Sarbatorile ies din calculul zilelor de concediu

Proiectul de HG pentru aprobarea condițiilor în care polițiștii de penitenciare pot beneficia de concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite, concedii fără plată și bilete de odihnă va fi analizat joi in Comisia de dialog social a Ministerului Justitiei ca initiator, urmand ca in scurt timp sa ajunga pe masa Guvernului in vederea adoptarii.

Actul normativ vine cu cateva aspecte benefice inclusiv pe linie de sanatate si securitate in munca, care vizeaza: eliminarea din durata concediului a zilelor de sarbatoare (un demers mai vechi al SNPP finalizat si cu sentinte favorabile in instanta), clarificari privind impactul concediilor de alte tipuri asupra duratei concediului de odihna, precum si eliminarea obligatiei de a restitui sume la incetarea raportului de serviciu. In continuare – extrasele relevante:

Art. 1

 (8) Zilele de sărbători legale în care nu se lucrează, stabilite prin legislația națională, precum și zilele libere plătite stabilite prin acordul colectiv de muncă aplicabil (nota autor: 29 iunie) nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Art. 3

(1) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.

(2) În situația în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situația de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.

(3) Polițistul de penitenciare are dreptul la concediu de odihnă anual și în situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține, în condițiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, conducerea unității fiind obligată să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.

Art. 11

(1) În cazul în care, după ce polițistul de penitenciare a efectuat concediul de odihnă, raportul său de serviciu cu unitatea a încetat ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, acesta nu este obligat să restituie unității cota-parte din indemnizația de concediu și din voucherul de vacanță/indemnizația de vacanță sau contravaloarea serviciilor turistice prestate, după caz, corespunzătoare perioadei nelucrate din anul pentru care i s-a acordat acel concediu.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în situația polițistului de penitenciare pentru care raportul de serviciu cu unitatea a încetat ca urmare a împlinirii limitei de vârstă, dar fără drept la pensie, precum și în cazul încetării raportului de serviciu ca urmare a decesului.

(3) În cazul în care, după ce polițistul de penitenciare a efectuat concediul de odihnă, raportul său de serviciu cu unitatea a încetat, în alte situații decât cele prevăzute la alin. (1) și (2), acesta este obligat să restituie unității cota-parte din indemnizația de concediu și din voucherul de vacanță/indemnizația de vacanță sau contravaloarea serviciilor turistice prestate, după caz, corespunzătoare perioadei nelucrate din anul pentru care i s-a acordat acel concediu.

Daca la aceste modificari se va adauga si plata concediilor cu toate sporurile (un demers inceput de SNPP in 2015), putem vorbi de normalitate, de respectarea intocmai a legii si de eliminarea inechitatilor. Insa pana la acest punct trebuie trecut de recursul in interesul legii solicitat de MJ pe aceasta tema.

Distribuie

11 răspunsuri

  1. Se pare că ați uitat de legea salarizării unitare despre cei 25%care ar fi trebuit să îi primim . Nici măcar despre sporul de specialist de clasa nu se mai stie nimic . Este foarte bine că încercați să mai obțineți si altceva dar cred că cele două lucruri sunt mai importante având în vedere că este aproape jumătatea anului si nu am obținut nimic. Din păcate ati uitat de proteste.

  2. Printre alte inechități și discriminări,se mai găsește și o parte din statut care se referă la obstrucționarea agenților pentru a aplica la o funcție de conducere ,respectiv director ,in opinia celor care au creat acest statut,agentul nu poate ocupa o funcție de conducere, decât dacă în prealabil a reușit la un examen de ofițer și are 3 ani ,, funcție de conducere”,din start a fost eliminată concurența și totodată menținerea ideilor și cutumelor din vechimea sistemului,prin care agentul este considerat doar o unealtă fara creier cu care conducerea reușește sau nu în actul managerial,spun asta ,oferindu-va un exemplu simplu,într-un oarecare sector ,au fost admiși ofițeri prin angajare directa din afara sistemului,care în scurt timp au ajuns la conducere,oare aceștia cunosc sistemul,problemele și neajunsurile lui ,pot genera proiecte pentru unități în folosul angajaților,sau tuturor celor care sunt custodiati,eu cred că intenționat au fost puse aceste condiții de concurs, pentru menținerea sistemului într-un anonimat,fara culoare și fără sens.

    1. agentii pot ocupa functii pana la sef serviciu / a fost o negociere grea / ministerul dorea eliminarea posibilitatii de a accesa direct fct de cond pt agenti / este o prevedere pastrata cu greu in statut prin eforturi sindicale

  3. Buna ziua,domnule presedinte! Azi am vazut la TV ca a aparut o varianta a scaderii salariilor/sporurilor,se pare si un punct de vedere al ministrului justitiei precum ca nu este aplicabil deoarece judecatorii si grefierii au castigat anumite drepturi in instata,dar pe scurt se discuta doar despre medici…..sa stea linistiti ca nu le vor scadea salariile,ca nu din sporuri au salariile mari ci datorita garzilor si a faptului ca au salariile pe grila din 2022,pe cand despre noi,politie…..nimic.Ca nu sunt justificate sporurile de antena,ornis,etc….Chiar am ajuns bataia de joc a acestei tari? Multi dintre noi avem multi ani in sistem,mi se pare bataie de joc! Numai medicii isi fac datoria? Noi? Stie cineva ce program de munca am avut in aceasta perioada? De umilintele pe care le avem zilinc din partea gingasilor de care acem grija zilnic….nu mai spun de grija deosebita a celor din conducere? Pentru cei de la Metrorex s-a rezolvat repede si pe silent problema…..de ei daca opresc munca este de rau,nu?Cum putem lucre sub acesta presiune ? Stie cineva de faptul ca datorita lipsei de personal multi dintre noi facem si alte sarcini pe langa cele obisnuite? Colcaie puscriile de COVID si nimic?Oare noi nu avem familii? Nu avem dreptul la o viata decenta? Tara asta are doar medici si profesori?

  4. Vă salut cu respect.
    Dacă tot a venit vorba despre condiții mai bune pentru cei pe care îi reprezentați vă informez că se află la Ministerul Justiției, pentru avizare, un proiect de HG privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, OPSN, din data de 15 martie 2021. Proiectul, inițiat de MAPN, a primit avizul de la MAI, SIE, SRI, STS, SPP, ANRSPS, MMPS și este un act normativ care, după îndelungi încercări, ar întra în vigoare din 1 ian. 2022. Documentul prevede acordarea unor sume forfetare, în funcție de distanțe, pentru deplasarea de la locul de muncă la familie.

  5. Pentru Florin! Te vrei director din agent sau ce visezi noaptea spui ziua! Ar trebui ca orice agent sa fie mai intai pe functie de executie ca ofiter( vezi celelalte structuri) deci sa fii multumit ca poti da cu Spiru Haret sau Facultatea de Sport pe o functie de conducere!

    1. Corect este sa apreciem de ambele parti ca atat ofiterii cat si agentii au posibilitatea de a ocupa unele functii prin concurs. Chestiunile legate de unde si ce studii ai terminat sunt pur subiective, in orice context gasind puncte slabe si tari. Multa bafta colegilor care sustin aceste examene, fie agenti, fie ofiteri.

  6. Bună ziua d-le Teoroc! Vreau să vă întreb dacă pt noi cei care nu beneficiem de bani de chirie si bani pt plata ratelor la apartamente ce puteți face? Pt că nu mi se pare corect că unii colegi care stau în același oras cu mine , parcurgem aceeași distanță pînă la unitate unii să primească si alții nu. Sau ne spuneti ca Iohanis ca avem ghinion ? Noi am luat credite din bănci si plătim rate iar pt noi nu se pote rezolva nimic in acest sens?

    1. Plata ratelor este o alternativa la chirie. Eligibil pentru chirie – eligibil pentru plata ratelor.
      Ideea este ca situatia asta a generat multe nemultumiri din partea celor care au credite ipotecare mai vechi, insa sansele nu sunt pierdute cu totul. Nu ne rezumam la acel ghinion Iohannist…Pe rolul ionstantelor te pot asiguraca sunt sanse destul de mari. CNCD -ul sustine criteriul de discriminare iar o instanta iti poate da castig de cauza.
      Momentan suntem in sfera de ura a unui Guvern antibugetar. Vor urma demersuri si pe acest subiect.

  7. In plină sesiune, urmând examenul de licență, ar fi fost utilă intrarea in vigoare. Asta pentru că se elimina discriminarea făcută între studenții la zi și cei de la id, fr, etc. respectiv cei de la zi nu primesc, după legea veche, concediu de studii.
    Daca se poate da un refresh la adoptarea acestei hotărâri de fi senzațional!

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.