Ulterior datei de 2 februarie 2020 apare o problema majora in decontarea chiriilor fara sa mai spunem ca activarea optiunii de a utiliza banii cuveniti pentru chirie in scopul achitarii ratelor pentru un credit ipotecar, intarzie nepermis de mult, desi ministrul Predoiu a promis sa faca din acest lucru o prioritate. Problema vine din articolul 206 al legii 145/2019:
(1) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi se aprobă, se adoptă sau, după caz, se modifică ori se completează actele normative subsecvente care nu sunt în acord cu prezenta lege.
(2) Actele normative subsecvente prevăzute de prezenta lege rămân în vigoare în măsura în care nu contravin prezentei legi.
Actualul ordin care reglementeaza decontarea chiriilor contravine noului staut, prevederile din lege fiind modificate substantial fata de statutul anterior, prin urmare dupa 2 februare, ordinul in vigoare devine inaplicabil. SNPP a discutat aspectul cu ANP si a semnalat problema la MJ cerand raspicat semnarea si publicarea urgenta a noului ordin.
Astazi a expirat termenul de 30 de zile impus de lege ca perioada minima in care un proiect este publicat pe pagina initiatorului anterior avizarii/semnarii. Dezbaterea publica s-a realizat, iar pe parcursul etapei de transparentizare, MJ a inregistrat un pachet de propuneri si observatii care a impins catre o noua discutie cu ANP. Astfel incat ANP a primit saptamana trecuta o adresa prin care MJ a cerut cateva clarificari care au si fost transmise. Astazi am intrebat la MJ de stadiul ordinului si am aflat ca acesta urmeaza sa fie publicat marti sau miercuri, saptamana viitoare.
Discutiile MJ/ANP au avut loc pe marginea unor articole cum ar fi cel care vizeaza conditia inexitentei fondului locativ in localitatea in care salariatul isi desfasoara activitatea, pentru a beneficia de chirie/rate in alta localitate (nu mai departe de 70 km sau de o alta eventuala proprietate detinuta). Initial se pretindeau adeverinte de la agentii imobiliare si corespondenta cu autoritati locale. Textul a evoluat catre o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca nu a fost identificata o locuinta adecvata, dar au inceput interpretarile pe sintagma “locuinta adecvata”, sau pe fragmentarea suprafetelor unei locuinte, in contracte multiple si asa mai departe. Nu vrem sa lansam acum un nou seminar pe aceasta norma pentru ca oricum discutiile nu se vor termina niciodata.
SNPP a transmis de asemenea opiniile organizatiei pe anumite aspecte insa avem enervanta suspiciune ca imediat dupa ce ordinul va incepe sa produca efecte, vom simti nevoia sa il modificam, dar in orice caz, publicarea acestui ordin nu mai poate intarzia. Desi era prioritatea zero, iata ca am ajuns la un pas de a depasi termenul maximal de 2 februarie 2020. Sa mai spunem ca din pachetul de 40 de ordine si doua HG care trebuiau publicate pana pe 2 februarie, au fost transmise la MJ cel putin 15 din care MJ a publicat… unul singur, considerat maxima prioritate, a carui data de publicare va depasi sigur termenul limita?
79 de răspunsuri
Domnule Teoroc, cum a rămas cu prevederea aberanta și discriminatorie :
“Referitor la omj-ul privind chiriile,s-a reglat aberatia cu privire la impartirea cuantumului chiriei la nr de persoane care locuiesc in imobil,de exemplu daca stai cu prietenul / logodnicul sa se imparta suma la 2 pt ca inca nu este sotul tau inca. “.
nu avem forma finala a ordinul trimis spre publicare dar propunerea ANP a mers pe “omul si spatiul” intrucat este f dificil de verificat contractele pe fractiuni de suprafete in cazul in care se opteaza pe o cazare la comun, iar o eventuala transformare a chiriilor in rate ar fi f complicata intr un astfel de caz / plus ca in prezent raportarea chiriilor la salariile actuale pot sustine decontul spre integral poate cu exceptia debutantilor care au un coeficient mai mic timp de 6 luni (nu 1 an cum era anterior)
Deci,mai concret si pe intelesul tuturor,sa intelegem ca dispare aberatia si ramane ca in vechiul ordin si ca in celelalte structuri?
in principiu ar trebui sa fi disparut fragmentarea suprafetelor pentru decont / MJ nu a mai transmnis varianta finala a ordinului pentru a nu mai lungii consultarea / vom vedea la publicare
Contam pe dvs in speranta ca puteti afla inainte de publicate de aceasta prevedere si sa ne asiguram ca nu apare ca multe alte capcane,stiti foarte bine cat de greu este sa scapam de ele dupa,multumim pentru suport si informatii!
Domnul Teoroc ne-a asigurat de tot suportul in vederea acestei aberatii neexistente in niciun alt sistem si parca ramasese ca ANP a renuntat la aceasta prevedere,corect d-le Teoroc?
Dupa publicarea ordinului putem face cerere sa ne transformam chiria in rata sau mai asteptam ?????
Sigur, dacă aveți deja o rata pentru un credit contractat după 2 aug 2019
Cei care au contractat credite imobiliare anterior acestei date vor beneficia de decontarea ratei?
anterior datei de 2 aug 2019, nu
Bun asa dle Teoroc, dar cu ceilalti care au facut credit pentru a-si cumpara locuinte inaintea acestei date ce se intimpla?
Ramanem cu ratele. Similar conditiilor de pensionare de care unii au beneficiat si cei din prezent nu.
Buna ziua. Dar daca eu nu am o locuinta pe numele meu ,dar are sotia mostenire de la parinti, pot achizitiona o locuinta ?
Calitatea de mostenitor este similara cu cea de proprietar. Daca primesti mostenire nu devii si proprietar? Ori reglementarea legala spune ca tu sau sotia sa nu detineti sau sa fi detinut proprietate pe raza localitatii unde este situat penitenciarul.. Deci, nu.
cu asemenea mentalitate ce ne mai trebuie DREPTURI EGALE, daca asa a zis omu a ZIS.
Cu ce discernamint spuneti ca cei care au cumparat inaintea datei respective ramin cu ratele si cei de dupa data respectiva sint privilegiati.
Cu discernamantul celui aflat in postura de a fi achizionat un apartament in rate acum ceva ani in urma si a carui logica se bazeaza pe autenticitatea legislatiei. Nu am afirmat niciodata ca ar fi corect asa sau ca nu ar exista elemente de discriminare. E la fel de fruistrant ca si poentru mine. Inteleg perfect starea.
Si daca am facut contractul pe 20 de ani cu 2 Iunie nu am nici o sansa la o parte din rata ? .. multumesc!
Daca achizitia s-a realizat inainte de data aparitiei dreptului, nu poti beneficia
Bună ziua, cum rămâne cu art.109/alin.1 din 145/2019
În 293/2004 aveam dreptul dar nu a fost reglementat prin act normativ.
Suntem ajutați o dată în timpul carierei profesionale, ori cariera profesionala nu s-a terminat.
Cred că ar trebui părerea unui avocat foarte bun ( sau poate deranjează dacă sunt ajutați conform legii și ceilalți colegi care în ultimii circa 10 ani au renunțat la chirie, relaxând cheltuielile bugetare;acum uzitarea acestui drept pune presiune pe buget )
In vechiul statut activarea deeptului a depins intotdeauna de o Hotarare de Guvern asumata prin care se alocau acele sume. La acel moment nu exista dreptul ca alternativa la chirie. Deci, forma in care ar fi putut fi pusa in practica acel drept ingreuna dpdv financiar. Si niciun Guvern nu si-ar fi asumat acest lucru. Acum dreptul de a ti se plati ratele elimina din start si posibilitatea de a contracta chirie. Lucrurile coinverg catre echilibru si cheltuieli mai mici pentru Guvern. Si asta convine.
Buna ziua?eu dacă fac rata pe 5 ani pt construirea unei locuințe pe numele meu ce urmează sa ii fac Recepția in August anul asta pot beneficia de ajutor pt plata ratei pe ăștia 5 ani?multumesx
Termenul de construire a unei case apare in art. 109 din L145/2019 si este conditionat de emiterea unei Hotarari de Guvern. Avand in vedere ca siatuatia este similara ca in vechiul statut, o concluzie o putem desprinde cu totii. Ceea ce este palpabil il reprezinta ordinul ce urmeaza a fi publicat privind chiria/rate imobil.
Domnule Teoroc, ordinul privind schimbarile din functie a fost semnat?
Inca nu
Cat mai dureaza?
Cat trebuie sa mai asteptam, ca suntem dusi de nas de 6 luni?
Dinfo intelegem ca maine sau poimaine se publica.
Speran sa nu cada guvernul cu motiunea de cenzura si sa nu il mai semneze.
Cu totii urmarim ce se intampla in plan politic.Speculam momentele favorabile…
Bună ziua Domnu Teoroc. Pentru cei care au o rată de platit la bancă; dar au creditul pentru locuință mai vechi din 2007 și sunt încadrați de 3 ani este posibilitatea să primească bani de rată ? Multumesc!
Nu. Dreptul intra cu 2 aug 2019
Adica saptamana viitoare dupa publicare putem solicita transformarea chiriei in rata?
da
Domnule Teoroc, ordinul privind schimbarile din functie este semnat?
Inca nu
Bună ziua d nu Teoroc dacă achiziționam o locuință și în prezent luam chirie, de când se poate trece rata locuinței în loc de chirie!? Creditul pt locuință trb făcut prin prima casa.
De la momentul aparitiei Ordinului. Creditarea nu este conditionata de un program guvernamental anume.
O noua lege, o noua discriminare! Sunt sanctionati cei responsabili, cei care au facut eforturi sa achizitioneze o locuinta! Echitabil ar fi ca toti angajatii din sistem sa beneficieze de ajutor pentru achizitionarea unei locuinte, o data in cariera.
acela este un alt drept inactiv din 2004 de cand s a nascut / este necesara HG pentru activare / impact bugetar teoretic de 4 ori mai mare decat chiriile
Bună ziua când întra în vigoare
ANP-ul, beahhh ! ar trebuii ca ordinul sa fie cat mai accesibil sa poata beneficia cat mai multi lucratori de prevedrile lui.
toti lucratorii sunt egali in drepturi.
ai proprietate…pai si daca este cumparata in rate si este grevata de sarcini si ipotecata in favoarea bancii , cum mama masii este a ta? nu o poti vinde, inchiria , monta centrala de gaze ,etc …fara acceptul bancii.
Si chiar daca mi a lasat-o bunica mostenire, trebuie sa fiu discriminat pe chestia asta ,cum au fost discriminati chiaburii de comunisti.
Cei care nu primesc chirie sau plata ratelor pe diverse criterii,ar trebuii sa faca cheta ptr un avocat bun si la judecata cu ANP-ul
multumesc!
Care este legea în baza căreia ne putem lua locuinta
Locuinta iti achizitiona fara a fi conditionat de o Lege.
Dacă luam chirie când ne putem trece rata creditului în locul chiriei
Odata cu publicarea Ordinului
Buna ziua,
Dacă în momentul ăsta nu iau chirie dar in curând doresc sa fac un credit imobiliar pentru construirea unei case, beneficiez de plata ratei?
Dreptul de a beneficia de plata ratei la un imobil se naste odata cu dreptul de chirie. Deci, daca faci obiectul acordarii chiriei, poti opta pentru aceasta sau pentru plata ratei.
Buna ziua , o intrebare daca se poate. Eu spre exemplu am avut o locuinta dar nu in localitatea unude imi desfasor activitatea ci in alt parte, gen adunatii copaceni, si muncesc in Jilava, pot beneficia de acest drept, de transformare a chiriei in rate?
ordinul este foarte clar!
nu te lasa intimidat de anumiti lucratori din compartimentul de resurse sau anp!
nu te intereseaza cum simte in inimioara lui un anumit lucrator frustrat ca el nu are chirie, ca si a luat casa in rate.
ordinul spune sa nu ai si sa nu fi instrainat IN LOCALITATEA IN CARE ITI DESFASORI ACTIVITATEA.
Orice instanta iti va da dreptate!
fii curajos si nu te lăsa!
Bună ziua! Stiu ca nu are legatura cu subiectul de mai sus,dar dacă se poate aș dori să stiu daca noi ca si funcționari publici cu statut special avem dreptul de a accesa fonduri europene(agricultura). Multumesc!
Ca politisti de penitenciare mai nou. Cat timp nu exista incompatibilitati in sensul ca activitatea sa creeze interferente intre atributiile de serviciu si activitatea desfasurata, personal nu vad unde ar fi problema. Este o opinie personala, repet!
Buna ziua , o intrebare daca se poate. Eu spre exemplu am avut o locuinta dar nu in localitatea unude imi desfasor activitatea ci in alt parte, gen adunatii copaceni, si muncesc in Jilava, pot beneficia de acest drept, de transformare a chiriei in rate?
Am o intrebare, nici pentru cei care mostenesc o cota nesemnificativa (15 mp) nu se pot incadra pentru sprijinul pentru achizitionarea unei locuinta? 15 mp conform legii daca va documentati nu poate fi considerata locuinta.
Dacă nu vi se acorda mergeți în instanta!
Legea locuinței ,la care face referire si prezentul ordin ,specifică printre altele ,ca o locuință este “spațiul in care nu iti este tulburata posesia” iar tu cand esti coproprietar cu inca 2 sau trei persoane si detii 1/3 din bucătărie,dormitor etc..cum poate fi considerata locuinta sau spațiu de locuit corespunzător?
Dacă unui lucrător din unitatea d-voastra nu i se pare corect ,mergeți în instanță ,ve ti castiga cu siguranta.
Multumesc pentru sfat.
Bună seara. In cazul în care la momentul actual as beneficia de acest drept(decont rată) , urmând a semna contractul de achiziție a unei locuințe în perioada imediat următoare (2-3luni, cand e gata apartamentul) prin credit ipotecar, iar la anul urmează să mă însor, prietena mea având la rândul ei un credit prin “prima casa”, as mai putea beneficia în continuare de decontul ratei? Știu ca un imobil cumpărat prin “prima casa” nu îți conferă dreptul de proprietar exclusiv. Mulțumesc
Raportandu-ne la situatia ta de acum, necasatorit si fara o alta proprietate sau ca fost proprietar nu ai probleme. Daca la momentul la care optezi pentru rata nu te afli intr-una din situatiile care interzic, nu sunt probleme. Daca te casatoresti si ulterior optezi pentru chirie/rate in conditiile descrise de tine, e posibil sa ai probleme.
Buna seara ! Eu am dreptul la chirie,dar nu mai stau cu chirie. Daca achizitionez o locuinta prin banca ma incadrez la noua lege sau trebuie sa stau cu chirie in momentul achizitionarii locuintei? Multumesc
E simplu. Cat timp esti eligibil pentru chirie ai de optat: chirie sau rate.
O veste extraordinara!
Multumim pentru implicarea in acest proiect!
Daca detin ca mostenire o cota nesemnificativa 15 mp dintr-o locuinta, ma pot incadra pentru a beneficia de sprinul prevazut de art. 111? Va rog dati-mi un raspuns concret, sa stiu ce am de facut. sunt membru de sindicat SNPP,daca imi raspundeti sec ca NU vreau sa dau in judecata si as dori dori un sprijin din partea dvoastra, macar o parere.
Asteptam forma finala ca fiind aprobata. Suntem ca convinsi ca vor exista elemente ce vor putea face obiectul unor dispute inclusiv pe cale judecatoreasca. Sa-l vedem publicat intai pentru ca am depasit deja termenul de 02 februarie!!!
Domnule Teoroc,
Concret,ce impact are asupra noastra,
Salariul de funcție ︱ salarizarea la nivel maxim – conform Deciziei ÎCCJ nr. 51/11.11.2019 ???
Consider ca o parte suntem discriminati prin forma actuala a legii. Toti lucram in acelasi sistem si ar trebui sa avem drepturi egale. Eu nu voi beneficia de acest drept pt ca am achizitionat apartamentul in 2018 dar, impreuna cu alti colegi in aceeasi situatie, vom apela la un avocat si vom ajunge in istanta pt acest drept.
Domnul Cristian Tudorache daca ma puteti ajuta cu un raspuns la urmatoarea intrebare :, daca primesti decontare transport inseamna teoretic ca te poti încadra si la conditiile chiriei respectiv decontarea ratei ? Mulțumesc astept raspunsul dvs pentru cei care primesc decontare transport (desi au o proprietate dar nu in localitatea unde isi desfasoara activitatea ) si pot renunta la acest drept si trece la chirie/ respectiv decontarea ratei ?
Avand in vedere discutiile pe marginea fondului locativ in care s-a cazut de acord cu eliminarea acelor conditii de obtinere a unor avize de la agentiile imobiliare sau corespindenta cu primariile locale, totodata trebuie sa avem inm vedere ca poti beneficia de inchierea unui imobil la o distanta de cel mult 70 km insa cum procedezi daca detii o proprietate la mai putin de 70 km de localitatea in care iti desfasori activitatea? Mergan d pe firul logic al interpretarii, nu poti beneficia de o chirie intr-o localitate aflata la mai putin de 70 k daca in acea localitate detii deja o proprietate.
Deci sa inteleg din raspunsul dvs ca daca detii o proprietate la o distanta maxima de 70 km de locul de munca nu beneficieze de decontarea chiriei/ratei , ci doar de decontare transport. asa-i ? Mulțumesc
Bună ziua. Dl.Tudorache dacă
am locuința la 40 km de locul unde imi desfasor serviciul si acum beneficiez de transport mai pot beneficia de platirea ratelor?
Vă mulțumesc.
(editat – continutul comentariului reprezinta in integralitate o ofensa la adresa unei categorii de personal din Politia Penitenciara. Se pot exprima opinii pertinente si fara a uza de invective. Multumesc!))
Domnule teoroc, noi lucratori asteptam ordinele astea odata, ce tot se intarzie ba ca nu a semnat, ba ca nu stiu ce, daca legea spune clar 6 luni ce tot ne (editat) cu diferite raspunsuri care nu au legatura cu asteptarile noastre?
Asteptarile d-voastra sunt si ale noastre. Nu este greu de obervat siatuatia politica la nivel guvernamental. Aproape ca nu avem cui cere semnarea acestor acte normative. haideti sa ne cuplam putin la realitate si sa nu mai apelam la atribuirea unor epitete in mod gratuit. Enervant este pentru noi toti!!!
Bună ziua . Dl.Teoroc dacă am locuința la 40 km de localitatea de unde îmi desfășor serviciu și acum beneficiez de transport pot beneficia de decontarea ratei dacă îmi voi face credit imobiliar? Va mulțumesc.
In conformitate cu art. 111 din L145/2019, pentru a beneficia de chirie este necesar sa nu detii o proprietate la mai putin de 70 de km de localitatea unde iti desfasori activitatea.
Dacă nu pot beneficia de platirea ratelor pentru că am locuința la 40 de km de serviciu, pot beneficia de chirie cum este în prezent? Vă mulțumesc.
Domnule Tudorache… Referitor la următorul comentariu postat de dumneavoastră :
“Calitatea de mostenitor este similara cu cea de proprietar. Daca primesti mostenire nu devii si proprietar? Ori reglementarea legala spune ca tu sau sotia sa nu detineti sau sa fi detinut proprietate pe raza localitatii unde este situat penitenciarul.. Deci, nu.”
Ma refer la prima parte. O moștenire a soției de la părinții ei nu face ca dumneavoastră sa deveniți AUTOMAT proprietar. Dacă soția moștenește un apartament (de la părinții ei), ea poate să-l vândă fără acordul dumneavoastră.
Ma aflu in urmatoarea situatie:
Sunt din baia mare si fac naveta la satu mare, iar acum decontez transport.
Distanta este de 60 km.
Daca doresc sa imi cumpar locuita in satu mare, pot beneficia de decont avand in vedere ca in baia mare detin un apartament?
Aveti idee a fost trimis azi spre promulgare OMJ-ul cu transformarea chiriei in rata?
Buna ziua! Unde pot gasi o lista clara cu persoanele din sistemul public care beneficiaza de decont. De exemplu eu sunt incadrata pe functie contractuala, pe postul de consilier debutant intr-un departament din subordirea Guvernului? Imi puteti va rog indica o lege sau o prevedere normativa in baza careia pot solicita acest drept? Relocarea mea este de 400km 🙂 si nu vor sa imi acorde nici un leu pt a o face
Ordinul prevede decontarea chiriei sau ca alternativa la chirie plata ratelor doar pentru politistii de penitenciare