Comisie mixtă Ministerul Justiției 21 august 2023

Posturi, concursuri, salarizare și alte aspecte prioritare

Ordinea de zi a ședinței Comisiei mixte privind Poliția Penitenciară, desfășurate pe 21 august 2023 a inclus ca teme principale:

  1. Proiectul Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplina economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative
  2. Legea salarizării
  3. Pensii de serviciu
  4. Concursurile din sistemul penitenciar
  5. Diverse

Principalele propuneri transmise de SNPP pentru dezbatere:

  1. Situația resurselor umane din Poliția Penitenciară. Identificarea priorităților. Explicații privind strategia MJ-ANP de extindere a capacității de deținere fără construirea unor spații noi și fără o corelare cu modificarea standardelor și a schemelor de personal. Exceptarea Poliției Penitenciare de la măsurile fiscal-bugetare privind radierea unor posturi si desființarea unor funcții de conducere. Care este estimarea concretă pe unități, a perspectivelor de creștere a capacității de deținere în perioada 2024-2025.
  2. Constituire grup de lucru MJ-ANP-sindicate pentru modificarea Legii 145/2019 cu includerea prevederilor necesare în vederea exceptării aplicării codului administrativ în Poliția Penitenciară (structuri, personal etc).
  3. Analiza detașărilor/delegărilor din Poliția Penitenciară precum și detașărilor impuse recent de la nivel MJ (polițiști de penitenciare), pentru conservarea unor structuri în eventualitatea adoptării măsurilor fiscal-bugetare de austeritate.
  4. Analiza situației Penitenciarul Giurgiu și identificarea unor măsuri pe linie operativă în vederea echilibrării profilului și efectivelor custodiate raportat la personal, pentru evitarea unor evenimente negative în viitor. Constituire grup de lucru ANP-sindicate în acest scop.
  5. Constituire grup de lucru MJ-ANP-sindicate pentru elaborarea propunerilor care vor fi susținute în vederea elaborării proiectului noii legi-cadru privind salarizarea, referitor la polițiștii de penitenciare.
  6. Explicații privind aplicarea OUG 54/2023 (acordarea salariilor prevăzute în Legea nr 153/2017, pentru anul 2022) pentru politistii de penitenciare din ANP (juridic și reintegrare socială) avand in vedere hotararile judecatoresti puse deja in plata precum si majorarile specifice din sectorul reintegrare socială.

La finalul ședinței coordonate de dl Bogdan Ilea secretar de stat MJ, la care a participat și Directorul general ANP împreuna cu doi directori generali adjuncți, se pot trage următoarele concluzii pe principalele aspecte de interes:

1. Referitor la masurile de austeritate care includ radierea posturilor vacante și eliminarea funcțiilor de sef de birou și echivalente, reprezentanții MJ au asumat sprijinul în vederea exceptării Poliției Penitenciare. MJ a precizat că au fost derulate deja anumite demersuri în acest sens și că există motive să se aprecieze că exceptarea se va include în proiect, în cazul în care acesta va fi asumat oficial și va intra în etapa de transparență decizională. Pentru consolidarea argumentației, SNPP a pus la dispoziția MJ un material care generează concluzia că forțele disponibile la acest moment în Poliția Penitenciară reprezintă doar 53% din necesarul conform standardelor revizuite.

2. Privitor la salarizare, primul aspect discutat a vizat deblocarea “sporului de pericol ANP” conform angajamentelor asumate la nivelul MAI pentru tot sistemul de apărare națională, însă nu există la acest moment date certe care să indice materializarea promisiunii sub forma unui proiect de act normativ. Participanții de pe parte sindicală au cerut respectarea angajamentului cel târziu începând cu luna septembrie 2023.

Referitor la noua lege-cadru privind salarizarea, SNPP a cerut MJ implicare directă prin participarea la întâlnirile de lucru din structură și prin implicarea reprezentanților sindicali în elaborarea propunerilor. Deși propunerea de grilă transmisă Ministerului Muncii apare ca fiind una corectă din perspectiva relevanței domeniului, SNPP opinează că nu este una realistă raportat la reperele care stau la baza noii legi. Totodată, trebuie avute în vedere drepturile salariale specifice Poliției Penitenciare, precum și anumite particularități care nu se regăsesc în alte instituții. SNPP a atras atenția în mod special asupra plății muncii suplimentare care trebuie exceptată din plafonul de sporuri, asupra posturilor de agenți cu studii superioare și a sporului de încordare neuro-psihică care se acordă polițiștilor dar se ar trebui acordat și în penitenciare.

3. Referitor la modificarea pensiilor militare, MJ a explicat faptul că nu pot fi susținute alte amendamente în afara prevederilor vizate de considerentele deciziei de neconstituționalitate și că Parlamentul României are sarcina de a revizui actul normativ adoptat, strict în armonie și în limita deciziei CCR. Totodată s-a făcut precizarea că perioada de grație de 5 ani (pensionare în condițiile actuale) se păstrează, baza de calcul actuală nu se modifică, însă crește progresiv numărul lunilor pentru care se calculează media salariilor.

O eventuală nouă contestație a actului normativ care se va revizui este în puterea ÎCCJ, dar instanța supremă nu a vizat nici la prima contestație decât aspecte care țin predominant de familia ocupațională justiție. Prezumând deja determinarea coaliției de a face aceste modificări, singura opțiunea clară care se deschide este de atacare ulterioară a actului normativ cu șanse importante de câștigare a unor procese.

2. Referitor la situația de la Penitenciarul Giurgiu, în care 5 polițiști de penitenciare sunt în arest la domiciliu în urma unui eveniment negativ, SNPP a pus la dispoziție MJ/ANP un set amplu de propuneri cu 15 puncte detaliate și a cerut o întâlnire urgentă la nivel ANP pentru dezbaterea acestora, precum și organizarea unei participări a unei echipe ANP conduse de DG ANP, la o discuție cu personalului din Penitenciarul Giurgiu. S-a convenit că se va da curs la ambele solicitări cât de repede posibil. SNPP a arătat că situația de la Giurgiu induce o stare de tensiune în tot sistemul și că dincolo de detaliile evenimentului negativ, măsurile dispuse de autorități apar totuși ca disproporționate, raportat la situația drastică a efectivelor din Giurgiu.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Comisie mixtă Ministerul Justiției 21 august 2023

Distribuie

39 de răspunsuri

  1. Dle presedinte,

    Astia nu vor face nimic, si nici nu au gand de actualizat, data trecuta au iesit imediat cu masuri dupa actiunile nostre, de ce nu facem nimic daca stim ca doar asta e solutia??

  2. Dle Teoroc, va rugam frumos , ajutati ne cu o informatie pt a sti si noi cum sa ne planificam concediile:
    Graficul de acum cateva luni in care era precizat ca psihologicul pt TCO va fi in septembrie , mai este de actualitate? Puteti face o verificare la ANP?
    Ne ar ajuta foarte mult.
    Multumim frumos!

    Răspunde

    1. verificat / confirmat azi anp / se mentine grafic chiar cu usoara accelerare / se preconizeaza incepere pe 11 sept

      1. Multumim frumos, inca o intrebare daca nu deranjam prea mult, dupa terminarea psihologicului urmeaza a fi demarata procedura de concurs , sunt informatii in acest sens?’intreb deoarece de multe ori dupa psihologic s-a asteptat mult timp pana au inceput.

        1. nu se va astepta / se merge repede dar in functie de capacitatea de testare si de identificarea si stabilirea comisiilor

  3. Dle presedinte,

    Va intreb sincer, ce anune asteptam acum cand se vad clar intentiile guvernului.
    S a vazut la profesori ca, daca se vrea se poate. Si sa nu spuneti ca nu avem dreptul la greva, ca avem alte parghii sa fortam , le stiti foarte bine.

    Sper din suflet sa ne si raspundeti.

    Cu respect

    1. Nu asteptam. Ne facem planuri si calcule. Postam articol si cerem parerea tuturor.

      1. Asteptam articolul si sa iesim in strada, usor, usor vine si septembrie si tot fara actualizare suntem DESI ERA UN COMUNICAT OFICIAL AL MAI , agreat de coalitie(care e aceeasi)!

      2. A trecut o saptamana, luam ceva masuri? Sau lasam sa treaca de la sine. Multumesc

  4. Actualizarea “sporului de pericol anp” : din iunie s-a facut iulie, din iulie august, din august poate se face septembrie… :)) Toti au spus atunci ca e vrajeala politica, doar “unii” au zis ca “Aveti Incredere”!! De Norma de Hrana nici nu mai pomenim!
    Jenant, Penibil, Cum se face ca pentru restul categoriilor sociale mereu sa gaseste sa se dea, doar pt noi niciodata Nu?? Suspect!

  5. Grupul de lucru pentru modificarea statutului in sensul neaplicarii codului administrativ are vreun termen sa prezinte un draft? Intreb pentru ca suntem deja contracronometru.

    1. Exista un proiect de modificare statut pe traseu dar la acest moment exceptarea de la codul admtiv prin statut este doar propunerea SNPP si oricum nu se poate realiza in viteza. Masurile de austeritate se au in vedere prin OUG. Prioritara este exceptarea din acest OUG

        1. Dle Teoroc,

          Posturile din TCO de educator cand se vor debloca?
          Avem sanse si noi?
          Nu e corect…

  6. Buna seara! Forte bune initiative, dar ca de fiecare data… merg doar in anumite directii, unde probabil numarul cotizantilor este mai mare si automat creste si interesul. S-a tot batut si se bate moneda pe majorarile din educatie, medical si etc, iar pe de alta parte toate problemele/bilanturile/analizele/premierile pleaca de la dezvoltarea sistemului, locuri noi de cazare, construim, facem, suntem directori si implementam diverse…, poate multi nu isi dau seama,dar in spatele la toate astea stau acei ingineri constructori si multa asumare. Mii de pagini si munca incomparabila cu N posturi stau in spatele unei investitii a caror situatii de lucrari insumeaza milioane de lei, pentru care semneaza numai si doar inginerii aia (putini la numar si neimportanti, ca mna se schimba wc-uri la hoti si fara ei si nu se complica audit sau curtea de conturi sa bage pe nimeni in parchet pt asta). In caz ca nu stiti sunt ani multi in care salariul minim in constructii pleaca de la un alt nivel, in care exista niste “favoruri” salariale pentru acest domeniu, tocmai pentru ca este ceva complex, fara forta de munca si asa mai departe. Ei bine la noi nu s-a pus niciodata problema sa se faca cv in sensul asta, dar tot acesti conducatori vin si cer si vor din ce in ce mai mult, fara a intelege fenomenul, pentru ca la constructii si fotbal suntem toata tara priceputi. Poate in viitor oprim elanul dezvoltarii, sau avem in vedere complexitatea din zona aceasta administrativa, numarul oamenilor din coordonarea/subordinea acestor lucratori si asa mai departe, astfel incat sa avem o salarizare competitiva si motivanta si de ce nu, sa existe la fel ca in celelalte compartimente/sectoare mai multi oameni care sa vb aceeasi limba si in caz ca moare unul din ei, are CO (ca are si el dreptul), invoire, sau alte asemenea, activitatea sa continue in mod normal, asa cum de altfel in celelalte sectoare se intampla. Succes in continuare in demersurile de schimbare spre bine!

  7. Baza de calcul care ultimele 12 luni sau 6 luni la alegerea beneficiarului

  8. D-le.presedinte,

    Referitor la baza de calcul pentru trecerea în rezervă ce perioada se alege

  9. La Giurgiu aveți de gând sa faceți ceva Dl Teoroc ? Sau ne arestează jumate ca nu e in stare Anp sa gestioneze situația ? Oameni nevinovați sunt arestați din cauza Anp și nu luam nici o măsura ?
    Veniți va rog cu un răspuns și o soluție mai repede

  10. Buna seara! Exista o posibilitate oricat ar fi ea de mica sa se scoata la concurs functia de sef tura inainte sa se decida daca se desfiinteaza posturile de sef tura, sef birou? Multumesc

  11. Aveți în vedere sintagma “valoare de referință” din draftul noii legi a salarizării. La toate celelalte familii ocupaționale se vorbeşte despre raportarea sporului în procent de max 20% la salariul de bază, nu la valoarea de referință (salariu minim pe economie). Sā sperām că se va corecta aceastā anomalie gravā care ne poate trage viitorul salariu în jos!

  12. Domnule Teoroc, aveti in vedere ca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe legile austeritatii. Asta inseamna ca nu vor fi puse in dezbatere publica si nu vor avea nici o modificare fata de forma propusa de guvern. E grav.

    1. Ca își vor asuma răspunderea sau ca o treceau prin parlament era același lucru ca impact. O treceau prin parlament și in 2 zile trecea prin ambele camere. Așa, prin asumare, mai punctează și politic. Deși atrage moțiune, sunt prea siguri pe voturi.
      Cert e ca săptămâna viitoare SNPP a stabilit o întâlnire cu ministra MJ pentru a întări argumentele privind exceptarea.
      Chiar și cu asumare, o vor da când va începe sesiunea parlamentara fără a fi invocat extraordinar

  13. Bună ziua.
    Ce se întâmplă cu posturile de ofițer educație din cadrul TCO?

  14. Domnule președinte, care este cuantumul valorii de referință! Mă refer la cea prevăzută în noua lege de salarizare.

    1. In principiu, lucrurile se doresc simplificate fata de formula actuala. Insa nu se poate inventa apa calda si tot la coeficienti ramanem. La acest moment nu exista op formula asumata si de aceea nu putem decat sa preconizam cum si in ce fel vor aparea noile reglementari. Ne-am putea lansa pe interpretari legate de sume insa este riscant atat timp cat la acest moment a existat doar o discutie de principiu. Cand se va intra pe fondul legii raportata la un proiect asumat, putem, lansa si draft-uri de salarizare.

  15. Despre posturile blocate: educație, asigurare tehnico materiala ce se știe? Vor mai fi scoase la tco anu asta ?

  16. Buna seara
    Domnule Presedinte au fost miscari de trupe de dimineata pe la Penitenciarul Giurgiu. Dialog cu echipa trimisa de ANP la discutii dar nimeni nu spune nimic despre ce a fost acolo!

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.