A 5-a promisiune

De la prima promisiune a coaliției de guvernare, din decembrie 2021, subiectul aplicării Legii 153/2017 privind legea salarizării personalului din fonduri publice a reprezentat un efect de „fata Morgana” pentru angajații din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. Ultima tentativă a fost reprezentată de proiectul de lege din Parlament adoptat de Senat și care a suferit ulterior modificări în Camera Deputaților. Acest proiect a fost atacat la CCR de către partidul USR, motivat de faptul că s-au aprobat amendamente suplimentare ce vizau creșterea salariilor aleșilor locali, respectiv pentru faptul că s-a încălcat principiul bicameralismului. Termen pentru această sesizare este în luna septembrie.

Acum însă, este vorba despre un proiect de OUG inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, care vizează modificarea a trei acte normative, printre care Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, OUG 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Legea 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar.

OUG-ul vizează pe de o parte modificarea Legii 153/2017 prin aplicarea unor creșteri salariale de 15% pentru o parte dintre categoriile de bugetari cu cele mai mici salarii sau pentru cei care lucrează în echipe de proiect, iar pe de altă parte, pentru angajații din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, acordarea începând cu 01 august 2022 a unui sfert din cele 2 tranșe restante.

În condițiile în care suntem în luna august a anului 2022, în condițiile unei inflații de peste 14% și a creșterilor prețurilor pentru utilități, o asemenea măsură nu numai că este insuficientă, dar reprezintă o insultă la adresa polițiștilor care au așteptat, răbdători, din 2017 să aibă parte de o salarizare cât de cât echitabilă care să fie pe măsura riscurilor, interdicțiilor și a privațiunilor profesiei pe care o exercităm.

Prin intermediul Federației PUBLISIND, am trimis propuneri către Guvern, dar și către Consiliul Economic și Social, prin care am justificat necesitatea aplicării integrale a Legii salarizării, respectiv acordarea celor două tranșe restante încă din anul 2021, în caz contrar vom continua demersurile în interiorul sistemului penitenciar pentru declanșarea formelor de protest deja anunțate.

Click pe imaginea de mai jos pentru a accesa integral Proiectul:

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Aplicarea legii salarizării integrale
Distribuie

26 de răspunsuri

 1. Suntem ultimele găini daca nu uzitam de dreptul la grevă. Așa nu se mai poate! Cand am strigat ,, ieși afară, javră ordinară ” am fost mândru că fac parte din sistem!

  1. Din decembrie 2021 am organiat peste 65 de proteste in strada. Asta inseamna lipsa de reactie ?
   SNPP a organizat proteste avertizand despre ce urmeaza sa se intample.
   La acest moment avem in atentie sa punctam actiuni daca sunt relevante. Doar pentru spectacol si imagine, NU!
   Strategia noastra nu se bazeaza pe instincte de moment ci pe perspective viabile pentru personal.

 2. Buna ziua!

  Am ales aceasta “meserie” de a fi “polițist”, mai exact polițist de penitenciar. Cu toată sinceritatea, va pot transmite ca mi pare rău, nespus de rău. Intrat in sistem, am aflat care sunt “uniformele/hainele” obligatorii pe care le putem purta zi de zi. Nu mi plac! Acele tricouri de bumbac, de culoare albastra, sunt jalnice!!! Pantalonii cu buzunare, unele chiar inutile, fac mersul destul de greoi, iar la 35 de grade afara, pot spune ca te coci la propriu in ei.
  Dorința mea este a fi putini mai cunoscuți publicului, investiți in promovarea noastră, ca și cadre militare. Totuși, acum suntem polițiști de penitenciar, nu paznici de la MALL!! Lucram cu omul, încercam sa reeducam persoanele private de libertate, facem tot ce putem sa le fie bine. Propun sa fie introduse caschete pt a fi purtate, cămăși pe timpul verii. Zic ca ar da altfel pe noi. Introduceți și o insigna, atât pt ofițeri, cât și pt Subofițeri!! Sa nu mai purtam acele “nominale” in piept. Deținutul, poate sa afle despre noi foarte ușor după acel nume in piept. Ex: te caută după declarație de avere. Foarte simplu, nu?! Mda.. din păcate asta este adevărul. De ce poliția romană/frontiera, pot sa aibă un aspect plăcut publicului, și noi nu?? Haideți sa facem ceva, sa venim cu drag la munca! Fiind nou in sistem, doresc sa vin cu drag, sa ma laud cu “job ul” pe care l am. Sa pot purta cu mândrie uniforma statului. Nu sa fiu doar un simplu paznic (gardian) la pușcărie.

  1. Schimbarea incepe in primul rand cu noi; care trebuie sa ne mandrim cu ceea ce facem, nu pentru cum ne lauda sau nu, unul si altul. A fost decizia noastra sa intram in acest sistem care poate nu este atat de roz, dar are si foarte multe parti bune, trebuie sa recunoastem ( de altfel nu ne tine nimeni in sistem cu forta), dar si parti rele pentru care merita sa luptam impreuna, cu demnitate si incredere in noi, nu cu moralul la pamant 😀

 3. mai sunteti dle Teoroc cu noi?
  comentariile nu se aproba, nu se raspunde?
  reactii nu avem la bataia asta de joc, salarizare NU, norma Hrana NU, echipare NU……..

  CE FACEM?
  poate si raspundeti

   1. Pai faceti ceva pt asta, luptati, stim si noi ca sunt blocate de oug 130…
    In afara de informari tarzii nu mai vedem nimic.
    Membrii va tot zic ce vrem, insa alegeti sa actionati separat DESI avem un tel comun…. Asta NU e bine si va conta!

    1. ”Avem un tel comun…” Cand sunt teluri comune , cei de care esti reprezentat, ar trebui sa se plieze si pe lucrurile in afara celor care aduc doar beneficii de imagine personala. Noi alegem totusi sa trecem la actiuni care conteaza pentru membrii nostri nu pentru imaginea noastra pe persoana fizica.

 4. Dacă mai credeți în zâne și Feți Frumoși, mergeți la guvern și poveștile prind viață, 2022 iunie, iulie, salarizare unitară, cai verzi, unicorni șamd.

 5. Mda… numai minciuni ne spun guvernanții ăștia! Trebuie să le arătăm că nu suntem bătaia lor de joc!

 6. Am văzut ca PUBLISIND și Europol participa la proteste la MFP alături de alte sindicate din politie și politie penitenciara… Nu ați anunțat nimic. Nu ați organizat ca să ieșim în număr cât mai mare… Poate mergem la guvern și organizați ceva ca să ii deranjam acolo și totuși poate postați ceva sa vina cât mai mulți.

    1. Chestiunile asdtea vor fi explicate si tehnic nu doart prin prisma unor slogane si manifestari ombilical legate de orgoliul personal al unoir lideri. Membrii nostriu va trebui sa inteleaga ce se petrece cu adevarat in jurul lor si nu sa fie doar manati in lupte sterile fara rezultat, fara predictibilitate.
     In scurt timp ne vom anunta intentiile.

   1. Cu toată dragostea ( ca să parafrazez un clasic în viata), dl. Tudorache, noi ăștia mici și mulți cam dorim sa ne mișcăm puțin. Am stat pana acum și am așteptat după minți luminate de la vârful sindicatului hotărâri, decizii , idei care nu prea au venit și nici nu cred ca vor veni.
    Era un moment f bun astăzi sa lăsăm la o parte animozități și diferente de opinii între sindicate, și sa participam și noi alături de Politie măcar, efectul vizual cel puțin…
    Nu cred ca ne permitem acum sa aplicam gândirea comunista : eu scot mai mulți strada…
    Ați înțeles ce am subliniat. Nu-mi fac griji oricum, nu veți publica nici aceasta opinie care … este a noastră, a celor mulți și prosti.

    1. Lasā că nici (editat)ul nu era în stradă când era SNPP şi nu a mai plâns nimeni dintre cei mici şi mulți care acum se bat cu pumnii în piept pentru imagine. Ați ratat şi alte momente bune şi ce s-a întâmplat?

     1. De polemici toți suntem buni, ba chiar f buni. Nu ne întrece nimeni din tot șist de apărare. De ce ala, de ce nu alalalt… ?
      Stimați colegi … am subliniat ca trebuie lăsate la o parte animozități și orgolii personale și……….etc.
      Pana la urma ne interesează binele nostru al tuturor sau ne interesează sa ” dea prost sefu’ de la sindicatu’…”
      Și stați liniștiți, sunt cotizant al acestui sindicat nu al concurentei.

   2. Intenție din partea membrilor exista dar nu am văzut nici un reprezentat sindical în penitenciar sa întrebe cotizanții daca doresc refuzul muncii suplimentare , sau daca vrem sa organizăm proteste. In articolele anterioare spuneați că o să faceți liste in penitenciare cu acțiunile pe care le doresc membrii . Cine a venit ? Că nu am văzut pe nimeni de la sindicat ?

 7. buna ziua, sunt asistent social în cadrul unui penitenciar-spital
  am o intrebare,
  puteti sa imi spuneti, va rog, daca exista posibilitatea ca un asistent social, care activează in cadrul unui penitenciar-spital sa fie salarizat pe anexa II din 153/2017, respectiv „b.4. Unităţi sanitare, cu excepţia celor cuprinse în unităţi clinice, şi unităţi de asistenţă medico-socială” ?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.