Eliminarea măsurilor sancționatorii excesive

Propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private a fost respinsă de Senatul României dar va fi adoptată de Camera Deputaților în perioada imediat următoare. Lucrurile s-au schimbat în Parlamentul României față de momentul votului din Senat. Nu stim la ce concluzii vor ajunge deputații din comisiile parlamentare care sunt desemnate să întocmească raportul comun prin care proiectul inițial al legii va fi cel mai probabil amendat. Ne dorim însă să nu se revină la poziția senatorilor care au propus un regim sancționator excesiv care prevede inclusiv încetarea raporturilor de muncă.

Nefăcând excepție de la situația existentă la nivel național, polițiștii de penitenciare se regăsesc și ei în mod proporțional în cele doua categorii, respectiv vaccinați și nevaccinați. SNPP este organizație sindicală și trebuie să își reprezinte toti membri însă ar fi surprinzător să găsim chiar noi acea soluție-minune care ar stopa această scindare a societății pe criterii pandemice. Poza articolului descrie plastic încercarea de a adopta o decizie care să mulțumească toate parțile, în timp ce problema a fost sintetizata foarte bine într-un titlu: “De la vaccinare la certificat – un echilibru subtil între responsabilitate și libertate” (Jean-Michel Clement)

Indiferent de segregarea pe motive de vaccinare, toate confederațiile sindicale din România au exprimat poziții în special în direcția suportării de către angajatori a cheltuielilor cu testările și respectiv a eliminării sancțiunii cu încetarea contractelor de muncă a angajaților care nu se vaccinează sau nu pot suporta costurile testărilor. Blocul Național Sindical a transmis deja o poziție către Parlamentul României, în urma consultărilor realizate cu federațiile membre, printre care și Federația PUBLISIND:

În plus față de documentul transmis de BNS, având în vedere dezbaterea proiectului respins de Senatul României în cadrul comisiilor din Camera Deputaților, SNPP a transmis o poziție către toate comisiile desemnate, atragând printre altele atenția asupra efectului clar si previzibil de blocare a Poliției Penitenciare dacă s-ar ajunge în primă faza la suspendarea raporturilor de serviciu pentru 6000 de polițisti de penitenciare încă nevaccinați. Poziția SNPP:

CĂTRE PARLAMENTUL ROMÂNIEI – CAMERA DEPUTAȚILOR

 • Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale
 • Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
 • Comisia pentru muncă şi protecţie socială
 • Comisia pentru sănătate şi familie
 • Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi
 • Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională

Referitor la: Pl-x nr. 545/2021Propunere legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private.

Sindicatul National al Politistilor de Penitenciare (SNPP) – organizație sindicală majoritară din Poliția Penitenciară, își exprimă prin prezenta, poziția față de prevederile proiectului de lege înregistrat la Camera deputaților – cameră decizională, cu nr. 545/2021:

Solicităm:

·       includerea in Certificatul COVID a testării pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2;

·       includerea, în modalitățile de testare admise, a testelor de salivă, mai puțin invazive, permise în prezent doar pentru învățământ, prin hotărârea CNSU nr. 83/08.10.2021;

·       eliminarea din actul normativ a măsurii sancționatorii cu încetarea contractului individual de muncă, respectiv a raportului de serviciu;

·       suportarea cheltuielilor cu testarea angajaților pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, de către angajatori.

În argumentarea poziției noastre propunem susținerea cheltuielilor cu testările pentru infecţia cu SARS-CoV-2 din sectorul public, din programul REACT-EU (300 mil. euro necheltuiti). De asemenea apreciem că este justificată includerea acestor cheltuieli în bugetul destinat sănătății și securității în muncă cu aplicarea deductibilității fiscale. De asemenea, atragem atenția asupra faptului că reglementările sancționatorii excesive precum încetarea raportului de serviciu al polițiștilor de penitenciare ar genera un volum uriaș de procese și implicit blocaje previzibile la nivelul instanțelor de judecată dar și costuri suplimentare pentru angajatorii care vor pierde aceste procese.

Referitor la Poliția Penitenciară, cu toate ca procentul polițiștilor de penitenciare vaccinați este superior procentului general de vaccinare din România, consecința imediată a impunerii unei astfel de măsuri ar fi blocarea sistemului penitenciar, o situație similară altor instituții din structura de apărare națională care se confruntă cu o lipsă acută de personal.

La acest moment, în Poliția Penitenciară sunt ocupate 12.500 dintre cele 16.000 de posturi prevăzute, cu mențiunea ca standardele de resurse umane indică un necesar real de 20.000 de polițisti de penitenciare. Totodată, la nivel de sistem se înregistrează aproximativ un milion de ore suplimentare anual, majoritatea fiind prestate de schimburile operative care lucrează în ture (aproximativ 4.000 de salariați).

Cu valorile susmenționate, Poliția Penitenciară se situează pe primul loc între instituțiile din România ca volum de muncă suplimentară prestată, fenomen care nu poate fi eradicat decât printr-o ocupare intensivă a posturilor vacante, demers care însă este condiționat de bugetul existent și aproape neutralizat de numarul foarte mare de salariați care trec în rezervă.

Astfel, cu toate că în ultimii doi ani au fost organizate numeroase proceduri de concurs pentru ocuparea unor posturi vacante, proceduri la care s-au prezentat peste 25.000 de candidați care au supus la eforturi uriașe lucrătorii de resurse umane, psihologii cadrele medicale și comisiile de concurs, efectivele din Poliția Penitenciară rămân constante de foarte mulți ani, în jurul valorii de 12.000 de salariați, în timp ce numărul de deținuți este în continuă creștere.

Raportat la situația expusă mai sus, o eventuală suspendare a raporturilor de serviciu ale polițiștilor de penitenciare încă nevaccinați și care nu pot suporta cheltuielile cu testarea pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, ar genera o înjumătățire subită a efectivelor, imposibil de compensat prin măsuri operative, având în vedere situația oricum dramatica a resurselor umane din instituția noastră.

Prin urmare, în plus față de impactul coercitiv disproporționat asupra relațiilor de muncă, trebuie avută în vedere și situația sistemului penitenciar care ar deveni nefuncțional imediat după intrarea în vigoare a legii aflate în fază de proiect, un efect practic nejustificat cât timp se observă că masurile existente în prezent generează deja o descreștere substanțială a ratei de infectare.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Certificatul verde la locul de muncă. Poziția SNPP
Share on facebook
Distribuie

22 de răspunsuri

 1. Sindicatele nu ne mai reprezinta! Drepturile noastre nu mai sunt aparate! Sunt pe cale sa ne dea afara dar sindicatele nu zic nimic, nu fac nimic, nu am auzit sa iasa cineva intr o conferinta de presa, sa faca proteste nici atat! Am ajuns ca niste oi, nu mai avem niciun drept asupra noastra! Pacat ca am platit atatia ani la sindicat! Nu trebuie facuta diferentiere intre vacc si nevacc! Toti sunt oameni si toti pot fi infectati si pot transmite! Reprezentati un sindicat domnilor dar urmariti doar interesul personal nu si al angajatilor! Nu se poate sa fie incalcate in asa maniera toate drepturile omului, iar sindicatul tace. Pacat!

  1. sper sa fie citit totusi articolul / cat despre proteste, sunt permise doar cu persoane vaccinate / cei vaccinati poate isi doresc proteste pro vaccinare / nu cred ca are sens sa ducem discutii in aceasta directie / cotizatia la sindicat nu parea a fi degeaba cand in 2016-2017 am reusit sa crestem salariile cu 30% prin proteste sindicale si contra strategiei guvernantilor de a tine salariile din penitenciare pe loc / pana una alta nu este in vigoare nicio masura traumatica care sa pericliteze locurile de munca / prima camera a parlamentului a respins initiativa / chiar daca a doua camera o va admite, mai mult ca sigur vor fi sesizari de neconstitutionalitate pe care CCR va trebui sa se pronunte / daca era vreun dubiu cu privire la pozitia noastra, acum am asumat-o public nu numai prin confederatie / si o vom sustine

   1. In momentele acestea sunt incalcate toate drepturile oamenilor/angajatilor si noi ne uitam ca au voie doar vaccinati la proteste??? Situatia e clara din pacate. Toate sindicatele sunt partase la ceea ce se intampla. Si in strainatate au aceste restrictii dar au iesit zeci de mii de oameni pe strazi. SNPP a reusit multe din punct de vedere salarial si va multumim! Insa ce se intampla acum este cea mai mare incalcare de drepturi a omului! Noi suntem juristi in majoritate si primul lucru care il invatam este sa fim drepti cu toti! Sa respectam toate drepturile! Daca ii lasam in liniste si nu spunem nimic normal ca o sa o voteze. Toti angajatii sunt egali sau au fost!

    1. Stau si mă mir ce a ajuns sistemul penitenciar.Sunteti asimilați militarilor, faceți parte din sistemul de apărare
     ,ati depus un jurământ.Voi aveți numai drepturi, obligații nu sunt prevăzute în statut ? Aveți cele mai mari salarii din sistemul de apărare.Voua nu vă este rușine ? Beneficiați de drepturi ca: normă de hrană, decontare chiriei, bani pentru haine, decontare transportului, tichete de vacanta, sporuri salariale o mulțime, etc. Mă întâlnesc pe stradă cu voi,sincer, întorc capul în altă parte, îmi este rușine cu ținuta pe care o afișați, tatuați, păr împletit,cercei in urechi, in sprincene, pantaloni trași pe buci.Asta-i armata română ? V-ați uitat cum arată un adevărat militar ? Vă plângeți că vă obligă să vă vaccinați,corect,e dreptul vostru sa refuzați.Si totuși… dacă trebuie să mergi la instanță,la spital, policlinică,unde se cere certificat verde, cine se duce? Deținutul are drepturi… Cine vă ține în.sistem ? Pentru cei 6000 de nevaccinați, din ANP, se găsesc înlocuitori pentru voi.Daca in unitățile militare fac pază firme cu civili, dece nu se poate și în penitenciare? Gândiți bine …

     1. Pt. Ioan:
      1. Văd că ești adeptul condiționării dreptului natural(fundamental) la muncă, de vaccin. Îți pun o singură intrebare: răspunzi tu, personal, pt. eventualele reacțiile adverse ale vaccinului aplicat așa cu japca? Văd că nimeni nu răspunde pt efectele adverse. Cănd ți-ai făcut vaccinul ai semnat că ești de acord să-l faci, nu?
      2. La instanță nu îți cere nimeni nici un certificat. Eu, personal, am procese pe rol, și nu mi-a cerut nimeni certificat. Iar ca escortă am fost inclusiv la spital…
      Ca să nu mai zic de faptul că avocații sunt scutiți de la certificatul verde. De ce? Ei sunt imuni la covid? Nu transmit boala? Îți spun eu de ce…EI CUNOSC LEGEA…

    2. Marian,bai Marian, tu ești (editat)? Ce vrei să-ti facă sindicatul ? Vrei ca liderii sindicali,Teoroc, Schiopu,Mogaldea, sa se vaccineze in locul tău? Dacă nu erau cei trei, si multi alții, in anul 2004 cand s-au făcut sindicatele, acum spuneai: am înțeles! Școală multă nu prea poti să ai,la Tg. Ocna este un simulacru de școală, la Academie intrau câte 40 de ofițeri.Daca s-ar da niste testări ,pe bune, ca la politia locala din București,in sistemul penitenciar nu ar rămâne nici jumătate din cadre.La câți s-au angajat în ultima perioadă pe pile și nepotism, porțile pușcăriilor nu se mai închid.

 2. Sa se meargă pe înjumătățirea subită că și așa jumătate dintre angajați evita vaccinarea doar pentru a se sustrage de la anumite activități. In plus testarea ar trebui plătită din buzunar deoarece eu ca și vaccinat cu schema completa daca doresc sa fac un test gratuit la serviciu nu am posibilitatea iar cei nevaccinați sunt testați periodic + se sustrag intenționat prin refuzul de vaccinare de la o mare parte din activități, escortare spitale și etc … Noi românii întotdeauna vrem sa fim mai deștepți decât cei calificați în domeniu . bine ar fi să urmăm exemplul Austriecilor …

 3. Pai și ce mai așteptăm sa ieșim iar in strada ? Nu credeți ca ar fi momentul Dl Teoroc ? Apropo … de ce am oprit protestele începute la începutul anului ? Ce solicitam la momentul acela nu s-a realizat ? Noi de ce ne-am oprit ? Doamne ajuta

  1. guvernul citu de trista amintire deja intentiona sa taie din drepturi chiar in cursul anului curent / am fost singura federatie din romania care a facut galagie si inca mare / inca ne judecam pe amenzile primite / parte din procese le am castigat / un ritm de proteste ca cel din primele doua luni din an este cumplit de greu de sustinut de o singura federatie / si totusi am facut-o / sa nu se inteleaga ca daca Federatia PUBLISIND are 30.000 de membri, toti au fost implicati in actiuni si au venit in strada pe ploaie sau zapezi / sunt cam mereu aceiasi cei cu care ne vedem in strada / devenise evident faptul ca in 2021 nu vor mai fi taieri salariale si mentinerea pe durata nedeterminata a unor proteste masive este imposibila fizic si totodata arunca in derizoriu ideea de protest / am aratat nemultumirea pe masurile luate si opozitia pe taieri / si sigur ca avem in vedere noi proteste / insa avem si mare nevoie de un guvern si de un ministru catre care sa ne orientam revendicarile

 4. Sunt pro vaccinare, nu sunt de acord ca testarea să se facă pe bani publici, cei care nu vor să se vaccineze să plătească! Cu acești bani se pot face alte lucruri în sănătate, pentru cei bolnavi, pentru copii și nu numai!

 5. A început să scrie sosoaca pe-aici? Auzi, “se încalcă toate drepturile”!
  Cei care nu vreți să vă vaccinați nu aveți niciun argument rațional. Ar trebui, după ce vă externați, salvați de la moarte, să plătiți toate cheltuielile de spitalizare. Statul vă asigură gratuit măsura profilactică, voi o refuzați, și să vă plătim noi, ceilalți, tratamentele. Aveți un tupeu fantastic!

 6. ANGAJAT NEMULTIMIT:
  1. În primul rând învață limba română.
  2.Ești vaccinat cu schema completă? Pe banii cui ai făcut dozele? Îți spun eu: PE BANII MEI! care nu m-am vaccinat. PE BANII MEI! care plătesc taxe, impozite, asigurări de sănătate.
  3. În ce sector lucrezi? Sigur nu la escortă spitale! Eu exact acolo sunt. Minți cu nerușinare!
  4. Îți urez să emigrezi în Austria!
  5. Cei calificați din domeniul sanitar, te anunț că sunt, cel mult 50/ 50%, referitor la vaccin. Îți aduc aminte că frecventez spitalele.. Iar cei care apar în presă sunt condamnați penal, cu dosare grele, șantajabili.
  Nu mai posta nici măcar o virgulă fără să te documentezi în prealabil!

 7. Eugen și Jock, voi pe banii cui v-ați vaccinat? Eu plătesc asigurări de sănătate ca și voi, și pe banii mei optez pt test. Care-i problema voastră? În fine, nici test nu vreu dar mă obligă arafat. Altceva? Eu dispun de persoana mea! Nu voi, nu arafat, NIMENI! E clar?!?! E clar?!?!

 8. Jock vezi că mârâi fals! Cine te crezi să mă iei tu la 13/14? Vezi-ți de treabă! Vaccinează-te tu cu 8 doze, dacă vrei! Eu nu vreau să mă vaccinez! NICIODATĂ! Ai ceva împotrivă? Nu dau doi bani pe părerea ta, da? Să-ți intre bine în cap asta!!!

 9. Ia uite, domnule!?
  sosoaca postează sub pseudonim.
  Dar nu înțeleg de ce și-a luat prenume de bărbat… poate pentru că așa arată?
  Pe banii tăi, zici? Care bani, că tu ești contributor indirect.
  Cu emigratul în Austria, mai ușurel. Poate ar trebui să treci tu Nistrul, sau măcar Siretul.
  Când eu făceam spitale, tu îți sugeai degetul prin posturile de pază pe la Valu lui Traian.

 10. S-au încins spiritele, nu glumă! Vaccinati sau nevaccinati, suntem colegi si îndeplinim împreună misiuni si ne facem treaba cot la cot. Problema mare apare în momentul în care ,, clienții ” nostri ne fac plângeri în instanță, ca i-am infectat. Eu sunt vaccinat, două doze, în mare parte m-am scos, dar tu, colegule nevaccinat, cum o sa te aperi?! Intreb si eu…

  1. Nu te supara, dar tu te protejezi doar pe tine pt ca te ai vaccinat. Si tu poti infecta detinutul la fel ca un nevaccinat!

 11. 1.Jock ar trebui să postezi cu nume și prenume, dacă ești băiat, evident. Văd că mă cunoști, dar habar nu ai unde am lucrat și unde lucrez în prezent. Ești lipsit de orice logică elementară.
  2. Văd că se invocă și argumente juridice…stați liniștiți că în instanță mă descurc eu și singur..

 12. @minerul
  “clienții noștri” o să facă plângeri în instanță instituției dar e posibil și “pe persoană fizică”…
  E dificil(nu imposibil) de dovedit cum și când cineva a îmbolnăvit pe altcineva.
  P. S. Pentru acei “juriști”( alde marian😁), o să fie floare la ureche să câștige în instanță un proces pe speța infectării cu covid a deținuților…

 13. Cei nevaccinati sunt absolut iresponsabili.Nu ai cum sa lucrezi/interacționezi cu un număr mare de persoane și sa nu fi imunizat.Nu ai cum sa vezi ca mor oamenii pe capete din cauza virusului și sa nu faci nimic sa te protejezi,pe tine și pe cei din jurul tău.Este o dovada de ignoranta.Nu va nai ascundeți în spatele argumentelor legale,nu va mai ascundeți în spatele argumentelor de genul “cine îmi garantează ca nu are efecte adverse?”.În fapt va e frica.S-a dovedit ca în proporție de peste 90% cei care au decedat erau nevaccinati.Consider ca cei care refuza vaccinul trebuie sa-si plătească testarea periodică din buzunar.Statul îți oferă vaccin gratis, refuzi…ești smecher…plătește.Eu vaccinat nu vreau da lucrez cu un coleg nevaccinat.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.