Noua formă de organizare a recensământului la nivel național vine și cu avantajul de a beneficia de o zi liberă plătită în situația în care alegem să ne autorecenzăm. Efectele unei norme noi ar putea produce interpretări, în cazul acesta interpretări pe modul de acordare a zilei libere. Art. 49, alin. 1 din OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021 stabilește că
”persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode”.
Sistemul de pontare online a fost dezvoltat continuu și cuprinde toate situațiile posibile în care se poate afla polițistul de penitenciare. Printre absențele justificate regăsim în aplicația de pontaj învoirile plătite, învoirile plătite pe zile și ore și zile libere plătite conform legii. Fiecare cu regimul lor de aplicare. În cazul autorecenzării, pontarea zilei libere acordată în contul acesteia este similară cu pontarea zilei libere plătite acordată în contul zilei de 29 iunie (ziua personalului din penitenciare). Ziua liberă acordată în contul autorecenzării se pontează cu numărul de ore aferent tipului de program în care polițistul de penitenciare își desfășoară activitatea, respectiv cel care prestează la program normal este pontat cu 8 ore, cel care presteaza în schimburi/ture de serviciu fiind pontat cu numărul de ore aferent schimbului/turei de serviciu (după caz).
Când se face autorecenzarea online:
- Autorencenzarea online se face în perioada 14 martie- 15 mai 2022;
Cum te autorecenzezi online:
- Accesezi linkul www.recensamantromania.ro, în partea de sus a paginii, se găsește butonul portocaliu „PLATFORMĂ AUTORECENZARE”; apeși butonul portocaliu și se deschide pagina cu formularul de preînregistrare.
- După completarea tuturor câmpurilor și finalizarea recenzării, vei primi pe adresa de email confirmarea efectuării recenzării;
- După ce ai trimis chestionarul către baza de date a recensământului poți verifica dacă te-ai autorecenzat corect accesând secţiunea “VERIFICAREA AUTORECENZĂRII” din site-ul www.recensamantromania.ro. Aici vei introduce CNP-ul şi ți se va genera automat DOVADA AUTORECENZĂRII ;
Când se acordă ziua liberă plătită:
- Angajatorul are obligația de a acorda ziua liberă, plătită la o dată stabilită de comun acord cu angajatul ( art. 49, alin. 3);
- Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării;
- Se acordă o singură zi liberă plătită unei persoane, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei sau pentru alte persoane conform prevederilor art. 43 din OUG;
Model cerere de solicitare zi liberă:
- Format pdf: MODEL CERERE ACORDARE ZI LIBERĂ – AUTORECENZARE
- Format word/editabil: MODEL-CERERE-ACRODARE-ZI-LIBERA-AUTORECENZARE-ONLINE
15 răspunsuri
Cand vom scapa de milogeala asta cu “respectuos”? E dreptul nostru, sunt drepturile nostre si le solicitam indiferent ca e ziua pentru recenzare sau concedii sau altceva. Conducerile cand dau cu japca recuperari sau taie din concedii o fac respectuos sau baga pumnul in gura ca ei sunt sefi?
Formalizarea unei cereri trebuie sa contina inclusiv elemente de respect. Nu te milogesti, soliciti intr-o maniera de bun simt si respect pentru ierarhia profesionala. Cum ar suna o cerere in care te-ai exprima cam ceva de genul: ”ceri sa-mi acorzi o zi libera pentru ca este dreptul meu”….? Adresandu-te intr-o maniera de bun simt nu faci altfceva decat sa te respecti pe sine indiferent carui tip de caracter te adresezi.
Cred că e de ajuns “va rog sa-mi aprobați”.Restul e milogeala.
Plus că nu am spus sa scriem “da ba și mie că e dreptul meu”. Rămân la părerea că “va rog să-mi aprobați ” e destul .
Cum ar fi dacă cererea ar începe cu ” vă rugăm să primiți omagiul celui mai profund respect”???
Iar dacă răspunsul e negativ, să-l faci cu ou și cu oțet pe “adrisant”??
Ce se mai aude cu transferurile .
S au blocat ???nu primim nici un raspuns ..
Eu am o intrebare : Cum decontam cu statul , ziua libera platita la angajatorii privati ? Iar sunt legi facute ca sa fure privatii ? Da dragilor , trebuie sa va milogiti de patroni ca sa va plateasca ziua , conform legii patronii sunt obligati sa va faca pomana . Astia sunt legiuitorii statului roman , cei care fac pomeni electorare pe spatele privatilor. La stat au sacul bugetului , acolo nu se baga de seama daca un angajat nu munceste (produce) o zi .
Elimin din start ideea ca ai folosit acest comentariu ca o anatema vis-a-vis de bugetari. Credc ca suntem singurul popor care a reusit sa fie impartit in doua tabere inca din 2010 cand Petrov se urca pe aceasta tema constient fiind de impactul asupra analfabetismului functional. Sio intr-o parte si in alta vorbim de oameni care presteaza un serviciu. Felul in care alege fiecare sa isi apere drepturile este strict problema lor, e o chestiune de principiu pana la urma.
Nimeni din aparatul bugetar nu a negat si nu va nega niciodata faptul ca exista si elemente mai putin fericite, la fel cum se intampla si in privat dealtfel. Nu intram pe ce inseamna si cum se traduce mentalitatea de privat in Raomania! Unii vor sa faca sume mari de bani daca s-ar putea ”maine” dupoa ce investec ”asrazi”. Lipsa unor strategii pe termen mediu si lung de a obtine profit si de a-si consolida afacerile conduce inclusiv inspre instaurarea sclaviei. Si in multe situatii se intampla inclusiv cu acordul celui angajat. Traduc fericirea prin incasarea unor sume duble sau triple fata de suma pentru care privatul ii plateste darile la stat si incet dar sigur devine un asistat pensionar.
Nu m-as opri zeci de pagini sa scriu despre asta insa sunt convins ca nu as schimba ceva nu s-a putut schimba in sute, poate chiar mii de ani. Roman in Romania se traduce intr-un mare fel! Te las pe tine sa o faci!
Buna ziua . Va rog sa ma lamuriti . Daca o persoana este angajata firmei X pana la data de 30.04.2022 . Persoana respectiva face auto recenzarea pe 29.04.2022 . De la data de 01.05.2022 este angajata altei firme , Y .
Este obligata firma Y in a acorda ziua libera platita persoanei respective chiar daca la data recenzarii persoana nu era angajatul sau ?
Actul normativ prevedere acordarea unei zile libere in contul autorecenzarii. Punct! Nu clarifica situatii diverse. Deci, da! Firma la care lucrezi acum este obligata sa iti acorde o zi libera.
Buna seara! Imi sp va rog si mie ziua libera se acorda doar daca faci online sau daca mergi si personal?
La articolul 49 din OUG 19/2020 se prevede că salariații care completează singuri online formularul de recensământ, adică se autorecenzează, pot cere angajatorilor o zi liberă plătită pe baza dovezii de autorecenzare.
Buna ziua !!!
Ce se intelege prin zi libera?
Unii lucreaza la program de 8 ore, altii 12 ore, altii 24….cum se beneficiaza?
Intr-o zi in care ești planificat in serviciu poți solicita prin cerere scrisă sa ți se acorde o zi liberă plătită in considerarea zilei de 29 Iunie. Vei fi pontat cu numărul de ore aferent tipului de program in care ești planificat sa execuți serviciul, 8, 12 sau 24 de ore.
Va mulțumesc ptr raspuns !!!