Actualizare stadiu norme concursuri si chirii/rate:

  • OUG pentru modificarea Legii 145/2019 (concursuri) a fost adoptata de Guvern pe 4 februarie 2020 urmand sa fie publicata in Monitorul Oficial; ulterior publicarii, va iesi la lumina proiectul de ordin necesar pentru deblocarea efectiva a concursurilor; proiectul impus de Legea nr. 145/2019, este pregatit deja de ANP dar tot va mai fi necesara o perioada pentru consultare si avizare inaintea semnarii si publicarii; speram ca aceasta perioada sa nu fie mai lunga de doua luni; cel putin o luna proiectul trebuie mentinut pe pagina MJ in etapa de transparenta; dar mai intai sa il vedem incarcat pe site inainte de a socoti termene.

  • OMJ pentru chirii/rate a fost semnat de Ministrul Justitiei si a fost transmis pentru publicare la Monitorul Oficial al Romaniei, asa cum deja am informat; initial MJ a dat ca probabila publicarea pana la jumatatea saptamanii curente, insa ieri am fost informati ca trimiterea la MO s-a reusit abia pe 5 februarie, deci publicarea va mai intarzia cateva zile, ordinul urmand sa apara in monitor cel mai probabil la inceputut saptamanii urmatoare; vom pune la dispozitie actul normativ imediat dupa intrarea in vigoare; totodata ANP ne asigura ca nu vor fi probleme cu decontul chiriilor aflate in plata chiar daca publicarea noului ordin nu s-a produs inca.

Interesul foarte mare pentru aceste subiecte este confirmat atat de multitudinea de comentarii si interpelari pe care le primim prin toate modalitatile de comunicare dar si de fibrilatiile in care se intra subit cand lucrurile sunt la un pas de a se produce. Desi am informat detaliat si din timp despre parcursul normelor mult asteptate, se pun in continuare intrebari de tipul „ordonanta cu ratele a fost aprobata?” sau „daca guvernul a picat, ramanem fara decontul ratelor?” ori „doar ordonanta cu concursurile a fost aprobata, cea cu ratele nu?” etc.

Daca un subiect suscita interes crescut dar exista totusi neclaritati, primul impuls ar trebui sa fie o simpla cautare pe Internet, care va duce sigur spre articolele explicative postate de sindicate. Sau si mai sigur, o cautare in articolele postate chiar pe pagina SNPP. Nu vom reusi sa eliminam aceste tensiuni, spaime si panici generate de stirile livrate in viteza prin viu grai, in unitati, daca nu facem un minim efort de informare.

Avem un statut nou si am atras atentia nu o singura data asupra unor aspecte care schimba reguli consacrate de 15 ani, inclusiv in materie de concursuri (recomandam studiul cu atentie al art 96-98 din statut, cu accent pe „sesiunea anuala unica” dedicata agentilor, stabilita prin art 96). Referitor la chirii/rate, repetam aproape obsesiv faptul ca dreptul principal este cel la chirie, decontul ratelor fiind o modalitate alternativa, optionala, de acordare a dreptului la chirie, dar in continuare apar intrebarile care vizeaza exclusiv „dreptul la decontul ratelor”.

Trebuie verificata indeplinirea criteriilor pentru chirie (la data achizitiei locuintei, dar dupa 2 aug 2019), apoi se poate solicita decontarea ratelor. Criteriile pentru chirie sunt preluate si la rate. Atentie la mentinerea conditiilor pentru chirie implicit rate, altfel dreptul se poate pierde. Trebuie sa locuiti efectiv in acea locuinta si sa aveti grija la modificarile raportului de serviciu (concurs, mutari etc) care pot duce la neindeplinirea criteriilor pentru decont. Iar intrebarile care vizeaza decontarea unor locuinte achizitionate inainte de nasterea dreptului (2 august 2019) sau perspectivele de plata a dreptului la sprijin pentru construire/achizitie locuinte (un alt drept statutar insa inactiv, al politistului de penitenciare), nu isi mai au rostul.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Chirii, rate si concursuri – actualizare stadiu

13 răspunsuri

  1. Din pacate o problema tehnica cu pagina http://www.snpp.ro a generat pierderea comentariilor din ultimele 3 zile. Ne cerem scuze, dar suntem bucurosi ca nu a fost mai grav. Nu sunt identificate cauzele (poate fi un atac sau o actualizare cu probleme). Din fericire, website-ul a fost stabilizat si speram sa nu mai avem alte surprize.

    1. Președintele SNPP a reverificat acum 1 minut informația primită săptămâna trecută de la nivel MJ și ANP întrebând dacă sunt probleme cu ordinul și este confirmare ferma ca la acest moment este semnat!!! Urmează sa fie publicat

  2. Bună ziua! Am o nelămurire. Sunt în Ccc din octombrie 2019, beneficiind de o chirie de 700 lei. Din luna martie a acestui an, proprietarul a mărit chiria la 850 lei. Ce suma ar trebui sa îmi fie decontata? 700 lei conform ultimei luni lucrate sau 850 lei conform contractului, suma ce se încadrează în 50% din venit.???

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *