Am început în forță protestele din 2023. Mii de polițiști de penitenciare, polițiști și rezerviști am protestat în Piața Victoriei vineri pe 24 martie și am mărșăluit spre Ministerul Muncii și Ministerul Afacerilor Interne. SNPP și EUROPOL au participat cu 500 de membri de sindicat la acțiune. Liderii celor două organizații au răspuns întrebărilor jurnaliștilor cu privire la revendicări: “ne lipsesc 30% din forțe (posturi vacante), mulți dintre noi țin locul la alți 4-5 colegi care lipsesc din schemă, avem drepturi interzise, plafonate sau amânate din 2009, legea de salarizare e blocată, acum vor să dea alta mai proastă și să șteargă restanțele, zilnic aflăm din presă de noi amenințări la pensiile militare, ne îmbolnăvim și avem o speranță de viață foarte mică iar acum trebuie să ne temem de perspectiva înjumătățirii pensiilor militare actuale (oricum plafonate) numai pentru ca politicienii le denumesc speciale și au de cheltuit bani de la Comisia Europeană”.
Pentru a acorda tranșa III din PNRR (3,1 mld de Euro) Comisia Europeană presează pentru reforma pensiilor speciale și a celor militare. Coaliția de guvernare a încercat o soluție de modificare ușoară la legea pensiilor militare (12 luni în loc de 6 luni – perioada de referință pentru media veniturilor) însă proiectul asumat de Guvern și depus în Parlament este considerat deja prea lejer raportat la impunerile CE urmând să fie modificat prin depunere de amendamente. Discuțiile din coaliție avansează și aflăm din presă ultimele rezultate încă nefinisate. “Practic, după noua formulă propusă de Bruxelles, pensiile militarilor și polițiștilor vor fi stabilite prin înmulțirea mediei veniturilor din întreaga activitate cu coeficientul de 45%. Reamintim că PSD a propus ca pensiile militarilor să fie calculate după formula: media veniturilor din ultimele 12 luni înmulțit cu 65%, însă această variantă nu este agreată de Comisia Europeană. Mai mult, spre surprinderea tuturor, PNL susține poziția CE, spunând, prin vocea europarlamentarului liberal Gheorghe Falcă, că reforma pensiilor speciale trebuie făcută, chiar și cu riscul de a-i supăra pe militari. În acest moment, rata de înlocuire este de 65% din ultimele 6 luni. În proiectul de lege, rata de înlocuire e de 65% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul sporurile nepermanente.” (constantadeazi.ro).
“Potrivit unor surse din coaliţia de guvernare, după discuţiile de duminică seară dintre liderii coaliţiei şi miniştrii de resort, au căzut de acord cu varianta de supraimpozitare cu 15% a părţii de necontributivitate din pensiile speciale. Acesta este unul dintre amendamentele care vor fi depuse la Senat, la Legea pentru reforma pensiilor de serviciu. De asemenea, pentru cei din Apărare şi Ordine publică, se elimină cinci sporuri din baza de calcul. Şedinţa coaliţiei cu miniştrii de resort pentru proiectul legii privind reforma pensiilor speciale a ţinut până spre miezul nopţii şi continuă luni.” (antena3.ro). „În plus oficialii europeni mai sugerează că reforma pensiilor speciale să nu se aplice retroactiv și să se păstreze actuale pensii speciale care se află acum în plată. Ar fi dezastru pentru că dacă nu le impozitezi pe cele care se află în plată acum încep să se pensioneze cei care se află în sistem acum. Omorâm sistemul juridic și cel militar dacă am face cum ar propune ei”, susțin sursele HotNews.ro.
Liderii coaliției au convenit pe o serie de amendamente care vor fi aduse la proiectul legii privind pensiile de serviciu. Conform surselor noastre, la Senat vor fi depuse mai multe amendamente, printre care și unul referitor la interdicția de a cumula mai multe pensii speciale. Cei vizați vor trebui să opteze pentru unul dinte veniturile încasate. Premierul Ciucă scapă însă de interdicția de a cumula pensia militară cu salariul de demnitar. Pensiile militare scad prin eliminarea unor sporuri din baza de calcul (stiripesurse.ro)
Prin urmare ne putem aștepta ca la finalul ședințelor din coaliție pe tema reformei pensiilor, în cel mai scurt timp, să fie depuse o serie de amendamente la proiectul aflat deja în senat (cu termen de adoptare tacită amânat), urmând o proces legislativ accelerat. Dar chiar dacă este vorba de o adoptare în regim de urgență, tot nu se pune problema ca modificările să apară peste noapte. După Senat, urmeaza Camera Deputaților, sesizare CCR (dacă se va depune), trimitere la promulgare, decret prezidențial, publicare în Monitorul Oficial al României, tot acest parcurs fiind marcat în mod cert de proteste sindicale prin care ne opunem acestor modificări. Poate dacă aceste sumbre așteptări se vor materializa în practică, disponibilitatea de participare la mitingurile sindicale va crește, altfel șansele unor rezultate bune sunt mici!
10 răspunsuri
Bună ziua domnule președinte Teoroc. Va rog sa nominalizti care sunt cele 5 sporuri care se vor excludă din baza de calcul pentru pensie?
Să facem ca în Franța! Nu este posibil să permitem să ne batjocorească după cum vrea UE că nu sunt ei în stare să crească pensiile civile la un nivel decent! De asemenea, vreau să evidențiez că nici media nu ar fi trecută cu vederea, fiindcă, în opinia mea, ” presa” a mediatizat subiectul pensiilor militare asociate cu cele speciale și a susținut – în mare parte – tăierea lor și a canalizat, astfel, ura civililor către militari! Să ieșim la proteste să arătăm că si noi putem fi “francezi”!
Bună ziua domnule președinte.m ai este valabila prevederea cu punerea în aplicare dupa 60 zile de la publicare în monitorul oficial?
Mulțumesc.
legile intra in vigoare in 3 zile de la publicare
Romania este membru NATO de mana a 2-a? Vor sa avem cea mai proasta formula de calcul pt pensiile DE SERVICIU? Asta pe langa faptul ca avem cele mai mici salarii din NATO si din Europa? Pt ce naiba mai stam in sistem?
Ce solutii avem??????
Bună seara, domnule președinte Teoroc, acum mai mulți sau mai puțini ani, ne-am angajat ( direct sau cu școală) cu anumite drepturi și obligații .
Văd că pe parcurs se pierd din drepturi și se adaugă obligații.
Dacă protestele nu dau rezultate, poate ar trebui să trecem la următorul nivel, blocarea activităților, legal, bineînțeles.
Vrăjeala că nu sunt bani sau că PNRR, e praf în ochi: avem o mulțime de resurse iar redevențele sunt foarte mici sau zero( cazul OMV- PETROM care nu plătește taxa de solidaritate, profitul se externalizează , etc.) iar PNRR…cred că încă mai suntem o țară suverană, ne hotărâm singuri viitorul.
Progresul reprezintă ceva mai bun…ori, în cazul nostru, e ceva mai rău.
Acum e momentul să luăm atitudine, nu după adoptarea legii.
Dacă nu acționăm în consecință, mă îndoiesc că vor mai fi doritori în această carieră.
Si uite asa ne distrag cu pensiile si ramanem iar ultimii prosti cu salariilw
Incredibil câtă prostie la nivelul comisiei europene. Poate de la atâția viermi și insecte consumate. Cum să ceri echitate dar pe cei care au speculat la maxim legile actuale, hoțește chiar, să ceri să nu se atingă de ei?
A se vedea pensiile magistraților, felul cum au interpretat ei venitul, vârsta lor de pensionare, cumulul pensiilor speciale și câte și mai câte… Chiar și noi am avut abuzuri cu sute de ore suplimentare, planificări doar in wkd, premii etc.
Cum să rămână ăștia cu pensiile alea frauduloase iar ceilalți să intre pe contributivitate plus o vârstă minimă majorată? Cum să ceri așa ceva???
Să fie condiții unitare de pensionare chiar dacă se vor recalcula toate din acest moment.
Apoi eu solicit să mi se aplice legea pe care m-am încadrat, după care mi -am făcut planuri în viața și nu după niste schimbări din mers. E și aici o relație contractuală pe care nu o mai respectă statul. Deci cine pe cine fraudează?
Cine e de vină că la pensiile speciale s-au adăugat și magistrații, grefierii, curtea de conturi, juriștii cu statut de magistrați din MJ, aviatorii civili, parlamentarii, primarii, întreg aparatul administrativ din MAI și MJ etc etc. Cine e de vină?
ANP-ul are vreo “emoție” cu privire la aceste schimbări privind pensiile? Ii baga cineva în seamă? Își susțin angajații în vreun fel? Puteți sa o luați și ca pe o întrebare retorică…
retorică va ramane