SNPP a demarat de duminică operațiunea de strângere de semnături pentru încetarea activității miercuri pe 31 mai, prin metoda refuzului muncii suplimentare. Poliția Penitenciară se menține funcțională numai printr-un abuz continuat de muncă suplimentară impusă unui număr relativ mic de salariați. Pe răspunderea și sănătatea lor. Atât de precară este situația personalului din sistemul nostru încât refuzul muncii suplimentare pentru doar câteva ore creează un impact extrem de dificil de gestionat de unități.
Dacă îngrijorează acțiunea de miercuri, atenție mare la impactul pe ultimele 4 zile din luna iunie! Exact acest avertisment avem de gând să îl transmitem către guvernanți. Alături de SNPP au intrat în acțiune FSSP și FPP, deci peste 8000 de salariați din cei 12500, cu mențiunea că au semnat pentru refuz de muncă și salariați care încă nu s-au decis să fie membri de sindicat. Cu cât mai mulți salariați participă la acțiune, cu atât mai dur va fi impactul! Semnați și participați! Este un drept legal! Dacă nu semnați pe tabelele sindicale puteți semna formular individual pentru refuzul muncii suplimentare în data de 31 mai (doc, pdf).
Pentru cei care încă mai ezită să semneze, este timp și marți 30 mai. Și dacă aveau nevoie de un motiv poate mai concret, acum îl au! Amenințările exprimate de luni de zile prind contur real. In urmă cu câteva zile au fost lăsate la aer, fără precizarea unei surse oficiale, trei documente ca fiind vorba despre celebrul amendament anunțat la proiectul de modificare a pensiilor de serviciu inclusiv pensiilor militare. Astăzi liderii coaliției de guvernare au declarat presei că a fost depus respectivul amendament la camera deputaților. Proiectul este în faza de avizare urmând dezbateri în comisiile de raport și respectiv aprobarea raportului comun cu amendamentele care se vor admite/respinge.
Principalele modificări propuse față de varianta adoptată de Senat:
Art. 16 – (2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 65 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în Anexa de la Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat si Anexa nr. 6 , care face parte integrantă din prezenta lege.
La articolul 28 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în ultimele luni consecutive de activitate, stabilite conform eșalonării din anexa nr. 1, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie
(11) Incepand cu luna ianuarie 2024, perioada de raportare de 12 luni prevazuta la alin (1). creste conform esalonarii prevazuta la Anexa nr. 1, in functie de data acordarii pensiei de serviciu.
- Anexa nr 1 extinde într-un anumit ritm decis (accelerat după 2031) acele “ultime luni consecutive” de la 12 (ian 2024) la 300 (2043). În 2043 baza de calcul va fi de 25 de ani adică salariile obținute pe parcursul întregii cariere.
20 de răspunsuri
Pur si simplu isi bat joc si ne arata ca pana acum ne am mintit ca pe prosti pe fata, daca ratam momentul asta, suntem pierduti de tot, eu cu siguranta nu voi sta inca 20 de ani ca sa nu am niciun avantaj ….
Legea salarizarii se aplica pe “nepotisme” sau forta…
JALNIC
Daca taie cuantumul pensiei si varsta, OARE CE MA VA TINE PE MINE SA RAMAN IN SISTEM??
Sau si mai si: CU CE VA MAI ATRAGE SISTEMUL OAMENI DE CALITATE.
Politicieni fara creier si mincinosi
ce conteaza ca razboiul bate la porti? atat ii duce capu si interesu
Forma pe care voi o aveti deja e veche. S-a modificat in si mai rau. Anexa nr. 1 arata complet diferit s-a introdus luna si anul nasterii. E infinit mai rea
Dacă vârsta de pensionare se ridică la 65,la fel ca în sistemul public, de ce nu creste și grupa de muncă pentru condiții deosebite de la 3 la 4 luni, cum este în sistemul public?
Dupa cum arata amendamentele la legea pensiilor militare, se pare ca nu va mai exista nicio compensatie legala rezonabila pentru regimul de incompatibilitati si interdictii pe care trebuie sa-l respectam, pentru sanatatea mancata in ani de ture de noapte, pentru sarbatori departe de familie, pentru amenintarile si presiunile din partea infractorilor si pentru toate oportunitatile la care a trebuit sa renuntam din cauza naturii serviciului. Daca pentru cine se angajeaza ( daca se va mai angaja) de acum inainte va fi clar la ce se inhama pentru viitor, pentru cei care lucreaza deja de 10-15 ani sau de mai demult este foarte nedrept sa se schimbe regulile in timpul jocului, deoarece atunci cand ne-am asumat restrangerile de drepturi si renuntarile personale, pentru a servi in acest sistem, ni s-a prezentat un pachet de drepturi si beneficii, care includea inclusiv regimul de pensionare, destinat sa compenseze tocmai aceste privatiuni. Sentimentul este ca suntem inselati pe fata, ca noi ne-am indeplinit obligatiile din “contractul social” la care am aderat iar cealalta parte contractuala nu mai vrea sa-si achite “obligatiile corelative”. E neseriozitate, cel putin, ca sa ma exprim politicos. Demagogii populisti care o ard cu “pensiile nesimtite” si cu “huzureala” de la noi, ar trebui sa lucreze macar vreo 5 ani in ture, inclusiv cu munca de noapte, singuri, pe sectii cu detinuti psihici, ca sa stie despre ce vorbesc, atunci poate ar intelege uzura fizica si psihica implicata de un milion de ore suplimentare pe an, cat ducem noi de ani buni. In milionul acela de ore de munca suplimentara ne-am mancat sanatatea si tineretea multi dintre noi.
Foarte buna initiativa guvernului!
Astfel, vom fi alaturi de familii de Craciun, revelion, Paști sau alte ocazii.
Doresc să egalizeze vârstă de pensionare pentru toate categoriile de salariați mai puțin magistrații… Iar se învârt ăștia. Pt ei va fi 60 nu 65 ca pentru restul. Ii amenință hârtia și aerul condiționat.
Hotii de la pnl , usr ,udmr si psd la Puscarie ! Nenorocitiii ! Escrocii neica nimnei schimba ce a dat domnul Cuza Voda !!! Hotii
În legătură cu anexa 6…anul pensionării este anul în care ar trebui să ieși la pensie după ce ai scăzut perioada făcută în condiții speciale sau anul în care se împlinește vârsta standard? Concret: anul 2023, agent operativ, 24 de ani în condiții speciale, vârsta 46 de ani. Vârsta standard de pensionare, după legea actuală – 60 de ani. Agentul împlinește vârsta de pensionare în 2037 (60 de ani), dar scăzând anii munciți în condiții speciale, (60-12 = 48) obține 48 de ani vârsta de pensionare? Deci îndeplinește condițiile de pensionare în 2025.
Întrebare: care este anul pensionării, conform anexei 6? 2025 când ar trebui să se pensioneze sau 2037 când ar atinge vârsta standard dacă nu ar fi muncit în condiții speciale?
Cred că dacă nu se modifică art 21 din legea 223/2015, atunci puteți ieși în 2025.
Păi anexa 6 tocmai art. 21 îl modifică. Dar nu e clar cum.
Ionuț
Stai liniștit. Și eu mă încadrez să ies la toamnă, dar mai stau. La vârsta aia se ajunge etapizat. Eu, de exemplu, mai pot să stau încă cinci ani liniștit.
Anul 2023 rămâne cu 6 luni consecutive dinultimii 5 ani!
Așadar, decizia de pensionare trebuie emisă in acest an pentru cei care îndeplinesc condițiile. Acum știm ce avem de făcut!
Spor!
Ați auzit de legea nr.8/2006 care este în vigoare și în prezent?
Ia uite:
Articolul 1(1) Prezenta lege reglementează dreptul la o indemnizație lunară în beneficiul pensionarilor sistemului public de pensii*), care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.
(2) În înțelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înțelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.(3) Cuantumul indemnizației reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării, dar nu poate depăși două salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată.(4) Cuantumul indemnizației se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie.
Păi să primești 50% în plus la pensie domnule jurnalist nu este pensie specială, dar nu se spune nimic de aceste categorii care in prezent ajung la circa 14.000 beneficiari, mai mulți ca toți magistrații, ambasadorii, aviatorii, curtea de conturi,
Păi să beneficieze de acest drept și armata României cu MAI cu polițiștii de penitenciare, SRI, STS, SIE, că și ei sunt de utilitate publică și mai au și incompatibilități și restricții.
De unde ați dedus faptul ca un cursul anului 2023 rămâne aceeași regula a celor 6 luni? Mai mult conform anexei 6 din amendamente rezulta ca pt cei născuți în 1975 și care teoretic în acest an îndeplinesc condițiile de pensionare, se modifica vârsta direct la 65 ani. Pt cei născuți anterior oricum îndeplineau condițiile deci nu înțeleg unde este creșterea graduală a vârstei de pensionare.
Cu respect Colegii : -am 23 ani vechime de agent operativ și 2 ani în privat ,1 an militar în termen(grupa I ,6 luni la an) ,48 ani și 2 luni vîrsta ,scăzând 10 luni cursurile în cariera. Cum se calculează? Multumesc
mail la cristud77@gmail.com
Comparație
1. sistemul public de pensii prevede vârsta de pensionare 65 de ani.
Sistemul de pensii militare prevede vârsta de pensionare 65 de ani.
Scăderea de maxim 13 ani din vârsta de pensionare se acordă EGAL în sistemul public și în cel al pensiilor militare.
2. sistemul public de pensii prevede calculul pensiei din întreaga carieră.
Sistemul de pensii militare prevede calculul pensiei din întreaga carieră.
3. Banca Mondială a calculat că valoarea de înlocuire (valoarea pensiei comparată cu câștigul mediu) este de 41-43% în sistemul public pentru munca în condiții normale. Dacă adăugăm sporul de 50% pentru lucrul în condiții speciale de muncă rezultă o valoare de înlocuire de 65%.
Valoarea de înlocuire în sistemul de pensii militare este de 65% adică EXACT egală cu cea din sistemul public pentru un lucrător în condiții speciale de muncă.
Diferența ar fi că la militari sunt o serie de venituri care sunt excluse din calculul pensiei, lucru care nu se întâmplă în sistemul public.
4. Deși pensiile militare nou calculate vor duce la o pensie sensibil egală cu cea contributivă, pensiile militare sunt și supraimpozitate!
5. Deși pensiile militare nou calculate vor duce la o pensie sensibil egală cu cea contributivă indexarea se va face după o formulă net defavorabilă.
(preluat Facebook)
tare as vrea sa vad un pilot in varsta de 64,5 ani urcandu-se intr-un F 16 pentru a executa o interceptare sau un atac in tinta terestra- un infanterist alergand pe campul de lupta cu AG -ul in spate – un tanchist manevrand tancul sau alimentand cu munitie, un politist, la 65 ani, alergand un infractor. Voi sunteti sanatosi la cap? Ciolacu si ai lui pot sa spuna tampenii si la 85 de ani ca in acest domeniu sunt specialisti. Cine dracu se mai angajeaza in armata, politie etc