Inclusiv al bazelor de pensii

ANP ne informează că în vederea aplicării în mod unitar a modificărilor legislative intervenite cu privire la salarizarea personalului din sistemul administrației penitenciare în anul 2022, așa cum sunt reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2022, DG ANP a emis o adresă prin intermediul căreia se clarifică inclusiv ajustarea bazei de calcul pentru personalul care a optat să li se deschidă dreptul de pensie începând cu 1 august 2022 și ulterior acestei date. Ca notă de fundamentare a emiterii acestei adrese, ANP justifică prin (click pe imaginea de mai jos):

 

Pe baza acestei note de fundamentare și a noilor prevederi privind creșterea salarială, DG ANP emite adresa prin intermediul căreia se stabilește modul unitar de lucru și alte detalii necesare punerii în plată (click pe imaginea de mai jos):

 

Distribuie

60 de răspunsuri

  1. Eu sunt mai nou cu tehnologia!!😉😂😂
    De ce e publicată doar pagina 3/3?? Întreb pentru un prieten😇
    Paginile 1 și 2 din cele 3 lea mâncat rata??😇

  2. Tot cei care lucrează in ture sunt favorizați . Pentru unii majorarea e mai mare , ceea ce nu e corect.

    1. Hai la schimb colegule daca vrei bani mai mulți. Care vreți veniți că e loc destul.Daca ai deschis televizorul mai târziu vezi că mai erau unii care plângeau la fel dar nici la tura nu voiau.Avand in vedere că pe la alarme se alarmează in ultimul timp doar operativul, as lua în considerare pentru administrativ scăderea de la 6 luni la 3 luni, cum era înainte, acel ” câștig” și sporul de misiune permanenta.Bani vor toți dar cu munca
      e mai greu.

        1. E o realitate faptul ca tot felul de colegi nu vor la tura dar vor bani, vin in cursul carierei cu tot felul de scutiri de pe la tot felul de medici si apoi cand se apropie pensia brusc pot lucra program prelungit, nopti, sambete….sunt mai sanatosi decat la angajare. La noi se vrea si satul si cu slana-n pod.La noi se vor tot felul de drepturi, sa dau si apoi se abuzeaza si apar restrictii si aia care tipa sunt tot aia cu smenuri.Nu a fost un comentariu care sa starneasca cine stie ce conflicte e o realitate faptul ca la ultimele alarme au fost chemati doar cei de la operativ.Atunci intreb: administrativul de ce beneficiaza de aceleasi conditii daca se incearca degrevarea de tot felul de sarcini si indesarea lor prin anexa la fisa postului ba pe la St, pe la SS pe la alti colegi din operativ. Au fost angajati destui oameni in ultimul timp si la schimburi nu se vad acei oameni.De ce? Au inventat tot felul de “sinecuri” au indesat pe la evidenta , stiu ca e multa munca si multe hartoage, peste schema de personal in timp ce la plutoane nu vin oameni.Ba inca se mai iau.

        2. Corect ce spuneți. Corect ce susține și colegul! Este egalitate în foarte multe elemente salariale dar în muncă nu este egal… Nu pare corect dar asta e situația. Cu-i nu-i place la 8 h sa vina la tura, cu-i place la tura sa vina la 8 h… Domnilor astea sunt, cu-i nu-i convine nici colo nici colo este invitat sa plece în alta parte.

    1. Nu e suma fixa pentru agent sau ofițer. Pe fluturașul de salariu ai un salariu de funcție aferent nivelului 2022 (nivelul la care trebuia sa fim dacă se aplica integral legea salarizării) și imediat in stanga lui un salariu de funcție din prezent. Faci diferența dintre cele doua cuantumuri și o împarți la 4. Suma rezultata reprezintă creșterea asta de 1/4.

  3. Diferența pentru un agent cu vechime la maxim, este de 187 lei/luna. La un debutant este de 156 lei. Am ieșit în strada pentru mai multe revendicări și am acceptat resturile scăpate printre degete de politicieni. Norma de hrana este mărită pe hârtie doar. Diferența de norma de hrana este de 279 lei /luna, diferența de echipament este de 170 lei/luna.

  4. Domnule Presedinte,vă rog să comunicați membrilor SNPP din intreaga tara,daca există pană la ora actuală,un calendar al revendicarilor tuturor problemelor politistilor de penitenciare afiliati SNPP,calendar care sa cuprindă revendicari salariale (toata legea salarizarii,pana in 2022 si pana ce nu este abrogata de noua lege a salarizarii vehiculată),norme hrana si echipament,conditii de lucru,reuniformizarea pensiilor,etc.? Există un asemenea calendar asumat de liderii SNPP ? Avem vreo sperantă ca ne vom primi drepturile banesti restante din ianuarie 2022 ? Sau asteptam pasivi noua lege a salarizarii in care medicii isi vor primi 100%toate drepturile banesti inca din 2023,iar prostimea va lua iar 1/4,dar numai din 2024 ?!!! Ne mișcăm si noi cumva ?

    1. Sunt chiar mai mul in “hide” 🙂 neavând loc pe fluturaș. Greu pricep politicienii ca aplicarea integrala a legii salarizării ar fi rezolvat struto-cămila asta actuala a stabilirii drepturilor salariale

  5. Diferența de 279 lei trebuie sa o primim din luna mai 2022, când a fost mărită norma de hrana doar pe hârtie. Cum știm toți, norma de hrana e în suma neta, la fel și diferența de 167 lei norma de echipament. 167+279= 446 lei Net. Am primit ce au vrut parlamentarii sa ne dea ca să ne închidă gura, adică 187 lei net/ luna, în loc de : 187+167+279= 633 lei net pe luna, reprezentând net la 1/4+ norma de echipament+ norma de hrana.

    1. Atât norma de hrana cât și cea de echipament sunt plafonate prin ordonanța de urgentă. Ambele se Actualizează anual, cea de hrana fiind aplicabila întregului sistem de apărare. Rămân in revendicările noastre in perioada urmatoare

  6. Norma de hrana a fost actualizata constant dar din cauza ordonanței nu o primim mărită/actualizata.

  7. Buna ziua!
    Amcules de pe facebook-ul unui sindicat acest comentariu. E adevarat ca calculul pensiei, inainte de august 2022, nu va contyine si amaritii astia de 150 lei? Ma intereseaza fiind militar, ca ce se va aplica la dvs. sigur se va aplica in intreg sistemul de siguranta natioanala . Multumesc!

    “Dita Podaru
    Iarasi in pct.4 din adresa se actualizeaza baza de calcul pt det pensiei cf art.28 alin.(3)??? Aceasta adresa nu este emisa in aplicarea legii, cf ROF ANP, prin urmare nu poate reduce apkucarea intreg art 28 la un singur alin. Exista Decizii ANP orin care se orevede ca aceste asrese bu sunt obligatorii pt ord tertiari de xredite, ele constituind doar pct de vedere.Daca pe cererea intocmita de viitorul pensionar pt limita de varsta -intocmuta la biroyl RU-se mentioneaza ca actualuzarea bazei de calcul sa se det cf art.28 alin.(1); de ce vine ANP si spune orin adresa ca nu, ca pe art28alin(3)???? Alin 3 se refeea la cei pensionati in cond art 19, 26 si 38 din Legea 223/ 2015, nu si pt cei pensionati cu pensie de serviciu pt limita de varsta!! A se vedea Decizia ICCJ – compket dezlegare chestiuni de drept- nr 63/ oct.2020. Care este consecinta acestui pct. 4 din adresa?? Este ca pt cei care se pensioneaza pt lumuta de varsta incepand cu august a.c. si au cele 6 luni efectuate anterior intrarii in vigoare a acestei OUG, cuantumurile el salarial SDSL nu se actualizeaza la cf legii sal apkucabile la data deschiderii dr la pensie. Cu toate ca, tot cf adresei, baza de calcul este sal de finctie aflat in plata!! Acest pct 4 din aceasta adresa este un copy-paste al pct.4 din adresa nr 22356/ 20.01.2020. Pct 4 din adresa este o exclydere de plano a art 28al7n.(1) din legea 223/2015. Se vor crea diferente intre beneficiari ai pensiei de serviciu pt limita de varsta, care vor iesi la oensie sun aceeasi lege a salarizarii si sub aceeasi forma a legii pensiilir militare, dar care au ales oerioade de 6 luni diferite, unii inainte de august 2022- xarw vor avea o baza de calcul mai mica-iar altii cu petioade de 6 luni efectuate dupa august 2022 care vor avea baze de cakcul mai mari, cu toate ca au aceeasi fct, gradatie, ibd conducere, ore noapte, ore SDSL, chiar aceleaso ore luxratoare pe fiecare luna!!! Sintagma” se actualizeaza doar cu cresterea sal de fct si a grad profesional” din alin.(3) se refera de fapt-cf unei Decizii a ICCJ- la salariul functiei detinute , nu la tot sal de functie-in care este deja inclus sal gradului profesional-. Prin urmare , legiuitorul a dorit ca sal gradului profesional sa fie actualizat de doua ori, nu cred??!!!! Postati si fisa aceea model. Fisa model atasata adresei din 2020, confirma ceea xe am spus eu aici-in acea fisa era un agent cu iesire la pensie de servici pt limita de varsta dupa 1 ian 2020 care a efectuat cele 6 luni in oct 2017- martie 2018, si caruia i-ay fost actualuzate cuantumurile salariale pt SDSL efectuate in acea perioada , cf legii salarizarii apkucate la data deschiderii dr de pensie-adica actualuzate si recalculate cuantumurile pein folisirea xa baza se calcul, sal se functie aflat in plata la data pensionarii! Prin urmare este diferita acea fisa de ceea ce se mentioneaza in pct.4 din adresa.”

    1. Adresa este in regula. Dacă creșterea se aplica cu 1 August și erai in activitate când ai solicitat deschiderea dreptului de pensie (după data de 1 August) , ți se Actualizează baza conf celor specificate in adresa

      1. Sunt in aceeași speța la ISU si mi s a spus ca nu se aplica retroactiv daca am ales lunile dec21 mai22.

      2. Puteți să-mi spuneți unde este menționat în lege sau dacă există vreo hotărâre legală unde specifică că trebuie să fii în activitate pe data de 01 august ca să beneficiezi de efectele OUG 115/2022 pentru actualizarea bazei de calcul ?

        1. Legea 223/2015 (pensiile militare de stat)
          Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) -c). La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.
          (2) Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special pensionaţi în condiţiile art. 19, 26 şi 38, baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevăzută la alin. (1), actualizată la data deschiderii dreptului la pensie.
          (3) Actualizarea prevăzută la alin. (2) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.

        2. Pe langa articolul din L223, ca precizare, actualizarea bazei se realizeaza la data deschiderii dreptului de pensie. Ori deschiderea dreptului de pensie nu o poti realiza decat cand esti in activitate. Logic…

          1. Nu pare logic, eu știu că data deschiderii dreptului de pensie coincide cu prima zi de pensie. Dacă eu am încetat raporturile de serviciu cu 15 ani în urmă și acuma îndeplinesc vârsta standard de pensionare înseamnă că nu pot să deschid dreptul de pensie pentru că nu sunt în activitate?

  8. Domnule Tudorache, aveti idee pe cand se preconizeaza ca o sa inceapa testarile psihologice pentru sef sectie/sef tura? Stiu ca nu aveti de unde sti o data exacta, dar poate reusiti sa imi dati un raspuns cu data aproximativa, avand in vedere concursurile care se afla in derulare si cele care urmeaza. Va multumesc

      1. Buna seara,

        Domnule Tudorache, va rugam din suflet, spuneti ne si noua, agentilor pentru concursurile de trecere in corpul ofiterilor cand se estimeaza a incepe testarea psihologica?
        Comentariul de mai sus unde ati raspuns se refera la sef sectie/tura.

          1. imi cer scuze, am gresit formularea, ma refeream la pozitiile de executie, ex: prevenire, evidenta, etc!
            multumim si asteptam raspunsul dvs!

          2. ne ajutati si pe noi dle Tudorache cu o intrebare, pentru posturile de ofiter executie? sesiunea unica?

            1. Pana la sfarsitul anului suntem sub incidenta ordonantei care suspenda ocuparea posturilor vacante cu exceptia celor care sunt considerate unice si care nu fac obiectul unui memorandum. Orice institutie inclusiv ANP evita lansarea unor memorandumuri pentru a justifica ocuparea unor functii pana la finele anului.
              In acest context, putem incadra ca sesiune unica de trecere a agentilor in corpul ofiterilor cea care va fi organizata pentru ocuparea functiilor de executie care nu au fost scoase pana in prezent ! Deci, mai pe scurt, daca pentru functiile de executie scoase la concurs au mai fost organizate sesiuni unice, anul acesta nu au nicio sansa sa fie ocupate. Exceptie fac doar functiile pentru care nu au fost organizate concursuri. Insa nici pentru acestea nu exista garantia ca vor fi organizate concursuri pana la finele anului.

            1. Pana la sfarsitul anului suntem sub incidenta ordonantei care suspenda ocuparea posturilor vacante cu exceptia celor care sunt considerate unice si care nu fac obiectul unui memorandum. Orice institutie inclusiv ANP evita lansarea unor memorandumuri pentru a justifica ocuparea unor functii pana la finele anului.
              In acest context, putem incadra ca sesiune unica de trecere a agentilor in corpul ofiterilor cea care va fi organizata pentru ocuparea functiilor de executie care nu au fost scoase pana in prezent ! Deci, mai pe scurt, daca pentru functiile de executie scoase la concurs au mai fost organizate sesiuni unice, anul acesta nu au nicio sansa sa fie ocupate. Exceptie fac doar functiile pentru care nu au fost organizate concursuri. Insa nici pentru acestea nu exista garantia ca vor fi organizate concursuri pana la finele anului.

          3. pai si pentru functiile de sef tura/sectie? de ce nu se aplica acelasi tratament?
            acolo ati estimat noiembrie psiho si concurs in decembrie?
            si pt aceste functii au mai fost organizate concursuri, care e diferenta intre ele?

          4. La care va referiti dvs dle Teoroc ca intra cu prioritate?
            La sef sectie sau la cele de executie din sesiunea unica?

            Totusi daca sunt cele de sef sectie, care e diferenta dintre cele de executie si astea? Aici de ce se poate?

            1. Cele de sef sectie/yura au fost scoase la concurs (publicate anunturile) inainte de aparitia hotararii de suspendare a ocuparii posturilor vacante si de aceea isi urmeaza procedura normala. Dupa publicarea acestei hotarari de suspendare, doar posturile cu caracter unic pot fi scoase la concurs, păentru restul existand obligatia unui memorandum, lucru la care nu se inhama nicio institutie pana la finalul anului.

          5. Hotararea guvernului parca facea referire pentru functiile scoase dupa 1 iulie, de unde a aparut aceasta analogie?
            Toate concursurile au fost postate anterior 1 iulie…

  9. Lucrez la MAI si vreau sa spun ca ma informez de mai mult timp de pe acest site cu privire la aspectele salariale, unde opiniile administratorilor sunt explicate pertinent, la obiect si echlibrat. Daca va uitati la unele sindicate de la noi, veti observa ca se cam bat cu pumnii in piept pentru lucruri obtinute prin eforturi comune. Multumesc si sper ca nu am deranjat.

  10. Mie la ISU mi s-a spus ca nu se aplica marirea retroactiv chiar daca am depus raportul de trecere in rezerva cu 31 August, si ca daca am ales lunile dec 21 mai 22 nu se v a calcula retroactiv cresterea la salariu de baza.

  11. Domnule președinte vă rog să-l întrebați pe domnul Dincu unde este ordonanța propusă de el.Asa prosteală nu am mai văzut.

  12. Buna ziua!

    Noi politistii de penitenciar, beneficiem de urmatoarea lege: Astfel, prin noua reglementare, donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit, vor fi scutiți la plata asigurărilor de sănătate pentru o perioadă de 10 ani de la donare ?

  13. Am si eu o nedumerire , dacă cineva iese la pensie pe 1 august și își alege 6 luni ianuarie-iunie 2022 beneficiază de actualizare si unu care a ieșit pe 31 iulie alegând aceeași perioada nu beneficiază, nu cumva e discriminare având în vedere va aceasta transa era pe anul 2021, cine a dat aceasta decizie, directorul ANP , cum a dat decizia sa nu se mai pensioneze anticipat decât la 2-3 diagnostice.

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.