Demers SGG

Secretariatul General al Guvernului înaintează o Notă Guvernului României spre a fi analizată și aprobată în cadrul unei ședințe de Guvern, subiectul reprezentându-l aplicarea reținerii contribuțiilor de 10% cu titlul de CASS la sumele ce depășesc 4000 lei, ca drept de pensie. Perspectiva eliminării acestei contribuții se fundamentează, în principal, pe deciziile instanțelor de judecată actuale și previzibile în celelalte procese aflate pe rol .

Nota de care Guvernul a luat act include o analiză a situației generate de modificările legislative aduse OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Începând cu luna ianuarie 2022 veniturile din pensii au fost grevate de contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, reținerea făcându-se la sursă de către casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații, prin aplicarea unui procent de 10% cu privire la sumele ce depășesc 4.000 de lei.

Prin decizia nr. 650 din 15 decembrie 2022, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat neconstituționalitatea unor prevederi din OUG nr. 130/2021. Este previzibil faptul că persoanele care au solicitat restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CAS începând cu luna ianuarie 2022 până la momentul reținerii vor obține din partea instanțelor judecătorești soluții favorabile. Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG nr. 130/2021 și faptul că acesta ar putea crește în perioada următoare, Nota prezentată Guvernului include soluția reglementării efectelor Deciziei Curții Constituționale nr. 650/2022, printr-un act normativ de același nivel cu OUG nr. 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații.

Click pe imaginea de mai jos pentru a accesa integral Nota SGG:

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: CASS 10%. Restituire a sumelor reținute în temeiul OUG 130/2021
Distribuie

7 răspunsuri

  1. Bine ca au stiut sa retin fara nici o treabA dar la restituire trebuie Aprobare pentru abuzul in serviciu ne trebuie judecata la instanta pentru banii luati cu japca de la oameni sa va fie rusine o sa platiti prntru ce faceti poporului nu v este frica

  2. App de ilegalități! Ați văzut pe talonul de pensie ca se rețin 10% impozit pe veniturile care depășesc 2000 lei și nu a veniturilor de peste 3000 lei? Și nimeni nu zice nimic! Pensionarii sunt chiar bătaie de joc?

  3. Eu am lucrat în poliție şi mi-sa oprit cass. Acum nu se mai opreşte.Mie mi se restituie banii înapoi sau numai la cei care sunt pe contributivitate

  4. De ce și cu ce drept celor cu pensii pînă la 4000 le mai opreste CCAS ?
    Eu una am plătit 35 de ani CCAS , acum de ce mai plătesc ?
    Iar impozit 310 lunar .

  5. Sunt intr-o situatie si mai clara. Ma incadrez in prevederile Decretului-lege118 care spune clar ca beneficiez de asistenta medicala gratuita si pe de alta parte mi se retine CASS din pensie. La scrisoarea trimisa CNAS am primit un raspun pe 2foi A4, raspuns care nu avea nici o legatura cu problema sesizata de mine.

  6. mi-a venit cuponul pe luna martie 2023 fara nicio restituire, in 2022 am avut pensia peste 4000 lei sunt pensionar la cnpp.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *