De când se acordă?

UPDATE 5 ianuarie 2022 ora 10,30: ulterior informării făcute ieri având în vedere aspectele setate la nivel de ANP referitor la modul de calcul pentru plata titlului de specialist de clasă, aflăm că ultimele interpreteri la nivelul ordonatorului principal MJ orientează către o primă plată fragmentată a dreptului, respectiv cu data de 15 decembrie 2021, fără însă să avem încă o decizie fermă materializată într-o instrucțiune, în acest sens; vom lua legătura cu MJ și revenim cu detalii.

La acest moment există ceva confuzie la nivel de unități privitor la punerea efectivă în plată a titlului de specialist de clasă, fiind prima lună în care acest drept se acordă efectiv. La nivel ANP pe baza dezbaterilor și interpretărilor opinia este că dreptul începe să fie calculat cu data intrării în vigoare a OUG 128/15.12.2021. Calculul care se face începând cu acea dată indică necesitatea acordării dreptului cu data de 1 decembrie 2021.

Înțelegem că la nivel de resurse umane au fost făcute instructaje dar în domeniul economic încă nu, și nici nu a fost transmisă o adresă cu intrucțiuni în unități, deși calculele pe salarii sunt pe final. Din acest motiv apreciem că pot fi utile câteva precizări menționând că această informare, evident, nu ține loc de o decizie a ANP.

Conform OMJ 2415/C/2018 cu  modificările ulterioare, Anexa, art 47 alin (1) În sistemul administrației penitenciare titlul de specialist de clasă se acordă lunar, cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au împlinit condițiile de acordare, prin act administrativ, conform competențelor de gestiune a resurselor umane.

Deci dreptul se acordă cu data de 1 decembrie 2021 chiar dacă socotelile se fac abia dupa publicarea OUG 128/2021. Ce anume se acordă deja am explicat. Reluăm pe scurt precizarea că este vorba despre un drept care se acordă etapizat împreună cu diferențele dintre salariile de funcție în plată și cele prevăzute de grilele Legii-cadru nr 153/2017 pentru anul 2022.

În anii 2019 și 2020 au fost incasate două din cele patru tranșe de diferențe, astfel încât si titlul de specialist se va acorda corespunzător (50% din valoarea integrală). Dacă legea-cadru își va continua aplicarea (etapizat sau integral) si titlul de specialist va crește corelat. Având în vedere întrebările primite adăugăm și precizarea că titlul intră la calculul pensiei.

Distribuie

42 de răspunsuri

  1. Soluție! Anp ul face o video conferință! Întreabă toate unitățile ce părere au.. . În funcție de cum iese la vot, anp ul trimite adresa. În cazul în care cineva e de vina, evident vor fi trase la răspundere unitățile care au votat majoritar. =)))))))))))))).

  2. Ce treaba are specialistul de clasa cu majorarea ? Iar sunteți pe lângă subiect sau intenționat induceți lumea in eroare ! Specialistul de clasa este un spor și se calculează ca atare ? De ce doar 50 la suta , 2 măriri din 4 , etc și alte aberații ! Ce sporul de praf sau antena luam doar 50 la suta ca nu am luat ultimele majorări ? De unde asemenea informații eronate ?

    1. studiaza putin / daca titlul era spor nu il putea primi / limita maxima de sporuri este de 30% si exact acesta este procentul sporului de pericol ANP – singurul pe care il primesti / iti lipsesc multe elemente si nu facem seminarii pe legislatie in comentarii / insa este interesant tonul foarte doct si persiflant

      1. Ștefane, nu ai sesizat că toate comentariile sunt ale aceluiași individ care postează sub diferite pseudonime?!

  3. Bună seara. Imi puteti explica, la nivelul meu, al agentului , algoritmul de calcul, pentru specialistul de clasă? Am citit si recitit postarile dvs pe tema calculării sporului mai sus menționat și nicăieri nu ati enunțat o formulă clară. Cu respect!

    1. Am explicat pe scurt si pe intelesul tuturor in articol – nu exista o formula ci doar prevederi de lege care se coroboreaza / ne dam seama ca nu este ff simplu de inteles dar nu avem alta varianta mai simpla de atat de explicat / este un drept viitor care se acorda etapizat incapand din prezent / la fel cu salariile din 2022 a caror acordare (de fapt alinierea salariilor mai mici actuale cu cele din 2022) a inceput in 2019 / insa Guvernul Citu a oprit la doar doua etape de aplicare a legii-cadru / de aceea si titlul de specialist se acorda doar pe jumatate fiind strans legat de salariile din 2022 / nu stiu cum sa o zic mai simplu dar pot adauga clarificari daca intrebati exact

      OMJ 2415/c/2018 – Anexa – Articolul 97
      Funcționarii publici cu statut special în activitate și personalul civil beneficiază, pentru nivelurile titlurilor deținute, de majorarea salariului de funcție/salariului de bază cu:
      a) 2,5% – pentru titlul de specialist clasa a 3-a;
      b) 5% – pentru titlul de specialist clasa a 2-a;
      c) 7,5% – pentru titlul de specialist clasa 1.

      Procentele se aplica la salariile de functie din 2022 (L.153/2017)

      OUG 128/2021 – articol unic

      Prin derogare de la art. I alin. (1) și (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, cu modificările ulterioare, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru polițiștii de penitenciare și personalul civil din sistemul administrației penitenciare se recalculează majorările salariale determinate ca diferență între cuantumurile salariilor de funcție/salariilor de bază aflate în plată și nivelul salariilor de funcție/salariilor de bază prevăzute pentru anul 2022 de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere majorarea pentru titlul de specialist de clasă/domeniu funcțional.

      1. Întrebare de om tâmpit:
        Dacă nu mai ” pupam” restul de transe – 2022 …? Specialistu’ asa va rămâne? La 50%?

  4. Daca am iesit la pensie in luna noiembrie 2021 mai beneficiez de aceasta ordonanta?

      1. Bună ziua domn Stefan
        Se va ajunge iar la sute de acțiuni civile deoarece dreptul se acordă conform Legii 153 începând cu anul 2018, iar Normele de aplicare sunt din 2018.
        Faptul că nu au existat presiuni din partea sindicatelor și colegilor nu înseamnă că dreptul nu există sau nu poate fi platit, respectiv nu este luat în calcul la pensie
        Părerea mea

        1. ce anume presiuni se pot face pentru a include acest drept care se activeaza din dec 2021 pentru pensiile anterioare?
          o actiune in instanta castigata – genereaza reconstructie salariala si implicit de pensie
          este simplu sa se arunce reprosuri catre sindicate insa nu este si just

  5. Banii se vor lua sau nu,odata cu salariul din ianuarie. Dar cu siguranta se vor lua și vor fi calculați asa cum trebuie.Nu mai fiti ipocriți să întrebați aici cat va fi pentru un ofițer sau un agent. Un om normal la cap nu poate răspunde chiar dacă are toate datele. Iti poti calcula singur,dl Teoroc a explicat ca la clasa a 2 a.Iar daca tot iti da cu virgula ,așteaptă până pe 10.01.

  6. O precizare si un punct de vedere personal. Nu se aplica retroactiv pt cei iesiti la pensie anterior intrarii in vigoare a OUG 128/2021, cea prin care s a aprobat derogarea pt specialistul de clasa, insa pt cei care au iesit/vor iesi la pensie ulterior datei de 15.12.2021 (data publicarii in MO a Ordonantei) se va aplica majorarea INCLUSIV pt perioadele ANTERIOARE emiterii OUG ( cele 6 luni alese pt pensie, chiar daca sunt 2021,2020, 2019..etc). In acest caz, sumele vor fi actualizate la data deschiderii drepturilor pt pensie, avand acelasi regim juridic ca celelalte majorari operate de Lg 153/2017, specialistul de clasa NEFIIND un SPOR, asa cum s-a si aratat mai sus. Daca cineva poate sa-mi confirme/infirme teoria enuntata, ii multumesc anticipat!

  7. Daca un agent a lucrat in cadrul armatei înainte , vechimea se pune pentru specialist de clasă??

    1. OMJ 2415/c/2018 modificat – Articolul 55
      Personalului reîncadrat sau transferat în sistemul administrației penitenciare din alte instituții de apărare, ordine publică și securitate națională i se consideră vechime utilă la calculul stagiului pentru obținerea unui titlu de specialist activitatea desfășurată în aceste instituții, în măsura în care a lucrat în același domeniu de activitate.

      1. Din păcate nu am beneficiat de vechimea din MApN deoarece am fost soldat profesionist in pază și mi s a spus că nu se echivalează aici .

      2. “In acelasi domeniu de activitate” – la ce domieniu se refera? Domeniul de aparare, ordine publica si siguranta nationala? Sau domeniu de activitate se refera strict la profesia de politist de penitenciare?

      3. Bună ziua. Eu care am lucrat in cadrul armatei și am făcut paza escortare obiective specialele nu mi s a luat vechimea nici la grad nici la specialist de clasă. Poate unii au fost și în teatre de operații. Și altul șofer Tulcea București primește. Este corect??

  8. domnule Teoroc, cand reincepem protestele, altfel stim cu totii ca nu obtinem nimic, nu mai zic, doamne fereste sa se modifice legea salarizarii fara sa prindem asta 2 mariri, ca totul va fi pierdut (pe cand probabil, altii, aceeiasi de altfel , vor castiga iar)

  9. Bună ziua D-le Presedinte!pe lângă cele 2 transe(diferențe) pe care încă nu le-am primit,se mai prevedea ca prin legea salarizării sa fim reincadrati în funcție de studii(medii și superioare),că sporul de studii se va acorda tuturor agenților cu studii superioare indiferent de specialitate.acestea de când se vor aplica?va mulțumesc anticipat!

    1. in legea 153 nu mai exista spor studii ci salarii de functii mai mari in cazul in care exista studiile prevazute de ordin / de la data aplicarii legii, daca o mai apucam

    2. la data aplicarii legii / multe alte aspecte sunt prevazute pentru 2022 / dar pe decizie politica titlul s a tras ceva mai devreme / n as reintra in detalii

  10. Domnule Presedinte in legea 153 o sa putem beneficia de sporul de studii superioare si cei care avem alte studii superioare, nu doar cei pentru care se da si in prezent? VA multumesc.

    1. nu mai exista sporul! exista doar salarii ceva mai mari
      extinderea studiilor pe domenii trebuie facuta prin OMJ
      avem proiectul dar ordinul a fost bagat la sertar de ceva timp
      vom cere reluarea si finalizarea elaborarii in vederea adoptarii

  11. Deci practic ar fi in avantajul tuturor agenților de penitenciare atât pt cei care iau deja sporul de studii cât și pt cei care nu îl iau, în sensul ca acesta nu va mai fi un spor,ci vei fi reincadrat direct ca baza de salariu în funcție de studii?

    1. depinde de modul in care ordinul de ministru va stabili domeniile si functiile / noi suntem pentru o largire a domeniilor si a acordare relaxata / vedem cu iese in final

  12. Știu că este off topic dar doresc să vă adresez o întrebare. In situația în care am promovat un examen pentru o funcție la alt penitenciar decât cel în care momentan îmi desfășor activitatea am dreptul să beneficiez de indemnizația de mutare? Menționez faptul că momentan am domiciliul în altă localitate decât cea în care îmi desfășor activitatea, beneficiind de compensația chiriei in localitatea in care se află și penitenciarul.
    Am întrebat unii colegi de la resurse umane iar părerile sunt împărțite.
    Prin domiciliu eu înțeleg și reședința deoarece domiciliul înscris în cartea de identitate nu este proprietatea mea ci a părinților. Este greșit?
    Unii de la resurse umane înțeleg la fel iar alții, tot de la resurse umane, înțeleg doar domiciliu (adresa înscrisă în cartea de identitate).
    Vă mulțumesc!

    1. conditia ar fi schimbarea domiciliului / tu ai pastrat domiciliul unde era dar ai resedinta in alta parte / legea 153/2017 specifica strict domiciliu / daca ar fi scris domiciliu/resedinta are alta treaba / termenii se confunda – cf cod civil domiciliul e locuinta principala iar resedinta – locuinta secundara, ambii termeni vizand in esenta locul unde stai / fizic acum stai unde ai resedinta dar legea nu distinge clar / depinde de interpretarea angajatorului si de practica din sistem daca exista / soliciti, vezi raspuns, se poate contesta si merge in instanta, daca nu este conform asteptarilor / este doar o opinie in viteza

  13. Dar salarul de baza se actualizeaza ,deoarece si acum e calculat la nivelul lui 2009.Totuși sant 12 ani in urma

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.