Modalitati de acces in Politia Penitenciara, fara concurs!

Urmeaza efectuarea de incadrari direct din sursa externa, fara concurs, in unitatile Politiei Penitenciare, procedura fiind permisa prin Decretul 195/2020 (art 6):

Instituţiile din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională pot angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal din sursă externă sau cadre care au trecut în rezervă, cărora le-au încetat raporturile de serviciu.
In urmatoarele zile ANP va emite o decizie pentru punerea in aplicare a prevederii susmentionate astfel incat procedurile sa poata fi initiate cat de repede iar personalul sa fie suplimentat cel putin pentru urmatoarele 6 luni. Ce se va intampla in continuare cu cei angajati pe perioada determinata, ramane de vazut, legislatia din Romania fiind intr-o dinamica imprevizibila.
Se pun cateva probleme, cea mai relevanta fiind – cui permitem sa intre in sistem? Doar celor care au trecut in rezerva din sistemul nostru sau din structura de aparare nationala, ori si altor candidati din sursa externa, fara vreo experienta in sistemul penitenciar, timpul pentru formare a initiala fiind practic inexistent? SNPP a opinat ca procedurile trebuie deschise larg, comisiile care se vor constitui urmand sa decida incadrarile, libertatea de decizie fiind mult mai mare decat in cazul concursurilor.
Estimam ca foarte putini sau poate niciunul dintre actualii rezervisti nu vor fi interesati sa renunte la pensie pentru un salariu poate chiar mai mic decat pensia, ocupand un post temporar, pentru 6 luni. Dar pentru minima eventualitate ca ar exista totusi fosti colegi interesati, am opinat pe necesitatea includerii acestei optiuni. Sigur ca de preferat ar fi sa avem alaturi de noi oameni cu experienta si evident ca incadrarile din extern pe posturi din operativ reprezinta o problema privind misiunile in care acesti noi si temporari colegi pot fi implicati.
Motivul pentru care rezervistii trebuie sa renunte la pensie pentru a fi reincadrati il gasim in art 78 din legea 223/2015:

(1) Deciziile de pensii pentru limită de vârstă şi anticipate ale pensionarilor militari rechemaţi în activitate sau care au redobândit calitatea de poliţişti ori funcţionari publici cu statut special în instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se revocă.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică din ziua în care militarul, poliţistul sau funcţionarul public cu statut special a fost rechemat în activitate ori a redobândit calitatea de poliţist sau funcţionar public cu statut special.
(3) Instituţiile prevăzute la alin. (1) au obligaţia de a comunica caselor de pensii sectoriale, în termen de 15 zile, persoanele care beneficiază de pensie militară şi au fost rechemate în activitate sau au redobândit calitatea de poliţist ori funcţionar public cu statut special.
(4) La o nouă trecere în rezervă/încetare a raporturilor de muncă, vechimea care se ia în considerare la stabilirea pensiei militare de stat este cea valorificată la pensionarea anterioară, la care se adaugă timpul servit după rechemarea în activitate, respectiv timpul lucrat în calitate de poliţist sau funcţionar public cu statut special.
(5) În situaţia prevăzută la alin. (4), baza de calcul al pensiei este cea stabilită la art. 28.
Pentru a ne face o idee despre cum vor arata aceste proceduri, putem studia Ordinul 46/2020 emis deja de MAI pentru angajarile fara concurs:
Procedura din 2020 privind ocuparea, fără concurs, a posturilor vacante din unităţile Ministerului Afacerilor Interne, pe durată determinată de 6 luni, în contextul instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României
Dată act: 19-mar-2020
Emitent: Ministerul Afacerilor Interne

Art. 1

Iniţierea procedurii de ocupare a postului vacant fără concurs se aprobă de către ministrul afacerilor interne, pentru posturile din unităţile aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne şi subordonate acestuia, sau, după caz, de către inspectorul general/similar, pentru posturile vacante din cadrul inspectoratului general/similar şi unităţile subordonate acestuia.

Art. 2

Ocuparea posturilor vacante se realizează cu personal care îndeplineşte cerinţele de ocupare stabilite în fişa postului, precum şi condiţiile legale şi criteriile specifice prevăzute de statutele profesionale, precum şi de actele normative specifice domeniului de activitate, aplicabile categoriei de personal cu care este prevăzut a fi încadrat postul vacant.

Art. 3

(1) După obţinerea aprobării ocupării postului vacant fără concurs, prin grija structurii care gestionează activitatea de resurse umane a unităţii în care este prevăzut postul vacant, pe pagina de internet a unităţii sau a eşalonului superior ori, dacă aceasta nu există ori nu este operaţională, în presa scrisă, se postează anunţul privind ocuparea postului vacant fără concurs.

(2) Anunţul prevăzut la alin. (1) conţine:

a) denumirea postului pentru care se organizează procedura de ocupare;
b) cerinţele de ocupare stabilite în fişa postului, precum şi condiţiile legale şi criteriile specifice prevăzute de statutele profesionale, precum şi de actele normative specifice domeniului de activitate, aplicabile categoriei de personal cu care este prevăzut a fi încadrat postul vacant;
c) actele solicitate pentru constituirea dosarului de recrutare, data-limită până la care se pot depune acestea;
d) alte informaţii apreciate ca fiind necesare.

Art. 4

(1) În vederea ocupării posturilor vacante, personalul interesat:

a) depune un dosar al cărui conţinut este stabilit de legislaţia specifică incidentă categoriei de personal cu care este prevăzut a fi ocupat postul vacant şi care se aplică în mod corespunzător;
b) susţine procedurile specifice de recrutare aplicabile categoriei de personal respective.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), planificarea personalului pentru susţinerea procedurilor specifice desfăşurate de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne se realizează de către structura care gestionează activitatea de resurse umane a unităţii în care este prevăzut postul vacant.

Art. 5

(1) În vederea fundamentării deciziei privind încadrarea postului, şeful unităţii în care este prevăzut postul vacant desemnează o comisie formată dintr-un număr impar de membri.

(2) Comisia prevăzută la alin. (1) are următoarele atribuţii:

a) verifică îndeplinirea cerinţelor de ocupare stabilite în fişa postului, precum şi a condiţiilor legale şi criteriilor specifice prevăzute de statutele profesionale, precum şi de actele normative specifice domeniului de activitate;
b) realizează un interviu;
c) semnează procesul-verbal care conţine concluziile procedurii parcurse şi îl prezintă şefului unităţii, în vederea luării deciziei cu privire la persoana care va ocupa postul.
(3) Pentru posturile din unităţile aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne şi subordonate acestuia, comisia prevăzută la alin. (1) se stabileşte de ministrul afacerilor interne. Prevederile alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

Art. 6

Personalul identificat care îndeplineşte cerinţele de ocupare stabilite în fişa postului, condiţiile legale şi criteriile specifice prevăzute de statutele profesionale, precum şi de actele normative specifice domeniului de activitate, aplicabile categoriei de personal cu care este prevăzut a fi încadrat postul vacant, se încadrează prin act administrativ emis potrivit competenţelor de gestiune a resurselor umane.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 228 din data de 20 martie 2020
Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Angajari directe in Politia Penitenciara. Durata determinata – 6 luni

143 de răspunsuri

  1. Nu poti avea si pensie militara si totodata sa fii “militar” activ. Ca pensionar militar poti (inca) avea alte ocupatii dar nu si pe aceea de militar. Vedem cum se va pronunța CCR și cu astea.

   1. Mda,bine ca fostul ministru al justiției, Tudorel din Moldova a avut și au voie să fie ministru, decan la facultate in Iasi, judecător la CCR,și cate alte funcții simultane. Prostimea sa nici nu trăiască. Atunci descurcațivă cu starea asta de 6 luni.

    1. Buna seara,am 52 de ani,am lucrat in Politia Locala la serviciu Ordine Publica 12 ani,acum in 16,03 mi-am dat demisia,de comun acord din motive personale,am facultatea si masteru in Administratie Publica,am vreo sansa sa ma angajez in aceasta perioada de 6 luni in MAI?daca da unde as putea sa vad toate detaliile,data de cind se fac angajari si ce documente trebuie prezentate si locul?.Multumesc.

     1. La care Politie Locala ai lucrat? De ce ai încetat raportul de servici? Din punc de vedere fizic cu stai?

   2. Bună ziua. Am 44 ani din București. As dori sa știu unde se depune Dosarul de angajare. Am lucrat în POL. LOCALA sect. 4

  2. De ce nu i incadreaza pe elevii de la Tg Ocna?Care au totusi o pregatire,au facut si practica,stiu sa foloseasca o arma sau sa puna catuse.Pe ei ii tin pe acasa degeaba,si incadreaza oameni de pe strada.Si dupa probabil vor fi angajati definitiv.Altii s au chinuit,altii nu dau nici macar un examen.

   1. Bună ziua, am lucrat și lucrez în momentul de fata în învățământ ca profesor din 2001,facultate de lunga durata, master în management. As avea șanse de angajare în Mai?

     1. Bună ziua! Sunt fost subofițer al M.A.I în cadrul I.G.S.U. cu gradul plt. adj și funcția de cmd. de echipaj pe intervenții cu pregatire și cursuri de perfecționare militare trecut în rezervă în baza art. 85,aliniatul 1,lit. h din legea 80/1995 (prin demisie) privind statutul cadrelor militare. Sunt din Tecuci jud. Galați și vă rog să-mi spuneți unde pot trimite dosarul pentru poliție sau penitenciare pentru angajare pe perioada stării de urgență.

  3. Buna dimineata ,Am o intrebare eu sunt fost militar Trupele ONU(Actualmente Lupii Negrii) am permis de conducere B,C,D varsta 51 de ani! Plus diploma de bacalaureat.Pot fi activat fara cancurs??pentru alea 6 luni de zile cu drept de prelungire????

    1. Buna seara numele meu este Safta Amalia mă intereseaza să mă înscriu pentru angajare directa pe perioada stării de urgență,menționez că am studii liceale cum procedez va rog?

  4. Va rugam sa ne spuneți când începe depunerea dosarelor pentru, polițist de penitenciar și de unde aflam câte posturi sunt pe fiecare penitenciar? Mulțumesc po

    1. Hristos a înviat,as dori sa știu și eu ce condiții trebuie sa îndeplinesc ptr a activa în sistem șase luni de zile,cu stima,Sima ovidiu liviu

 1. Și când se va termina situația de criză și cele 6 luni de angajare ne vom întoarce la lipsa de personal… Uau… Super tare.

   1. Sotia mea a lucrat ca Asistent medical in sistem si s.ar intoarce numai in conditia ca dupa 6 luni sa nu fie data afara cu multumirii!!!

  1. Mă tot uit de ceva vreme și de dinainte de “Pandemie” și de după pe site-urile MApN MAI, Gov.ro dar până acum nu am văzut o rubrică simplă specific simplă de accesat și vizualizat “Posturi scoase la concurs sursă internă/externă ” pe pagina de web specifică fiecărei instituții, singurul lucru găsit sunt tot felul de condiții de conduită de moralitate de efort de etc sau MAI RĂU rezultatele concursurilor deja trecute sau a promovării într-o treaptă superioară și atunci ne mirăm că o grămadă de absolvenți cu studii universitare indiferent dacă vorbim de proaspăt absolvenți sau persoane care au absolvit acum 10-15 ani deci persoane care în domeniul lor de studii își cunosc meseria, aleg să părăsească țara și să își folosească talentul pentru alții. Era doar o părere Mulțumesc

 2. Ar putea fi chemați cei care au susținut un examen de încadrare pe post dar nu obtinut nota necesară? Sunt multi care au picat cu note mari(8,9). Macar au mai citit ceva din legislație.

 3. Buna seara! Referitor la angajari pe perioada determinata de 6 luni, sarabanda a inceput!
  În urma emiterii Decretului Președintelui, prin care s-au stabilit măsuri de excepție ce vizează inclusiv angajarea de personal fără concurs pe o perioadă determinată de maximum 6 luni în structurile instituțiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, avem și primele anunțuri în acest sens, M.Ap.N. publicand anunturi de recrutare in acest sens, doar pentru sectorul medical, medici, asistenti, ceea ce probabil va face si A.N.P.!
  https://www.mapn.ro/cariera/incadrare_fara_concurs/personal_medical/index.php?fbclid=IwAR0cEldQeaz59jwozx1-Iag2yYDXF99i3XQFzFCtHuAuLIOV7N5QL3EhzW4

 4. Eu am lucrat in sistem din 2001 pana in 2012, sunt interesat sa revin, dar dupa 6 luni as vrea sa devina permanenta incadrarea.. am 42 de ani.. mai am ani buni pana la pensie..

 5. Nu înțeleg! 30%din personal e acasă, cu excepția operativului, medicalului și psihologilor sunt trimiși în concedii și recuperări și apoi se angajează personal?

  1. si din operativ sunt acasa sub. diferite forme. / doamne fereste sa avem nevoie sa incropim un schimb in 5 minute pentru ca avem o tura izolata / sa ne uitam putin la sp jilava unde avem 21 de contacti directi la prima strigare… /

 6. Vă salut! Avem o dată aproximativă a afișării pe site pentru posturile acestea? Eventual un link prin care putem urmări acest lucru. Site-ul ANP are destule secțiuni. Vă mulțumesc!

 7. Va rog frumos îmi puteți spune de când încep depunerea dosarelor ? Ce conține dosarul? Se da și testare psihologică ?

 8. Eu sunt cadru militar în rezervă 7ani Mai de unde am plecat prin demisie in 2012 fara probleme am vreo prioritate față de cei fără experiență?

  1. de comisii depinde / vor verifica mai multe lucruri nu doar calitatea de fost angajat in structura / dar, teoretic ai un aventaj / suntem interesati in mod special de fosti colegi avand in vedere experienta in zona militara / chiar daca aparent suntem functionari publici, Politia Penitenciara este un sistem in esenta militar (uniforme, armament, disciplina)

   se cauta modalitati si pentru actualii pensionari militari / sa nu piarda totusi pensia – sa poata opta. pentru un post de politist de penitenciare dar ocupat ca personal contractual pentru 6 luni. / salariul va fi mai mic decat al unui politist dar vor putea pastra pensia

   1. Mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră însă la mine nu este cazul încă de pensie am 38ani și doresc sa mă reîntorc în sistem unde am mai multe variante dar a-și fi interesant de ANP.Voi urmări pagina ANP am înțeles că săptămâna aceasta sau săptămână viitoare for fi afișate posturile și condițiile.

 9. Buna seara! Am fost subofițer stidii superioare in cadrul D.G.P.A. (S.I.P.A.) in teritoriu ( vestul țării) in perioada 2000-2006 , plecat din sistem ca urmare a epurării din 2007. Am varsta de 45 ani si până în acest moment nu am primit nici macar adeverința de vechime în sistem,de fiecare dată fiind trimis de la MJ la ANP.
  MAI pot spera la ceva bun.

 10. Fereasca Dumnezeu! cum dumnezeului sa ai astfel de aspiratii? cum sa-ti doresti ca dupa 6 luni sa ai garantia unui contract definitiv cu sistemul? Deja se face un compromis cu cei din incadrari directe. Nici nu vreau sa ma gandesc ce oameni se vor strecura in sistem. Ca camarazi. Sper sa nu fie vreo greseala a istoriei mentinerea acestora dupa expirarea contractului.

 11. SUNT pensionat anticipat parțial, pot sa revin in sistem? Mentionez ca am 44 ani,am fost scos de comisie inapt, apt limitat PE timp de pace.

 12. Buna ziua. Va salut cu respect. Ma numesc Chirea Doru si sunt din mun.Roman jud.Neamț.
  Sunt inetresat de ocuparea unui loc de munca in cadrul sistemului dumneavoastră. Am varsta de 33 ani,fara antecedente penale. Am absolvit examenul de bacalaureat (BAC). Am si permis de conducere BCED.
  MULȚUMESC ANTICIPAT.
  Aștept un răspuns din partea dumneavoastră

 13. Am fost polițist 25 de ani si m-am pensionat anul trecut la vârsta de 50 de ani. Aș dori să mă reactivez pentru 6 luni.
  Am luat legatura la IPJ la cadre, dar nu au primit metodologia de incadrare,știți cand apare?

 14. Buna ziua ,daca cazierul este inca pătat in urma unei condamnări cu suspendare, ma pot integra .Menționând faptul ca am lucrat 23 de ani ca funcționar public (Polițist Local).

 15. Domnule Presedinte dar ca fost angajat acum la pensie de 1.5 ani as dori sa imi ajut colegi dezinteresat adica voluntar nu se poate ? Cunosc bine toate regulamentele si ar fi un avantaj nu credeti?

 16. 10 ani in securitate privata obiective industriale, șef serviciu securitate ,bac facultate, master în curs…
  Am vreo șansă?

 17. Soțul meu a lucrat pana la 30 ianuarie 2020 la MAPN timp de 13 ani. Ar avea șanse de angajare aici? Cand apar prevederile? Mulțumesc

 18. Buna seara,am sanse ca sofer?Am 35 ani lucrez in prezent la M.A.P.N,detin permis de conducere cu următoarele categorii:B,C+E,D+E.

 19. exista persoane disponibilizate abuziv in anul 2011 din Ministerul Afacerilor Interne.si care isi doresc sa se reincadreze.d.p.d.v. moral ar trebui reincadrati asa cum au fost dati afara .adica fara examen.exista vreo posibilitate in A.N.P ?

 20. Buna ziua.
  Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatorul lucru:
  – lucrez ca functionar public in cadrul unei administratii publice locale.
  – in cazul in care in acea perioada de 6 luni imi voi lua concediu fara plata de la actualul loc de munca, pot accede pentru un post in cadrul ANP?
  Multumesc anticipat!

 21. Buna ziua,
  Sunt fost subcomisar de politie, 14 ani vechime in IJJ si IPJ COnstanta, plus Academia de Politie, plecat cu demisie, din motive personale. Din 2015, la 6 luni de la demisie, de cand am vrut sa ma intorc, niciodata nu s-a dat dispozitie de reincadrare a ofiterilor si mai stiu doar eu inca 4 ofiteri, in aceeasi situatie, dar cu vechime mai mica, care ar vrea sa se intoarca. Si am auzit ca in tara sunt destui in aceeasi situatie.
  Daca s-ar putea milita si pentru reincadrarea de fosti ofiteri, nu numai de agenti/subofiteri, ar fi minunat.

 22. Nu se știe încă nimic de încadrare??
  Am tot urmărit postările snpp iar din ce am înțeles a picat treaba cu cumulul de pensie cea ce cred că este un lucru normal.Cam pe când se preconizează ?

 23. Buna ziua!
  Sunt o persoana de 42 de ani am navigat ca si officer punte si in acest moment nu mai navig.
  Intrebarea mea catre dvs este, varsta imi permite ptr postul oferit si unde trebuie sa urmărim cand ies noile posturi ?

 24. Bună ziua! Poate vor fi luați in calcul cei care au mai participat in trecut la concursuri și au trecut de toate probele, dar nu au luat punctaj suficient (9, 10). Sau cei inscriși la ultimele concursuri, cele suspendate…au trecut de câteva probe si acolo, au legi invățate, nu sunt chiar așa străini de penitenciare.

 25. Buna ziua !!
  Am 51 de ani și am fost trecut în rezervă în 98 , abuziv cu lit i pt că nu am dat amenzi și nu am prins hoți.Am grad de plutonier și P.C cat A.B.C.D.E și Tb.
  Doresc să știu dacă am șanse.

 26. Bună seara. Am 51 de ani și am fost militar angajat pe baza de contract, în anul 2009 am fost disponibilizat din motive neimputabile la vârsta de 40 de ani cf legii 384/2006 privind statutul militarilor angajați pe baza de contract. Doresc sa știu unde ma pot adresa și dacă pot opta pentru aceasta inscriere

 27. Am absolvit Facultatea de Drept,sunt licentiat de Academia de Politie Al. Ioan Cuza Bucuresti, am 55 ani,nu am lucrat in ANP,am sanse sa imi fie aprobata candidatura, tinand cont de varsta

 28. Bună ziua. Aveți idee dacă s-au postat ceva informații cu privire la viitoarele angajări ce vor alea loc? Momentan am găsit un articol publicat în data de 27.03.2020 pe un blog în care sunt enumerate principalele etape pe care trebuie să le treaca fiecare candidat în parte, dar în rest.. nimic. Cand se va posta, daca aveti idee?

 29. Astept cu nerabdare anuntul dumneavoastra in privinta angajarilor,indiferent daca am fost in sistem sau nu,toti avem dreptul la o incercare intro cariera militara pt un viitor mai bun al familiilor noastre…

 30. Buna ziua, Pt sursa externa, se poate un link cu tematica de invatat? Am cautat si nu am gasit. Se da examen de limba straina si examen de gramatica? Multumesc.

 31. Bună Ziua. Ma numesc Florin sunt din București. As vrea și eu sa ma angajez la M. A. I. Dar nu știu ce este de făcut. Am înțeles ca trebuie trimis un dosar prin E-mail și cum primesc răspuns. Am lucrat la Pol. Locala. Sect 4.

 32. Mai bine prefer sa raman acasa decat sa primesc iar cu sutu-l in cur ca nu mai aveti nevoie de mine 🖕🖕🖕🖕garda 🖕🖕🖕🖕

 33. Acceptați și “în curnând” absolvenți ai unei facultăți de economie și administrarea afacerilor?

  1. depinde de conditiile care se vor stabili atunci cand se vor scoate posturi la concurs / specialitatea studiilor ca cerinta, trebuie sa corespunda cu cea prevazuta in fisa postului respectiv

 34. Buna ziua, domnule Ștefan Teorocam vârsta de 34 de ani și sunt fost luptător de forte speciale UM 01010 Tg Mureș și as vrea sa știu dacă m as putea înscrie avand in vedere ca am studiile liceene fără diploma de bacalureat . Va mulțumesc

 35. Buna seara.Sunt absolvent al scolii militare de subofiteri parasutisti din Sibiu,dar momentan sunt in rezerva.Mentionez ca am trecut in rezerva prin DEMISIE.Intrebarea mea este daca sunt sanse sa fiu activat in MAI prin incadrari directe sau prin concurs.Multumesc!!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *