Saptamana a inceput cu un gand bun care i-a venit directorului general al ANP, Cristian Plesa. A invartit cadrul legal pe toate partile si a luat, in destul de mare secret, o decizie surprinzatoare convingandu-si intreaga echipa sa sustina un demers si anume sa nu elibereze suma de 9,5 milioane de lei catre fondul de rezerva al Guvernului cum se discutase cu MJ ci sa distribuie acea suma cu destinatia actualizarea valorii normei de hrana si respectiv plata pentru intregul an 2019 la valoarea stabilita pentru luna decembrie 2018, urmand ca pentru echipament sa se realizeze actualizarea din bugetul anului urmator. Aceasta ar fi insemnat o suma corespunzatoare a 365 de zile inmultite cu 2 lei pe zi, pentru tot personalul din sistem, bani care ar fi bineveniti chiar in prag de sarbatori. Toate unitatile au primit dispozitie sa calculeze si sa transmita sumele iar din acel moment personalul a stiut ca urmeaza lucruri bune.
SNPP a argumentat in prima jumatate a anului necesitatea actualizarii normei chiar si in contextul cadrului normativ in vigoare, insa avand in vedere decizia ANP de a merge la pachet cu MAI, politistii fiind aflati in aceeasi situatie, am ajuns sa asteptam o modificare la OUG 114/2018, modificare insa care este destul de putin probabil sa se mai reuseasca pana la finele anului in curs. Vedem toti ca se urmareste respingerea prin lege, a ordonantei si atunci, ce ar mai ramane de modificat? Initial MJ si MAI au depus amendamente la proiectul legii de aprobare a OUG 114/2018 dar cum devenise clar ca este un drum blocat, s-au mai depus amendamente si la alte proiecte, utlimul si cel mai materializabil fiind acesta.
Din discutii purtate cu presedintele Comisiei de munca din Camera deputatilor, privitor la proiectul susmentionat (Pl-x 427/2019), Adrian Solomon informeaza ca amendamentul care vizeaza clarificarea textului din OUG 114/2018 in sensul platii normelor la valoarea actualizata, a fost admis, urmand in scurt timp includerea proiectului pe ordinea de zi a Camerei deputatilor in vederea adoptarii pentru a fi apoi trimis la promulgare si publicare, procedura care stim ca dureaza ceva timp. Insa, vedem in fisa de proiect (link de mai sus) ca in tarzie publicarea raportului Comisiei de munca in care sa putem vizualiza negru pe alb amendamentul admis pentru ca nu s-a decis includerea proiectului pe ordinea de zi.
Pe final de an marcat de modificari dramatice in zona guvernamentala, dar si in parlament, la capatul unei lungi vacante legislative urmate de o alta electorala care au generat pauze lungi in activitatea parlamentara, lista de acte care trebuie inghesuite pe ordinea de zi inainte de finalul anului este imensa iar sansele pentru ceea ce asteptam noi scad. De aceea, intentia confirmata a DG ANP de a-si asuma plata normei de hrana chiar si in lipsa acestei modificari ne-a surprins placut cu atat mai mult cu cat am luat act de o fundamentare complexa a acestei decizii, la polul opus de argumentele sustinute de ANP in prima parte a anului, pentru a nu pune in plata actualizarea, argumente sustinute inclusiv pe cale procesuala in actiunile puse pe rol cu aceasta tema.
SNPP a ales sa nu deschida un proces avand in vedere faptul ca existau inca sanse de solutionare a problemei pe parcursul anului, optiunea de a revendica in instanta fiind la dispozitie in 2020, daca situatia se mentinea in defavoarea personalului. Stim toti ca o actiune deschisa poate aduce rezultate bune dar si o respingere care ar inchide si sansele de solutionare prin asumarea angajatorului. Nu credem ca o organizatie care actioneaza in instanta pentru drepturi ar trebui condamnata in caz de pierdere a procesului, pentru ca pe acest fir logic, nu am mai declansa nicio actiune si ne-am resemna cu ce decide conducerea. Marea majoritatea a proceselor pe drepturi salariale din ultimii ani, au fost din pacate pierdute pentru ca acesta a fost trendul, ca sa nu spunem mai mult.
Ce s-a intamplat joi pe 5 decembrie, insa, depaseste limita normalului, situatia alunecand deja in absurd ca sa nu spunem in paranormal. Presedintele SNPP se afla in discutie cu DG ANP pe tema normelor, luand act de argumentatia decisa pentru efectuarea platilor prevazute a se efectua in scurt timp daca MJ nu ar fi exprimat obiectii la modul de repartizare a bugetului ulterior rectificarii din noiembrie, iar controlorul delegat de la MFP nu ar fi criticat din nou temeiul juridic (asa cum s-a intamplat cu majorarea de 50%, situatia fiind depasita cu sprijinul MM!).
Decizia DG ANP aparea astfel in contextul in care prevederea din OUG 114/2018 nu a fost modificata iar MAI a anuntat clar ca nu are buget in 2019 pentru a pune in plata actualizarea. Ca argumente in favoarea acestei decizii ar fi faptul ca MApN, SRI, STS si SIE au in plata actualizarea, iar MAI este impiedicat doar de lipsa bugetului. Retinem ca dupa schimbarea de guvern si plecarea lui Teodorovici de la MFP, interpretarea raspunsului dat de acesta pe norme a fost facuta cu mai multa inclinatie catre interesele personalui. In plus, DG-ul in exercitiu a identificat in legea-cadru si alte prevederi care faciliteaza aceasta interpretare. Presedintele SNPP a declarat deschis, joi, ca aceasta decizie a lui Cristian Plesa sustinut de toata echipa actuala, fara exceptii (cum se intampla pe vremea lui Grinch cel de trista amintire), se incadreaza in cea mai asumata din ultimul deceniu fiind superioara in grad de dificultate poate si Deciziei 569/2012 prin care s-a stabilit (dar cu sprijinul MJ) compensarea dubla sau chiar tripla cu timp liber a muncii prestate in anumite zile.
Si cel putin pentru aceasta intentie, merita felicitari! Pentru ca din pacate a ramas doar o intentie. Ceva neasteptat s-a intamplat in dupa amiaza zilei de joi; pe cand presedintele SNLP se pregatea sa iasa din biroul DG ANP, cu informatia ca vineri, adica in dimineata zilei urmatoare, bugetul pleaca catre MJ iar plata actualizarii este practic certa, MJ neavand concrete motive sa respinga modul in care ANP si-a impartit fondurtile din buget, tocmai intra in birou seful juridicului din ANP cu o sentinta comunicata institutiei in urma cu cateva momente. O sentinta definitiva emisa de CAB prin care… este declarata ca legitima si fundamentata corect decizia ANP de a nu achita norma de hrana actualizata, avand in vedere prevederea din OUG 114/2018 (se mentine in plata la valoarea actualizata). Procesul respectiv se afla pe rol de ceva timp si nu se putea un moment mai sensibil in care sa apara o sentinta definitiva nefavorabila, actiunea nefiind demarata pentru anumite persoane astfel incat doar acestea sa fie vizate de aplicare ci urmarind la modul general, legalitatea normei.
Cate riscuri (nu putem spune sanse) erau ca un astfel de lucru sa se intample? Daca sentinta ar fi intarziat doar cateva zile, cei aprox 750 de lei ar fi ajuns in cardurile salariatilor. Din pacate soarta a fost alta. Dupa stupoarea explicabila la aflarea vestii, conducerea ANP (reprezentata aproape in plen) impreuna cu sefii DEA si DCEAN au dezbatut in detaliu continutul sentintei analizand optiunile care insa s-au restrans grav. Cristian Plesa reusise cu greu sa convinga MJ de legitimitatea actualizarii chiar si in lipsa acestei sentinte, acum insa, situatia s-a schimbat. Daca sentinta ar fi fost una simpla si succinta care doar întărea pe scurt decizia din fond, tot ar fi fost mai bine. Din pacate CAB utilizand in mod clar argumentele oferite chiar de ANP de pe vremea cand pleda pentru neplata, a demolat practic tot ceea ce se invocase la acest moment in favoarea platii. Si sansele de plata in absenta modificarii OUG 114/2018 au fost spulberate.
Presedintele SNPP a transmis propriile argumente si a sustinut ca actualizarea se poate face chiar si avand in vedere existenta acestei sentinte, intrucat intregul context este diferit fata de cel in care ANP a formulat apararea in proces, la acest moment ANP indeplinind toate criteriile pentru a putea actualiza valoarea normei, in special prin existenta bugetului necesar. Insa, in relatia dintre ANP si ordonatorul principal MJ, senitinta respectiva cantareste enorm si responsabilizeaza personal decidentii care ar proceda in contra celor specificate de instanta. Cu toate acestea, ANP a mentinut repartizarea bugetului care include si cele aproximativ 9,5 milioane de lei pentru cresterea valorii normei de hrana materialele fiind transmise catre MJ in aceasta forma, dar plata efectiva nu se va putea face decat daca, modificarea legislativa despre care am vorbit in prima parte a articolului se va produce pana la momentul in care toate sumele necheltuite din buget ar merge in fondul de rezerva aflat la dispozitia guvernului.
Daca banii pastrati in buget cu aceasta destinatie vor fi trasi in fondul de rezerva prin ordonatorul principal, orice sansa pentru actualizarea normei in 2019 va fi pierduta. Calculele matematice (ajungem sa utilizam termeni din fotbal) indica faptul ca la acest moment tot mai exista ceva sperante de plata. Daca insa anul va trece si sumele se pierd, perspectivele pentru 2020 sunt incerte. Ceea ce se va intampla, depinde de prevederile care se vor include in ordonanta care va reglementa salarizarea in 2020 dar si de amendarea OUG 114/2018 cat mai este inca in vigoare.
Din discutii purtate cu cei de la MAI, acestia prefera, paradoxal, mai degraba mentinerea OUG 114/2019 in forma actuala intrucat o interpretare mai relaxata a prevederii in vigoare permite acordarea actualizarii pentru 2019, ulterior in 2020, sumele devenind restante, asta tinand cond de faptul ca sentinta cu probleme vizeaza doar ANP. Daca s-ar pune accent strict pe modificarea OUG 114/2018 ca si conditie indispensabila actualizarii iar acest lucru nu se va realiza la timp, sumele nu ar putea fi considerate restante la anul. Deci situatia a revenit practic in punctul in care era inainte ca ANP sa fie lovit brusc de asumare, cu mentiunea ca timpul este din ce in ce mai putin pentru o modificare legislativa.
40 de răspunsuri
Ii ridicati in slavi p’astia de la ANP de parca ar da banii de la ei din buzunar.Platim cotizatia lunara, sume deloc neglijabile pentru a posta oaczional ceea ce se intampla pe la altii, noi ramanand ultimii ca de fiecare data, vis-a-vis de echipare sau hrana.
Acum, gandind la rece, intreb: ce am facut noi pentru a capatat aceste drepturi, ce actiuni notabile am intreprins in acest an?
Din punctul meu de vedere se putea face mult mai multe, inclusiv presiuni sindicale la nivel de Minister pentru acordare drepturilor, asta pe to decursul acestui an.
Vorbim de drepturi si de faptul ca ANP nu a fost de acord cu acordarea acestora, uitand sa-i reamintim (ANP-ului) ca-si insuseste sporuri necuvenite, cu ar fi “sporul de pericol” (nu lucreza nimeni din ANP direct cu detinutul) sau grupa I de munca (6 luni/an).
CAt despre acordarea celor 50%, toti sunt merituaosi, fiind adevarati eroi nationali!!!
le-ai amestecat nitel dar inteleg nemultumirea / departe de noi intentia de a ridica pe cineva in slavi / insa ce este bun trebuie incurajat / altfel sa nu mai avem asteptari de bine / ca tot ne am obisnuit doar pe asumari inversate – pe luat nu pe dat / pana la acest moment chiar daca s-ar fi vrut plata, nu erau bani / acum erau bani si s-a si vrut / insa nu a mers / am stat pe problema asta destul de constant tot anul in curs si noi si colegii sindicalisti din politie / textul nefericit din ordonanta a fost destul de bine ignorat de cei din mapn si servicii dar e drept ca pe ei sunt mai putine riscuri sa i ia cineva la puricat / noi in general am mers la pachet cu politia in toate cele / daca pana si MAI inca pe vremea lui Carmen Dan a ezitat sa plateasca, cu atat mai mult ANP a pus frana / una dintre putinele optiuni pe care le avem pe cale sindicala era procesul / s a facut si acesta / oamenii preseaza si vor reactii rapide / noi am preferat sa epuizam toate celelalte cai dar si pe optiunea asta am primit critici / iata ca procesul a fost trantit de stimabilele instante romanesti iar acum multe solutii nu raman
Deci e adevărat, dacă una dintre federațiile sindicale nu ar fi intentat acea acțiune, ne luam banii. Păcat, colegii respectivi nu au nicio vină, doar lipsa de unitate și de solidaritate. Divide et impera, asta e deviza, dacă eram toți in SNPP plus câțiva scârțari neînscriși în sindicat, era mai bine decât așa, dezbinați.
Oug mult așteptat la acest minunat statut mai are vreo șansa sa apăra ? Banii de echipament și norma de hrana s-au dus iar pentru 2020 sa ii recuperam sunt șanse zero ! Probabil ca Anp și-a asumat plata după ce a apărut sentința doar așa ca sa fie de ochii soacrei ! Ii cunoaștem pe cei de la Anp ! Lucram de mult in sistem nu ne am angajat anul acesta ! Mai avem 2 luni și puțin și se termina termenul de adus modificări la statut ? Se va spulbera și acest lucru ? De ce nu am ieșit in strada pentru bani de nh și echipament ? De ce nu am ieșit in strada pentru oug ? De ce nu ieșim in strada nici acum ?
pentru ca in prima faza am tras sa avem statut si am reusit / am stiut ca este necesara o ordonanta si este practic decisa si pe circuit / instabilitatea guvernelor si dinamica ministrilor nu era ceva ce puteam noi controla / anp nu si putea asuma mai devreme pentru ca nu avea ce / banii s au consolidat la rectificare, acum fiind momentul adevarului, cand se distribuie bugetul pe capitole articole
Dar despre articolul 84 din OUG 114/2018, care întărește prevederile OUG 59/2017,prin care au tăiat si plafonat pensiile , nu ați discutat nimic?? Că acolo vom ajunge toti,mai devreme sau mai târziu….deocamdată, ne bucurăm la 2 lei în plus!
O ultimă soluție să ieșim în stradă pentru drepturile noastre !
foarte posibil sa avem motive mult mai grave in scurt timp, pentru iesit in strada
Domnule Teoroc am văzut ce se întâmplă cu norma de hrana.dar despre norma de echipare nu se aude nimic?se plătește doar aceasta la salariu sau se pierde și asta?
Multumesc
norma de echipare nu mergea platita la pachet cu cea de hrana in 2019 pentru ca nu ajungea bugetul / sentinta de care am vorbit in art nu se refera decat la norma de hrana dar vizeaza articolul care reglementeaza ambele norme / am cerut ANP sa puna in plata echipamentul daca hrana s a blocat din nou / mai negociem pe asta, insa e destul de complicata decizia
Pai și pana la urma primim norma de echipare măcar ca tot a ți zis ca directorul general și a asumat?
Mie îmi miroase a abureala.sincer va spun.spuneti ne un răspuns concret.da sau nu la norma de echipare?
Sunt încă de la început membru de sindicat și va spun sincer ca ma gândesc serios sa ma retrag
retragerea din sindicat nu stiu cum ajuta rezolvarii / iar daca esti de la inceput sigur iti amintesti si de cresterile salariale obtinute
mare minune in ianuarie 20.20 sa beneficiem de marirea de un sfert referinta salariul din 20.22. asta ar fi principala preocupare la moment.unde te uiti pe forum dai numai de ingrijorari la chirii si la eroii abonati la 50% un trimestru da si unul ba.nepotii se rotesc fiind multi de saturat.
Domnule Teoroc mai sunt șanse pentru actualizarea normelor de hrană și echipament s-au am rămas cu buzele umflate?
la ce va referiti domunule presedinte , motive mult mai grave?sa ne asteptam si la marirea de 25 la suta din ianuarie sa nu o dea?
pai daca stam asa ne meritam soarta
Mai rau e sa fie ca acum si sa ne treaca si alt fel de pensii.
Ceasul rău – titlul articolului.
Nu cumva GHINION, ca sa il parafrazam pe seful statului???
Se stie ca altul va fi DG de maine asa ca… o luam de la capat, sau de un capat, pentru ca nimeni nu isi va asuma nimic.
Toate bune si SARBATORI FERICITE, cu banii pe care ii avem fiecare in buzunar.
Stati usor ca oricum nu dadeau banii.Asta cu instanta e doar o acoperire.
Cu pensiile ce vor sa ne faca?Aveti ceva informatii?
daca nu vroiau sa dea banii, nu ii prindeau in buget unde sunt fix acum si de unde vor pleca repejor la fondul de rezerva / daca am informat ca ar fi dat banii, certitudinea informatiei este 100% / nu ne jucam cu asa ceva
Nu au facut decat sa mimeze asumarea intrucat stiau de actiunile din instanta.Deci nu aveau sa dea banii.Noi nu ne jucam, ne joaca ei.
se stia de actiuni dar cat timp nu se comunicase un rezultat, situatia era permisiva / banii sunt inca in buget dar pleaca la fondul de rezerva acum / daca nu erau ganduri sa i dea nu ar fi soliticat acesti bani la mj exact cu aceasta destinatie / chiar si dupa ce au citit sentinta au ramas ceva sperante pe interpretare insa MJ a zis nu
Dl Teoroc va rog spunetine daca anul viitor luam norma de hrana si echipament marita ca ati spus ca oricum se va actualiza in 2020 multumescĺ
prevederea din oug 114 reglementeaza Nh pentru 2019-2021 deci aceasta parte a oug ca si altele similare (decont turism) nu ies din vigoare la 31 dec si mai pot fi modificate ulterior / ideal ar fi sa se produca modif anul acesta / noi ne dorim asta insa nu putem decide in locul parlamentului / maine mai vedem ce sperante sunt pentru anul acesta / avem o intalnire relevanta
Vrem norma de hrana și cea de echipament mărite nu vrăjeală dacă nu ieșim în strada. Anul acesta nu la anu!
Domnule Presedinte ,in unitati ,pe linie de resurse umane , s-a cerut de la centru o statistica privind numarul de cadre care sunt propozabile de a iesi la pensie pe legea actuala respectiv,pana la sfarsitul lui 2020.Cunoasteti care este scopul acestui demers ? Are legatura cu afirmatia Dv. ca vom avea motive mai mari pentru a iesi in strada? STIMA .
astfel de statistici se fac si desori sunt cerute de mj / ajuta la previziuni privind dinamica de resurse si permit calibrarea necesarului de oameni si implicit de buget / nu are legatura cu ceva rau ce ar urma, in mod necesar
Care e poziția MJ in legătura cu articolul 109? Cu sprijinirea polițistului de penitenciare in construirea unei case?
nu exista inca acest subiect in relatia cu mj / acela este un drept conservat cu greu de noi in statut / mj a vrut eliminare / greu de activat acum cand ne straduim sa vedem in plata noul drept – ratele
Domnule presedinte as vrea sa aduc in discutie urmatoarele-1) se vor mai plati SDSL cu spor de 75% de la 1 ian 20.20?2) daca se platea, cred ca actiunea intentatta de (editat) ramanea fara obiect,se incheia procesul si toata lumea era multumita. Dvs ce spuneti?
nu stim inca ce intentii are pnl pentru la anul / auzim cu totii aceleasi zvonuri / actiunea nu putea ramane fara obiect – era doar un recurs – mergea inainte / se analiza sentinta din fond si argumentele partilor pe legalitatea normei si pe modul de interpretare
Referitor la plata ratelor ce se mai aude de ordinul de ministru? Daca imi cumpăr acum o locuinta voi beneficia de lege?
Referitor la plata ratelor ce se aude de ordinul de ministru cand se va da? Daca imi cumpăr acum o locuinta voi beneficia de lege?
Ba voi ne disperați cu rata voastră nu vedeți ce vor ăștia sa ne scoată pensiile militare pe voi va interesează numai rata, nu vreți sa va plătească și costurile.
Pășim ușor spre 2020,cu incertitudine ,cu sovaire, cu temeri.daca privesc în urma cu 20 de ani,Cand incercam sa trag în piept aerul infect de secție pentru prima dată,nu imi vin in minte decat cateva flash uri,niciunul cu ceva plăcut în conținutul său.au apărut colegi noi,unii mai vulcanici,altii mai precauți,tematori.am prins si vremuri cand DGP era militarizat,si acum cand pare “umanizat”,sincer …diferenta este una insesizabila ca si conditii de lucru,vizibilă în ceea ce privesc drepturile noastre, ale angajatilor(politistilor).Nu trebuie să așteptăm mari lucruri ca ANP sau DG al acestuia sa reușească să facă,ei sunt un apendice al MJ,iar noi ocnasii de rând mizeria de la capătul matului.tara arde si baba se piaptănă, ăștia n au bani sa faca bugetul si noi vrem măriri la nh,echipament,rate în loc de chirii.trebuie să fim realiști:psd ii ne au dat …,ăștia nu stiu decat sa taie, si nici noi nu suntem cv indispensabil,sa se uite mai ciudat la noi.
https://m.dcnews.ro/anularea-pensii-speciale-sindicatele-grefierilor-ameninta-cu-proteste_716527.html
Si a fost doar un zvon.
Noi suntem linistiti ca s-a schimbat guvernu’, s-a schimbat DJ -ul si uite asa dam din buze cu drepturile noastre aproape in buzunar. Acum sunt in buzunarul lor. Ce facem? Tacem sa nu deranjam noua clasa politica de la putere sau tacem ca vin sarbatorile si s-avem sarbatori linistite? De ce nu putem transa odata problema asta prin alte metode decat dialog? Dialog s-a purtat tot anul si unde am ajuns?
La norme mai avem o speranta pe cand la aplicarea lg salarizarii prin indexarea de 25% din Ian … sincer eu nu mai visez.
Tacem tacem tacem…
desi suntem o ramura importanta in structura de aparare.
Ati spus ca ati avut azi intilniri ce sa discutat ne puteti spune multumesc
Asteptam un raspuns cu privire la norme,ati zis ca azi se mai poarta discutii….
Discuțiile ce țin de actualizare s-au concretizat in articol. Ceea ce urmează ca factorul politic sa decidă cu privire la modif oug 114 rămâne sa urmărim cu atenție și sa reacționam la timp.
Buna ziua! Dacă funcția mea nu este pentru a mi desfășura activitatea in cadrul schimbului aceasta este de 8 ore și totuși șefii ma trimit fortat acum in pragul sărbătorilor pe schimb ceea ce nu mi se pare deloc corect. Întrebarea este ce as putea face in privința aceasta?
functia ta este totusi in sectorul operativ?