Procedurile se vor declansa in curand. Publicitatea nu este obligatorie

Dintr-un moment in altul Ministrul Justitiei urmeaza sa aprobe ordinul de ministru prin care sunt reglementate angajarile directe pe durata determinata de 6 luni, motivate prin decretarea situatiei de urgenta in Romania, ca urmare a coronacrizei.

De cand a fost facut acest anunt, ca urmeaza angajari directe din sursa externe, intrebarile privind data declansarii procedurii sau conditiile care trebuie intrunite, nu au contenit, indiferent de raspunsurile noastre.

Mai intai trebuie aprobat si publicat in Monitorul Oficial, ordinul de ministru care va stabili metodologia de organizare a acestor angajari care nu sunt prevazute in statutul special al politistului de penitenciare.

Metodologia de angajare directa fara examen sau concurs poate fi studiata in proiectul de ordin de ministru care urmeaza sa fie semnat. Forma finala a ordinului poate fi usor diferita de proiect insa fara modificari esentiale, din cate am aflat.

Proiectul OMJ – angajari directe

Referitor la posturile care pot fi ocupate printr-o astfel de procedura, avem un pachet de 750 de posturi care erau pregatite pentru ocupare prin concursul normal prevazut de statutul nostru, insa este foarte putin probabil ca in urmatoarele 6 luni sa mai poata fi declansate concursuri. Numarul de posturi disponibile este limitat de bugetul existent pentru a asigura salariile corespunzatoare.

Ordinul de ministru, corelat cu prevederile Decretului 195/2020 permite angajare de personal fara a limita categoria:

(2) Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate pot angaja, la nevoie, fără concurs, pe durată determinată de 6 luni, polițiști de penitenciare definitivi, funcționari publici (cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici) și personal civil contractual, din sursă externă sau cadre care au trecut în rezervă/cărora le-au încetat raporturile de serviciu din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Cu mentiunea  ca elevii SNPAP pot face obiectul angajarii directe (si au sanse mari de incadrare, prin prisma unei selectii deja parcurse si a pregatirii efectuate), fiecare unitate isi va calcula necesarul si prioritatile si va solicita fundamentat aprobarea conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru demararea procedurii de angajare directa. Sa nu omitem si precizarea ca:

Posturile vizate a fi încadrate sunt cele care au legătură directă cu existența, răspândirea ori evoluția epidemiei COVID-19 și care fac imposibilă desfășurarea activității în condiții de siguranță sau îndeplinirea sarcinilor profesionale.

Conform OUG 36/2020 Art VII , raporturile de serviciu ale politistior de penitenciare inceteaza de drept la data expirarii perioadei pentru care au fost incadrati. Prin similitudine, putem aprecia ca tot astfel vor inceta contractele individuale de munca ale personalului contractual angajat pe durata determinata.

Avand in vedere multiplele intrebari prin care cei doritor incearca sa afle cand incep angajarile, recomandam citirea atenta a urmatoarelor prevederi din viitorul OMJ:

Candidații vor fi recrutați de către structura de resurse umane, prin contactarea directă a acestora, fără a mai fi obligatorie vreo formă de publicitate. În lipsa unei baze de date cu posibili candidați, recrutarea se poate realiza prin orice formă de comunicare sau publicitate.

Se iese astfel din obligatiile normale care stabilesc ordinea etapelor pentru incadrare, anuntul initial nemaifiind obligatoriu. unitatile isi pot face recrutarile care sa faca publica angajarea!

Daca se doreste ocuparea unui post de politist de penitenciare, pe langa necesitatea indeplinirii tuturor conditiilor legale, candidatii vor sustine o evaluare psihologica cu specialisti din sistemul penitenciar

De asemenea apreciem ca prevederea urmatoare raspunde unui numar mare de intrebari pe care le-am primit:

 • Nu pot fi angajați prin prezenta procedură:
 1. candidații cărora le-au încetat raporturile de serviciu/contractul de muncă, din motive disciplinare;
 2. rezerviștii care au fost clasați medical ”apt limitat” sau ”inapt” la data încetării raporturilor de serviciu;
 3. candidații care au antecedente penale sau sunt în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni.

Puteti sa aflati si alte detalii din proiectul publicat si va recomandam sa fiti atenti la informatiile pe care le vom pune la dispozitie in perioada urmatoare.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Angajari directe in Politia Penitenciara. Detalii de interes
Share on facebook
Distribuie

46 de răspunsuri

 1. Din proiect nu reiese dacă se poate cumula pensia de fost polițist de penitenciare cu salariul….
  Intreb pentru un prieten😀!!

 2. Bună seara. Sunt interesat de acest post! Mentionez că am stagiul militar satisfăcut, am 35 de ani,am mai lucrat la firme de pază și intervenție! Am aptitudini in folosirea armelor! Fac sport și am constituție atletică! Am 1.81 și 87 de kg.

  1. Domnilor, nu trebuie sa știți sa mânuiti armele, nu mergeți la razboi, ca să va încadrați în ANP, decât un minim de cunoștințe legislative și cei 7 ani de acasă, care sunt esențiali, restul decurge de la sine. Va doresc succes tuturor!

 3. La ora 13 era in direct la RTV un invitat care tocmai ce afirma ca politistii au pensii speciale si ca degeaba se impoziteaza doar pensiile parlamentarilor si ale magistratilor ca nu se va vedea nici o economie la buget dat fiind faptul ca cele mai multe pensii speciale sunt luate de catre militari …………. da , asa au afirmat astazi, tocmai cand politia si armata stau cu zecile de ore in strada , in unele locuri la temperaturi de -9 grade , fara mese calde , fara echipament de protectie (manusi , masti , combinezoane) , fata in fata cu tot felul de cetateni care sunt posibili infectati . Nimeni nu le plange de mila familiilor acestor cadre , societatea astazi vad doar medici , ”Iohanus” pe langa salariul ala de 13.000 de Ron, mai promite si 500 de euro bonificatie pentru ca ei sa nu mai ”dezerteze”, uitand ca militarii de la granita daca nu si-ar mai face treaba , puzderia de oameni infestati ce ar incepe sa umple satele si orasele, si apoi toate spitalele ……. atunci toate spitalele cu toti medicii din lume nu ar mai putea sa faca absolut nimic , totul s-ar bloca ….. doar daca acesti oameni ar dezerta, ca si acei medici . Veti vedea cum vor dezlantui jihadul asupra acestor cadre atunci cand nu va mai fi o problema virusul, astazi au nevoie de noi , au nevoie de carne de tun ……… dupa cat sa lovit in noi si anterior aparitiei acestui virus , doar un prost ar mai fi de acord sa se reincadreze intr-un sistem ce nu-si poate apara cadrele ….. ☹️☹️

   1. bună ziua. ma numesc S. V. Cristian am 44 ani si sunt absolvent al SNPAP Tg-Ocna, promoția 1999-2000. am lucrata ca agent la Penitenciarul Tg -Jiu. in August 2007 am plecat cu demisie, fiind presat de probleme familiare.locuiesc si lucrez in Zaragoza, Spania dar imi doresc sa ma intorc in sistem. am plecat cu demisie si urma sa platesc 3 ani de scolarizare .mi s-a stabulit suma care trebuie ramburstā dar ANP-ul nu s-a constituit parte civilă si lucrurile au ramas aşa.ce trebuie să fac ca sa mă pun la dispozitia ANP ?

 4. Buna ziua as dori și eu sa intru in sistem ce condiții trebuie îndeplinite vă rog și cand se vor depune dosarele vă mulțumesc frumos!

 5. Eu nu inteleg cum se poate angaja pe post de ofiter psiholog in ANP oricine, fara nici o conditie si fara nici un concurs. Zic asta deoarece ANP are de dinainte de Covid aparuta o lista cu posturile de psiholog ce vor fi scoase la concurs. Acum daca nu se mai da concurc, poate oricine ocupa un astfel de post ce presupune o pregatire anume??

  1. Eu nu inteleg cum dumneavoastra puneti intrebarea fara a studia proiectul de O.M.J.! Va rog sa cititi de 2-3 ori proiectul! Raspunsul la intrebarea dumneavoastra se regaseste la art. 5, alin (1) “Ocuparea posturilor vacante se realizeaza cu personal care indeplineste cerintele de ocupare stabilite in fisa postului, criteriile stabilite in statutele profesionale specifice… “! Cam ce anume va sugereaza articolul citat, “fara nicio conditie”?!

 6. Multumesc domnule Cristian Tudorache, insa as vrea sa stiu daca posturile care s-au afisat de mai demult, inaintea Covid-ului si urmau sa fie scoase, vor mai fi pt concurs pt angajare pe perioada nedeterminata sau vor fi scoase acum pt 6 luni?Ma refer la posturile de ofiter psiholog in penitenciare.Daca vor fi pe 6 luni, exista posibilitatea prelungirii contractului? mai ales ca 6 luni e cam minimum de stagiu ce trebuie indeplinit pt cineva care vin din extern pt a deveni ofiter. Nu cred ca ar conveni Ministerului Justitiei si niciunui alt minister sa formeze 6 luni ofiteri apoi sa-i dea afara, dupa care iar sa dea concurs anul viitor si sa angajeze, iar de la capat. Pe de alta parte din Ordonanta care prevede incadrare pt 6 luni eu inteleg ca e vorba de personal care sa vina in sprijinul combaterii raspandirii Covid-ului, iar ofiterul psiholog nu cred ca se incadreaza aici, mai degraba cei ce se ocupa cu securitatea si asigurarea ordinii.

 7. Bună ziua! referitor la majorarea de 75% pentru părinți, eu am solicitat majorarea pentru 2 ture de zi și 2 de noapte din luna martie, zile în care și eu și celalalt părinte ne am aflat la serviciu, dar celalalt părinte a avut o săptămână din luna martie în care a efectuat telemunca. Este în regula? Ma încadrez sau trebuie ca pe toată perioada stării de urgenta celalalt părinte sa nu fi efectuat telemunca? Mulțumesc anticipat

 8. am lucrat 24 de ani in sistemul penitenciar, actualmente sant la pensie , ce se intampla cu pensia se pierde sau se se merge in paralel si cu pensia si salariu daca sant angajat pentru 6 luni?

 9. Dupa cele 6 luni de zile există posibilitatea să rămânem angajați incontinuare sau suntem trimiși acasă?

   1. Din ce am citit în articol nu se mai poate prelungi să rămâi pe perioadă nedeterminată, totul se rezumă la 6 luni. Dacă nu am înțeles bine vă rog să mă corectați. Mulțumesc!

 10. Buna seara domnule Stefan stiti cumva daca încep încadrarile directe si la politie în aceasta perioada cu politia penitenciarelor? Multumesc

 11. Daca pot fi scoase fara a fi date publicității înseamă că se pot trimite cererea și documentele de înscriere acum???

   1. Bună ziua , sunt cadru militar în rezerva și sunt interesat de posturile scoase la concurs .întrebarea mea este cum aflam și noi când se deblochează aceste posturi ?

 12. Se mai fac angajari fara concurs? Sunt fost cadru MAI, plecat din sistem la cerere, fara probleme. Am 36 ani, sunt din Timisoara.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *