Cand am primit propunerea ANP privind insemnele heraldice pentru Politia Penitenciara ne-au napadit o serie de sentimente contradictorii. Nu am regasit printre acestea nimic care sa aiba legatura cu mandria, cu demnitatea profesionala pentru care am modificat si denumirea institutiei sau a profesiei. Toti liderii SNPP au criticat in primul rand deviza care incepe bine dar se termina prost: ONOARE, SIGURANTA SI REINTEGRARE. Ne inchipuim cum ar arata embleme de pe uniformele colegilor din politie daca deviza ar fi Lege, Onoare si… Arestare. Nu are nimeni nimic cu reintegrarea ca sector, Doamne fereste. Nici cu “misiunea” in sine, pentru ca am definit si ne-am asumat acest obiectiv ca o misiune primordiala a Politiei Penitenciare. Insa este vorba despre reintegrarea detinutilor in societate, nu a noastra, a salariatilor. Plus ca facem tot ce putem pentru succesul acestei misiuni insa nu avem control pe rezultat, pentru ca nu depinde doar de noi. Si nu intelegem de ce sa purtam pe uniforme… reintegrarea detinutilor.

Onoare – pentru noi, siguranta – pentru societate, reintegrare – pentru cine? Punem pe uniforme nu doar chei, catuse si lanturi (mai puteam scotoci prin dotari dupa niste obiecte contondente), dar mai punem si… un cires. Ca doar suntem ciresari (doar cei mai in etate isi amintesc cartea sau filmul) nu politisti. Stim ca emblema a fost elaborata de un specialist foarte bun in heraldica, care nu are nicio vina pentru senzatiile pe care ni le-a transmis. El a primit niste linii si a mers pe acestea, elaborand si explicatiile. Daca se vrea reintegrarea pe emblema, sub forma unui simbol heraldic, atunci iata ca avem pe uniforme, nu doar catuse cu lanturi, dar si un cires foarte vesel si apetisant, ca-ti si trece vara de sete daca te uiti la el. Admitem ca este o pata de culoare care invioreaza cumva blazonul insa simbolul iese din sfera intuitiva fiind total indescifrabil, iar cand politistii de penitenciare vor fi poate intrebati ce reprezinta, vor putea inventa o poveste a insemnelor cum ca un detinut celebru a fost candva prins intr-un cires si apoi legat cu lanturi pana cresc ciresele la loc sau putem sa ne gandim si la alte variante cum ar fi ca uneori ne place sa ne mai ascundem dupa cires.

Pentru ca ciresul, lanturile si deviza asa cum este ea, nu se ataseaza la geaca de blugi sau pe tivuri de fuste fancy. Emblemele sunt vizibile pe uniforme, iar uniformele sunt purtate in misiuni operative. Aflam de la ANP ca deviza ciresarilor a starnit critici inclusiv in ANP si ca deja a fost modificata in HONOR ET SECURITAS care insemana Onoare si Siguranta, in latina. Suntem de parere ca este absolut suficient si suna bine. In plus, mai trebuie eliminat lantul dintre cele doua chei, pe care le transforma astfel si in catuse (este prea mult), iar ciresul poate fi inlocuit cu alt simbol. Gurile rele au propus un prun, dar dincolo de gluma, au venit si propuneri de genul introducerii steagului dacic, insa aici ne lovim de heraldica. Totusi sistemul nostru are un istoric indelungat, nu chiar pana la Burebista (desi lanturi se gaseau si pe atunci), dar poate specialistii gasesc o legatura. In plus vom avea o deviza in latina si atunci poate echilibram si cu ceva dacic. Suntem deschisi la simboluri dar, fara. suparare, suntem reticenti la pomi fructiferi pe uniforme.

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Cireșarii. Emblema Politiei Penitenciare?

13 răspunsuri

 1. Steagul dacic, după părerea mea reprezinta originea noastră ca popor, ca structura armata și ca un izvor antic al sistemului penitenciar

 2. Când te bagi în cocina, te mănâncă porcii! Când ceri parerea prostimii, sute de ani de simbolistica cad secerați sub puterea cuvintelor fără stăpân! Fără supărare!

 3. Domnule Teoroc,
  Se pare ca OUG 8/2020 se apropie de aprobare,poate reusim amendamentele discutate acum cateva zile.
  Multumim!

 4. Întrebare: cum se va dispune emblema nouă pe buzunarul înclinat de pe mânecă? Asta actuală, rotundă, merge. Dar propunerea asta nu se încadrează absolut deloc. Din ce țin minte, uniforma rămâne, în linii mari, aceeași. Nu mai bine se modifica legea veche doar printr-un singur articol care spunea “polițiști de penitenciare în loc de fpss din anp”?

 5. Îmi pare bine că ați atacat problema devizei sub care ne vom desfășura activitatea. Deviza (sau stindardul) nu poate fi un atribut sau o descriere a activităților noastre (și nici măcar o numire sau definire sintetică a acestora), ci reprezintă motivația și/sau standardul care ne animă pe fiecare dintre noi, ca parte a unui corp profesional distinct de altele.

  Prin urmare, deviza nu este un simplu slogan după care să fim recunoscuți în branșă ori în societate, ci ar trebui să fie un motto care să ne reamintească nouă în primul rând cine suntem, atunci când ne este mai greu.

  Acestea fiind spuse, rezolvarea cu “Honor et securitas” ar fi admirabilă dacă nu ar avea o problemă de înțelegere lingvistică. E greu și cu limbile străine, vorbitorii nativi nefiind îndeajuns de familiarizați cu subtilitățile semantice ale limbii respective, dar când vorbim despre latină (care, în calitate de limbă moartă are deja o dimensiune sacrosanctă) trebuie să ne asigurăm că spunem într-adevăr ceea ce ne dorim… În latină, “securitas” nu înseamnă în primul rând “siguranță”, ci… “securitate” (dacă nu era deja evident). Latinescul pentru siguranță (în sens de protecție / asigurare) este SALUS, SALUTIS. Diferența există și în engleză – “safety” vs. “security” și nu îmi doresc în niciun caz să avem un logo care să amintească de cel al unei firmă de pază… sper că avem ceva pretenții în sensul ăsta. Recomand consultarea unor specialiști în latină, pentru că treaba nu e chiar simplă, iar miza în ceea ce privește imaginea e enormă și de impact în timp.

  Până una-alta, propun “CIVITATIS SALUS ET INTEGRITAS” ca variantă de lucru. Ori, ca să terminăm cu subtilitățile: “SIGURANȚĂ, CIVISM ȘI INTEGRITATE”.

 6. Va salut domnul Teoroc!
  Pe scurt si ca sa nu pierdem vremea vrem mai multi colegi sa stim daca va fi inlocuit ciresul si cuvantul reintegrare de pe viitoarea emblema.
  Suntem efectiv uluiti de ceea ce le poate da unora prin minte!!!
  Am reusit dupa mai bine de 10 ani de incercari,schimbarea denumirii profesiei iar acum ne batem joc de insemnele de pe uniforma.
  Cu respect!

   1. D-le Teoroc va rugam sa ne sprijiniti si sa ne ajutati cu detalii de la DRU cu metrajul locuintelor,cati dintre noi credeti ca ne permitem sa inchiriem o persoana 37 mp,decontul maxim este de 150-180€,asta ar insemna sa inchiriem apart cu 2 camere ca sa ai 40mp ,ceea ce este exagerat de mult ca si cost pt o pers si putin ilogic sa impui astfel de cerinta,daca eu vreau sa stau de buna voie in mai putin,e alegerea mea.
    Toti induc ideea ca asa va fi la anp interpretarea,va rugam sa ne ajutati.

    1. Noul Ordin reglementeaza facand trimitere la L114/1996. Ori, momentan, ordinul doar ce a fost publicat. Instructiunile ANP vor cuprinde cel mai probabil elemente care nu vor fi straine de L114/1996, La aparitia instructiunilor ne vom seta urmatoarele actiuni daca se va impune.

     1. Cred ca va dati seama ca asteptam suport din partea sindicatului,nu ne permitem in Bucuresti sa inchiriem garsoniere sau apartamente de minim 37 mp ,decontul nostru este mult sub pretul pietei si nici nu sunt multe locuinte la acest metraj,va dati seama ca e absurd ca de exemplu sa imi impuneti sa stau in minim 37 mp daca eu imi permit sa stau si accept in doar 28,de exemplu,am inteles ca se vrea stoparea abuzurilor dar nu prin alte abuzuri,nu se pot ingradi drepturi.

   2. Insist: cum se va aplica emblema în formă de scut+semicercul cu ”poliția penitenciară” pe buzunarul ÎNCLINAT al uniformei?
    Ce are deviza veche ”pro patria et ordine juris”?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *