorul economic-administrativ nu se sustin acum?

   1. Mulțumesc pentru răspuns. Dacă aplic pentru postul de agent operativ și nu trec o probă sau am punctaj scăzut, pot să mai aplic după pentru un post de agent sau ofițer agronom?

   1. Buna seara!Cei care sant angajati pe perioada de 6 luni cand ar fi indicat sa isi dea demisia pt. a participa la concurs..cand se fac inscrierile?

 6. Foarte interesant. Concursuri și de mutări nimic în situația în care cei din sursă externă 6 luni sunt debutanți și nu pot înlocui un angajat definitiv. Dar de ce să nu mai stăm în așteptare dacă tot suntem angajați, nu?!

   1. Doar teoretic, în anunțul de la penitenciarul Bacău, publicat acum câteva minute scrie clar ca la concurs nu pot participa persoanele care au calitatea de polițist de penitenciare(ilegal dp meu de vedere). Aveți idee dacă la Posturile de ofițer din sursa externa pot participa și agenți?

    1. Am afirmat teoretic pentru ca exista o sansa desi nu e prea la locul ei pentru un agent definitiv. Si anume sa-si dea demisia si sa candideze ceea ce nu se va intampla niciodata asta. D-voastra ca sunteti pe o perioada limitata de 6 luni incadrat, personal v-as recomanda sa faceti pasul spre demisie si sa candidati daca doriti sa continuati in sistem. Sunteti deja un pic „rodat” si sansele va sunt mai mari.

     1. La Posturile de ofițer din sursa externa pot participa și agenți definitivi? Îmi cer scuze, dar nu am reușit sa găsesc în metodologie acest aspect( desi personal nu vad un impediment, având în vedere ca la concursurile din anii trecuți s a putut, inclusiv ca agent sa concurezi pentru funcție de agent)

     2. Un subofiter angajat temporar pe o perioada de 6 luni la ISU poate candida pe aceste locuri? In anunt specifica doar ca cei care au calitatea de politist de penitenciare nu pot aplica. Imi puteti confirma?

 7. Cu concursurile care au fost suspendate ce se întâmplă? Au fost scoase la concurs atunci și posturi de medic și de asistent… Va mulțumesc!

 8. Buna seara,
  daca pe cazier apare mentiunea amanarea aplicarii pedepsei (in urma unui proces pt alcoolemie la volan), persoana respectiva daca indeplineste celelalte cerinte, are sansa la concurs? i se accepta dosarul? multumesc

 9. Buna seara. As dori sa stiu daca am fost angajat M.A.I Din 2005 pana in 2011 cand am fost disponibilizat, se poate concura pentru aceste posturi? Mai exact in 2011 au fost disponibilizari de catre minister nu am plecat cu demisie sau abateri disciplinare. Multumesc.

 10. Bună ziua,
  Vă rog să mă ajutați cu informații pentru următoarea situație:
  În luna Martie a.c. mi sa desfăcut contractul individual de muncă pe motiv disciplinar, ocupând funcția de Agent Vânzări în cadrul unei firme de distribuţie.
  Spuneți-mi vă rog dacă în această situație mă pot încadra în cadrul ANP ținând cont de punctul IV care spune: „Să nu fi fost destituit dintr-o funcție publică SAU SĂ NU LE FI ÎNCETAT CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCĂ PENTRU MOTIVE DISCIPLINARE ÎN ULTIMII 7 ANI.”

  1. Aprobată prin ORDINUL nr. 3.065/C din 23 iulie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 709 din 7 august 2020.
   Articolul 1
   (1) În vederea aprecierii comportamentului corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist de penitenciare, reglementat de art. 11 lit. h) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Lege, se au în vedere următoarele criterii:
   a) persoana să nu fi săvârșit fapte pentru care i s-au aplicat sancțiuni contravenționale sau amenzi administrative, inclusiv cele aplicate conform art. 91 raportat la art. 18^1 din Codul penal din 1968 ori pentru care, deși s-a dispus achitarea, neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală, în temeiul art. 10 alin. 1 lit. b^1) din Codul de procedură penală din 1968, s-a aplicat o sancțiune cu caracter administrativ dintre cele prevăzute la art. 91 din Codul penal din 1968, faptele pentru care candidaților li s-au aplicat sancțiuni de drept penal ori pentru care s-au pronunțat soluții de renunțare la urmărirea penală sau la aplicarea pedepsei ori de amânare a aplicării pedepsei, cu condiția ca aceste fapte să fie suficient de grave încât să fie contrare principiilor prevăzute la art. 5 din Lege;
   b) persoana să nu fi săvârșit fapte pentru care i s-au aplicat sancțiuni disciplinare (altele decât avertismentul sau mustrarea) în alte profesii în ultimii 3 ani anteriori datei de afișare a rezultatelor finale ale concursului, cu condiția ca aceste fapte să fie suficient de grave încât să fie contrare principiilor prevăzute la art. 5 din Lege;
   c) apartenența la organizații religioase, secrete sau de altă natură, nerecunoscute potrivit legii sau interzise prin Lege.
   (2) În aprecierea caracterului suficient de grav al faptelor prevăzute la alin. (1) se ține seama de: tipul și împrejurările de săvârșire a faptei, forma de vinovăție, tipul de sancțiune aplicată sau tipul soluției dispuse față de candidat, conduita adoptată în timpul cercetării disciplinare sau al procesului penal, așa cum rezultă din documentele comunicate de instituțiile abilitate, impactul asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză, precum și perioada de timp care a trecut de la aplicarea sancțiunii disciplinare, contravenționale, administrative sau de la rămânerea definitivă a soluției de condamnare, de renunțare la urmărire penală sau la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori a celorlalte soluții prevăzute la alin. (1).

 11. Buna ziua domnule Tudorache, daca în anul 1999 am primit o amenda Administrativa în urma unui proces ,pot candida pentru ocuparea unui post de agent de penitenciar( agent conducator auto ?
  Va rog sa imi spuneti concret daca m-as putea incadra pentru acest post . Va mulțumesc.

  1. Studiati, va rog:
   Aprobată prin ORDINUL nr. 3.065/C din 23 iulie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 709 din 7 august 2020.
   Articolul 1
   (1) În vederea aprecierii comportamentului corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist de penitenciare, reglementat de art. 11 lit. h) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Lege, se au în vedere următoarele criterii:
   a) persoana să nu fi săvârșit fapte pentru care i s-au aplicat sancțiuni contravenționale sau amenzi administrative, inclusiv cele aplicate conform art. 91 raportat la art. 18^1 din Codul penal din 1968 ori pentru care, deși s-a dispus achitarea, neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală, în temeiul art. 10 alin. 1 lit. b^1) din Codul de procedură penală din 1968, s-a aplicat o sancțiune cu caracter administrativ dintre cele prevăzute la art. 91 din Codul penal din 1968, faptele pentru care candidaților li s-au aplicat sancțiuni de drept penal ori pentru care s-au pronunțat soluții de renunțare la urmărirea penală sau la aplicarea pedepsei ori de amânare a aplicării pedepsei, cu condiția ca aceste fapte să fie suficient de grave încât să fie contrare principiilor prevăzute la art. 5 din Lege;
   b) persoana să nu fi săvârșit fapte pentru care i s-au aplicat sancțiuni disciplinare (altele decât avertismentul sau mustrarea) în alte profesii în ultimii 3 ani anteriori datei de afișare a rezultatelor finale ale concursului, cu condiția ca aceste fapte să fie suficient de grave încât să fie contrare principiilor prevăzute la art. 5 din Lege;
   c) apartenența la organizații religioase, secrete sau de altă natură, nerecunoscute potrivit legii sau interzise prin Lege.
   (2) În aprecierea caracterului suficient de grav al faptelor prevăzute la alin. (1) se ține seama de: tipul și împrejurările de săvârșire a faptei, forma de vinovăție, tipul de sancțiune aplicată sau tipul soluției dispuse față de candidat, conduita adoptată în timpul cercetării disciplinare sau al procesului penal, așa cum rezultă din documentele comunicate de instituțiile abilitate, impactul asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză, precum și perioada de timp care a trecut de la aplicarea sancțiunii disciplinare, contravenționale, administrative sau de la rămânerea definitivă a soluției de condamnare, de renunțare la urmărire penală sau la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori a celorlalte soluții prevăzute la alin. (1).

 12. Pentru noi ( agenții ) care așteptăm Posturile de execuție ofițer când urmează ? Înțelegem ca prioritatea este sa mai aducem oameni dar iar ( din nou ) așteptăm printre ultimii ! Sunt 100 și un pic de posturi pentru noi ! De ce nu se declanșează printre primii !

  1. Fiecare pe rand. Concursurile nu sunt chiar usor de organizat/multa resursa umana implicata. Rabdare! Se vor scoate si posturile astea. In principiu fiecare unitate si-a rezervat o anvelopa de ofiteri de executie pentru care se va organiza sesiune unica.

 13. Unde si cand se va analiza punctual aceasta speță? În momentul depunerii dosarului de candidat ,sau după ce se vor da probele pentru concurs ? Vreau sa știu dacă mai are rost sa cheltui bani cu deplasări pentru examene ,sau se analizează dosarul înainte de începerea probelor eliminatorii ? Va mulțumesc.

  1. Un prim pas il va reprezenta verificarea dosarului de candidat. La dosarul de candidat vor exista niste declaratii pe proprie raspundere. Au existat precdente in care candidatii admisi au fost supusi unor analize. Asta nu inseamna ca va pot garanta cu un raspuns concret. Puteti insa sa incercati.

 14. Se pot depune dosare pentru a participa la concurs in ambele sesiuni de incadrari in cazul in care pici prima data?
  Se pot depune dosare la mai multe penitenciare?

 15. Buna seara. Va rog daca puteti sa ma ajutați cu o informație; daca sunt admisa si nu pot sa ma acomodez pe postul respectiv si nu am capacitatea sa rezist, se poate realiza în timp transfer la MAI ca agent?
  Va mulțumesc!

 16. Bună ziua. Dacă sunt din Focșani și vreau sa ma înscriu la Târgușor, se poate? Și dacă, da, trebuie sa ma duc acolo pentru înscriere sau ma pot înscrie la Focșani?

 17. Buna dimineața,
  Pentru faptul ca am media scăzută la purtare in timpul anilor de liceu, mai exact media 8,62 generală pe cei 4 ani, pot depune dosarul sau este un impas acest aspect?
  Mulțumesc

  1. Aprobată prin ORDINUL nr. 3.065/C din 23 iulie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 709 din 7 august 2020.
   Articolul 1
   (1) În vederea aprecierii comportamentului corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist de penitenciare, reglementat de art. 11 lit. h) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Lege, se au în vedere următoarele criterii:
   a) persoana să nu fi săvârșit fapte pentru care i s-au aplicat sancțiuni contravenționale sau amenzi administrative, inclusiv cele aplicate conform art. 91 raportat la art. 18^1 din Codul penal din 1968 ori pentru care, deși s-a dispus achitarea, neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală, în temeiul art. 10 alin. 1 lit. b^1) din Codul de procedură penală din 1968, s-a aplicat o sancțiune cu caracter administrativ dintre cele prevăzute la art. 91 din Codul penal din 1968, faptele pentru care candidaților li s-au aplicat sancțiuni de drept penal ori pentru care s-au pronunțat soluții de renunțare la urmărirea penală sau la aplicarea pedepsei ori de amânare a aplicării pedepsei, cu condiția ca aceste fapte să fie suficient de grave încât să fie contrare principiilor prevăzute la art. 5 din Lege;
   b) persoana să nu fi săvârșit fapte pentru care i s-au aplicat sancțiuni disciplinare (altele decât avertismentul sau mustrarea) în alte profesii în ultimii 3 ani anteriori datei de afișare a rezultatelor finale ale concursului, cu condiția ca aceste fapte să fie suficient de grave încât să fie contrare principiilor prevăzute la art. 5 din Lege;
   c) apartenența la organizații religioase, secrete sau de altă natură, nerecunoscute potrivit legii sau interzise prin Lege.
   (2) În aprecierea caracterului suficient de grav al faptelor prevăzute la alin. (1) se ține seama de: tipul și împrejurările de săvârșire a faptei, forma de vinovăție, tipul de sancțiune aplicată sau tipul soluției dispuse față de candidat, conduita adoptată în timpul cercetării disciplinare sau al procesului penal, așa cum rezultă din documentele comunicate de instituțiile abilitate, impactul asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză, precum și perioada de timp care a trecut de la aplicarea sancțiunii disciplinare, contravenționale, administrative sau de la rămânerea definitivă a soluției de condamnare, de renunțare la urmărire penală sau la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori a celorlalte soluții prevăzute la alin. (1).

 18. Buna ziua,

  Ma puteți ajuta va rog cu informații cu privire la datele in care se va susține concursul si care sunt probele pentru concurs? Un link unde pot gasi aceste informații?

 19. Buna ziua, de elevii se la SNPAP nu scrieți nimic, sunt ținuți acasă de de 1 luna și cine știe cât vor mai sta iar ANP face încadrări din sursa externa bă mai mult in Oltenia sunt in jur de 100 de elevi și se pare ca pentru școala nu au fost repartizare decât 6 locuri in zona Olteniei iar pentru sursa externa 65,parca locurile se ocupau intr-o anumită ordine și anume transfer, școala și ulterior sursa externa!Vad ca nimeni nu se interesează de soarta lor mai bine angajează persoane care susțin un test grila!

 20. Cei din sursă externă fără vreo legătură cu domeniul de activitate, cu studii superioare dar nu legislative, pot accesa aceste posturi?
  Mulțumesc!

 21. Buna ziua, proba psihologica se sustine doar daca apare ca si proba in anexa 1-Agent operativ. Intreb deoarece in comentarii gasesc intrebari referitoare la proba psihologica, insa in cerine nu o regasesc. Multumesc!

 22. Bună ziua,in anul 2013 am fost condamnat la un an cu suspendarea executării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii de refuz recoltare probe biologice, între timp a intervenit reabilitarea,pot candida pentru un post de agent?
  Menționez că am fost 6 ani încadrat subofițer operativ in cadrul MAI.
  Va mulțumesc aștept răspuns!

 23. Buna ziua , sunt in aceeași speță cu un coleg de mai sus . Amenda administrativa primita cu mai mult de 10 ani în urma , poate împiedica candidatura mea pentru agent din sursa externa?
  În articolul invocat de dv la litera a spune ca nu pot candida nici unul care a fost cercetat (indiferent de masura dispusa la final) iar putin mai în colo spune ca doar pana acum 3 ani . Ma puteti lamuri ? Va mulțumesc !

 24. Buna seara!

  Dacă sunt subofițer in rezervă (MApN) – plecat din sistem prin demisie (nu din considerente disciplinare), pot aplica pentru acest operativ?

  Vă mulțumesc!

 25. Buna seara,
  Am vazut in lista posturilor disponibile sau neocupate la SPP Poarta Alba post de farmacist șef.Se va scoate la concurs?Va fi si cu posibilitate de incadrare in sistem sau doar ca personal civil?
  Nu știu daca m-am exprimat corect,dar sunt convinsa ca mi-ati inteles întrebările.
  Va mulțumesc!

 26. Buna seara , am depus dosarul dupa care am primit un cod sa verific pe ce data sunt programat pentru examene , dar nu gasesc unde sa verific. Imi puteti lasa un link ca sa il accesez. Va multumesc!

 27. Buna ziua , daca am o boala autoimuna (cronica) credeți ca ar fi un impediment pentru a candida pentru un post de Agent asistent medical ? As dori dacă ma puteti ajuta cu un răspuns. Multumesc frumos .

  1. exista niste limite fizice psihice si medicale / pentru partea medicala se verifica fisa medicala pe care depuneti si ordinul dde ministru comun pe structura de aparare / pentru o verificare prealabila in detaliu cel mai bine luati legatura cu biroul de resurse umane din unitatea de interes

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *