Având în vedere amploarea pe care o capătă stirea privind altercația în care au fost implicați elevi de la Școala Națională de Pregatire a Agenților de Poliție Penitenciară din Târgu Ocna, oferim câteva detalii explicative. În incidentul petrecut ieri, au fost implicati elevi din Republica Moldova care la acest moment sunt consemnați în unitate fiind in derulare cercetări. Un elev și-a pierdut un dinte în urma unei lovituri și a necesitat câteva copci, fără internare. Elevii tocmai își încasaseră soldele, iar cearta a plecat chiar de la o divergență între ei. Nu credem ca evenimentul, regretabil de altfel, poate fi totuși în masură să păteze blazonul școlii noastre de pregătire și suntem convinși ca pe viitor vor fi luate măsuri pentru a se preveni incidente similare.
Informarea transmisă de ANP pe baza datelor furnizate de SNPAP:
EVENIMENT NEGATIV – Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna – În data de 12.06.2021, în jurul orei 2005, într-un local din apropierea școlii, un grup de elevi din Republica Moldova a fost implicat într-o altercație cu un grup de localnici. A fost apelat Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, iar echipajul de poliție sosit la fața locului a procedat la legitimarea celor implicați în altercație și a solicitat prezența unui echipaj de ambulanță, pentru a acorda îngrijiri medicale unuia dintre elevi, care prezenta o plagă la nivelul feței. Ulterior, elevul a fost prezentat la Spitalul Municipal Onești, pentru îngrijiri medicale de specialitate, nefiind necesară internarea. A fost informată conducerea unității, urmând a fi sesizate organele abilitate pentru continuarea cercetărilor.
Comunicat de presa SNPAP
În seara zilei de 12 iunie 2021, în jurul orei 20.05, am fost informați cu privire la faptul că un grup de 5 elevi ai Școlii Naționale a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, școlarizați pentru Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova, au fost implicați într-o altercație cu câțiva localnici, la un punct comercial din apropierea școlii.
Pentru gestionarea incidentului a fost apelat Serviciul 112, iar organele abilitate s-au prezentat la fața locului și, în prezent, desfășoară procedurile specifice cu privire la cercetarea incidentului.
Starea de sănătate a elevilor implicati este bună, urmând ca la nivelul școlii să fie demarată procedura de cercetare disciplinară cu privire la comportamentul elevilor în comunitate.
Menționăm faptul că, în cadrul școlii naționale, sunt scolarizați 260 elevi, din care 20 pentru Administrația Natională a Penitenciarelor din Republica Moldova.
În functie de evolutia cercetărilor, vom reveni cu detalii privind situatia mentionată.
Precizăm faptul că instituția noastră de învățământ dezaprobă orice comportament contrar normelor de conduită socială din partea elevilor, drept pentru care va trata cu maximă seriozitate orice comportament necorespunzător din partea elevilor școlarizati de către instituția noastră.
22 de răspunsuri
De pătat blazonul școlii nu știu, dar bluzonul cu siguranță DA, l-au pătat cu bere, sau mai exact vodcă. Observ că se folosește același limbaj de lemn, fără conținut. Mai trebuia să invocați principiile după care se ghidează personalul și aproape plângeam. Se încearcă minimizarea efectelor și a consecințelor destul de grave, inclusiv a imaginii în spațiul public. Fiți bărbați și acceptați criticile, și poate se va învăța ceva din această situație care nu este de azi de ieri. Și poate, el comandante și cei care îl lingușesc mai coboară cu picioarele pe pământ și li se risipește vălul de ceață care li s-a așternut pe ochi.
Buna dimineata D-le Teoroc,
Ne puteti ajuta cu o informatie, si anume, cand se va publica decizia DG cu privire la valabilitatea avizelor psihologice?
nu cred ca necesita publicare / e important sa se ia decizia de catre DG dupa ce se elaboreaza decizia / verificam
pai nu s-a stabilit asta acum cateva saptamani de catre noul DG ?
nu este adevarat afirmatia de mai jos ?
Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan HALCHIN, face modificări în procedura de testare psihologică a candidaților pentru concursurile din sistemul penitenciar.
Valabilitate avize psihologice
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) s-a decis cu privire la valabilitatea testelor psihologice, astfel:
1 an valabilitate pentru avizele pozitive,
4 luni valabilitate pentru avizele negative.
Puteti verifica , va rugam, pentru noi cand se va elabora si semna(aproximativ) decizia DG-ului?
nu exista un termen clar insa trebuie sa se intample rapid pentru ca anp isi doreste accelerare concursuri din sursa externa / inteleg ca decizia se va pune in transparenta decizionala
Si cu privire la interdictia abuziva de a concura din sursa externa, cum putem interveni?
D-le Teoroc, nu au fost scoasa ABSOLUT TOATE posturile de ofiter la sesiunea unica ca sa poata fi scoase dupa din extern.
Cum asta nu s-a intamplat inseamna o ingradire a drepturilor noastre(ale agentilor) , in sensul ca nu poti concura niciodata pe unele pozitii scoase exclusiv din extern, nu trebuie sa fii jurist sa vezi asta.
Cum vedeti aceasta problema?
Si ce demersuri vom intreprinde in sensul asta?
nici nu s a pus vreodata problema de a se scoate absolut toate posturile de ofiter la sesiune unica / este o procedura de concurs distincta pentru care se dedica un pachet de posturi / am mai spus / exista multi factori care stau la baza unor decizii pe concursuri / mai multe concursuri ca in ultimii 2 ani nu au fost organizate niciodata in sistem / si se vor mai organiza / toti cei interesati au sanse / insa evident ca nu toti cei interesati au si un loc garantat / este important ca s a inceput de undeva cu aceasta noua procedura / de la an la an putem imbunatati
Tocmai asta e problema ca stim ca nu se vor scoate toate nicioda pt sesiunea unica, insa DE CE SA IMI INTERZICA DREPTUL de a candida pe o pozitie, indirect imi ingradesti dreptul de a concura cu ceilalti pe anumite pozitii, unde e egalitatea??
De ex: ipotetic vorbind, la sesiunea unica se scot 100 de posturi si sursa esterna poate 1000(repet cifre ipotetice) , cum pot eu concura pe pozitiile alea?
Din pacate vad ca nu imbratisati deloc ideea de a elimina interdictia asta abuziva, repet, nu trebuie sa fii jurist sa vezi ca nu exista egalitatea sanselor….
Sunt dezamagitde pozia dvs! Si suntem multi afectati de asta
este prima data dupa 2006 cand avem aceasta sesiune organizata intr un mod clar, discutat transparent negociat si anuntat / pe langa toate celelalte proceduri de concurs si pe langa faptul ca am mentinut cu greu in noul statut posibilitatea agentilor de a accesa direct functii de conducere fiind unici in structura de aparare cu acest aspect, am avut setate aproape 200 de fct de ofiteri dedicate strict corpului agentilor / nu mai sunt atat de multe posturi vacante de ofiter, multe fiind rezervate promotiilor iar altele fiind imposibil de ocupat de salariati din sistem avand in vedere cerintele posturilor si resursa existenta / o alta bariera o reprezinta bugetul / nu putem scoate orice oricand ci in limite destul de rigide / nu inteleg exact nemultumirea / iti doresti o anumita functie care nu s a scos si nu ai regasit nimic de interes in sesiunea unica actuala!?
cred ca, colegul spunea ca nu e corect sa nu poti candida pe toate posturile scoase de ofiter, nu ca isi doreste ceva in mod special ce a fost scos doar din extern, cu titlu de exemplu: una e sa ai scoase din sursa interna 2 posturi de ofiter achizitii publice si alta e sa poti concura si pe cele 12 posturi scoase din extern tot pt achizitii publice, sansele sunt altele…. aici e nedreptatea, cum sa fie normal sa nu poti concura pe niste posturi scoase exclusiv din extern la care tu nu ai acces niciodata(aici nu vorbim de medical)…………cam asta e problema
legislatia a fost modificata / avem un statut nou / am mai explicat chestiunea asta / inclusiv cu detalii intr un articol
ca sa nu mai spun de bataia de joc de la testarile psihologice, oameni mult peste media sistemului nostru au fost picati la psihologic si toti agramatii si privilegiatii au luat(nu as vrea sa creez polemica sa dau cu nume si prenume), stiti si dvs bine ce spun,, asta e normal?
cum putem schimba/imbunatati procesul?
Intreb, eu, polițist de penitenciare, întreg sistem penitenciar, de ce toți agenții care nu știu a scrie corect limba română, din punct de vedere gramatical, ajung să fie declarați “admis” la concursul organizat pentru trecerea din corpul agenților in corpul ofițerilor. Oare comisia de concurs a corectat lucrarea si gramatical? Sau nu contează cum scrii? Important sa fie postul ocupat, chiar dacă e un 7 (sapte) “tras de păr”.
In aceste situații, să concurăm toți, că nu mai contează ce scrii, cum scrii și de ce scrii!!
Pentru ca de astfel de oameni are nevoie sistemul ! Lipsa acuta de valori va destabiliza in totalitate acest sistem . Examenele de trecere au fost pentru a fi acoperite posturi si atat !
Legat de testarea psihologică, cred ca ne-am convins cu toții ( sau măcar cei implicați) că a fost și este o mare măgărie ce se întâmplă.
Cum e posibil ca oameni care nu știu reguli elementare de gramatică (si mai sunt și “bâtă” în domeniul spre care aspiră) să treacă testul psihologic și, pe deasupra, să mai și câștige un concurs, devenind astfel “ofițeri’ cu acte în regulă, iar colegii care mănâncă meserie pe pâine să pice psihologicul și astfel să li se ia șansa de a dovedi la concurs că merită cu adevărat un loc în corpul ofițerilor.
Cum poate exista atâta inechitate și nedreptate în acest sistem care promoveaza principii precum transparență, egalitatea șanselor, imparțialitate????
Cum e posibil să ajungă un astfel de individ să coordoneze un loc de muncă de care nu are cel mai mic habar cu ce se mănâncă?
Ca să nu mai menționăm cazul unei colege care, atunci când a candidat pentru un post de ofițer a fost “luată” la contestație cu 40 de sutimi.. așa..din senin…doar pentru că nu era persoana care trebuia să ocupe acel post, deși atunci când a intrat în sistem din sursa externă a intrat cu nota zece ( atenție: nota 10!)
Și atunci? Ce pretenții să mai existe ca un om capabil, cu adevărat inteligent, pregătit profesional și determinat să acceadă pe un post de ofițer să încerce ( măcar) să mai candideze când se lovește de atâta nedreptate????
Si mai putem afirma că acest sistem este transparent și corect cu toți oamenii săi?
Eu nu înțeleg de aici decât că, în ultima vreme, se dorește ca posturile să se ocupe ( cu orice preț) cu astfel de oameni: prost pregătiți, aroganti și chiar analfabeți…
Vă las pe dumneavoastră să decideți, dacă nu ați facut-o deja…
A, daaa… și “ați” așa se scrie..NU
“a-ți” așa cum personajul mai sus menționat o face frecvent…
Faptul că nu ați promovat o testare psihologică nu vă dreptul să generalizați. Frustrarea este mare iar faptul că emiteți teorii precum că sunteți a – tot – știutor confirmă indubitabil motivul pentru care nu ați promovat testarea psihologică. Felicitări psihologilor. Munca lor nu este în zadar.
Cine a afirmat ca nu as fi promovat testarea psihologica? Nu are nici o legatura cu mine (va asigur ca am promovat-o cu brio, din prima, fara alte incercari)
Vroiam doar sa subliniez nedreptatea si inechitatea acestor testari, asa cum bine preciza cineva mai sus “oameni mult peste media sistemului nostru au fost picati la psihologic si toti agramatii si privilegiatii au luat”…
Poate ar fi mai bine, inainte de a judeca, sa priviti in ansamblu si sa mai “plecati urechea” si la experiențele celor care s-au confruntat cu aceasta situatie…
Eu zic sa invatam si sa pierdem! Nu e corect ca din frustare sa generalizati!
Ami cer scuze de la domni si doamele psiholog!
Agentul 2, ar trebui sa iti ceri scuze de la gramatica limbii române!!!
Police, aici nu este vorba de pierdere, sau de frustrare, este vorba de NEDREPTATE.
Și dacă nu-mi cer scuze de la gramatica limbii române ce se întâmplă?!! Și dacă tot ești, pardon, sunteți cu DREPTATEA în mână, îmi permit să vă liniștesc si spun că era doar o ironie, pe care se pare că nu ați “ÎNȚELESO”!!