Poate cineva să gândească că 2021 a avut și părți bune? Al doilea an pandemic, cu Cîțu de la PNL la butoane, cu suspendarea aplicării legii-cadru privind salarizarea, cu vouchere tăiate și pensii neindexate, cu amenințări de tăieri salariale și de posturi. Referitor la pandemie, până la 31 decembrie 2021 România a raportat aproape 1,9 milioane de îmbolnăviri de COVID și aproape 59.000 de decese. Înspăimântător. Și suntem departe de final, o știm toți. Ce poate fi bun aici? Păi, dacă ne uităm către sistemul nostru, procentul de vaccinare este mult peste media națională, iar activitățile au mers aproape normal deși am muncit cu măștile pe față și cu aceleași resurse puține (umane și materiale) pe care ne-am obișnuit să le considerăm normale. Am avut colegi bolnavi și chiar decese, însă toate focarele apărute au fost controlate; nu au existat blocaje și nu au fost necesare alte măsuri speciale cum ar fi modificări dure de program sau închiderea unor unități sau secții.
2021 a venit cu o nedreptate făcută din nou pentru sistemul nostru și anume mișcarea făcută pe șest de MAI pe 30 dec 2020 prin care din ianuarie 2021 polițiștii au început să încaseze titlul de specialist de clasă, drept prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru toata structura de apărare națională. Interpretările de până atunci indicau faptul că abia din 2022 discutăm de activarea acestui drept dar printr-o fentă injustă internele ne-au lăsat în off-side furând startul. De neînțeles astfel de discriminări practicate în aceeași familie ocupațională, însă nu este nimic nou pentru noi din păcate. În 2016 am făcut 50 de mitinguri pentru plata salariului de merit ca la polițiști și militari, iar în 2017 am protestat din nou pentru acordarea unei majorări de 10% similar cu polițiștii și militarii. Am fost furați prin lege și tot prin lege am obținut sindicalicește corecțiile. La fel am procedat și acum. Am protestat la Ministerul Jutiției, iar ministrul Stelian Ion a emis ordinul necesar ulterior fiind nevoie de o ordonanță de urgență pentru deblocarea dreptului. Dar guvernul Cîțu a făcut implozie și nu a mai fost posibilă adoptarea de ordonanțe de urgență. Noi speram ca Stelian Ion să-l convingă pe Cîțu de necesitatea ordonanței, dar când colo Cîțu a dinamitat toată coaliția de guvernare prin demiterea lui Stelian Ion.
Ce altceva ar putea fi indentificat ca “bun” în 2021, pentru polițiștii de penitenciare? Trebuie precizat faptul ca până în 2021 nu am fost niciodată în dezavantaj față de colegii din structura de apărare, dimpotrivă. Aceste fente făcute contra noastră în 2016, 2017 și în decembrie 2020 au ca motiv faptul ca din anul 2010, în sistemul nostru, sporul de fidelitate a fost acordat dinamic pentru tot personalul, nefiind înghețat la nivelul din 2009. De asemenea sporul de studii superioare se acordă tuturor celor care îndeplineau condițiile. Am fost acuzați de ilegalități deși în poliție aceeași interpretare dinamică se practica pentru sporul de confidențialitate și tot poliția a acordat timp de mulți ani salariul de merit și sporul pentru misiuni speciale acelorași salariați. Abia din anul 2020 în poliție a început corectarea situației cu fidelitatea și cu sporul de studii superioare (în poliție și acest spor era inghețat doar pentru cei care il primeau in 2009!), acestea fiind singurele efecte ale Deciziei CCR 51/2020 pusă în aplicare (în tranșe!) pentru polțiști, prin OUG dedicată.
Deci a existat un avans de un an al polițiștilor cu acest titlu al specialistului de clasă, care se acordă și pentru polițiștii de penitenciare din ianuarie 2022. Însă nu omitem să menționăm două aspecte care sunt de data aceasta în favoarea noastră, prin comparație cu militarii și polițiștii. Poliția Penitenciară a devenit în 2021 singura instituție din sistemul de apărare care plătește indemnizația de concediu cu toate sporurile incluse (demers început de SNPP în 2015) și de asemenea singura instituție care plătește cumulat majorările de 150% pentru munca suplimentară și respectiv de 75% pentru munca în zile de sâmbătă, duminică și sărbători legale (deci un total de 250% spor pentru acest tip de muncă dacă nu este compensată cu timp liber sau doar 75% dacă este compensată cu timp corespunzător). Doar în treacăt, pentru o completă comparație, mai menționăm faptul că începând de anul acesta, polițiștii nu mai primesc timp de 3 ani (!) bani de echipament pe considerentul schimbării uniformei.
Tot 2021 este anul în care și Cîțu și PNL au pierdut telecomanda, PSD intrând la guvernare și un nou premier (militar) fiind desemnat. Iar acest lucru nu poate fi trecut la “rele”. Ne uităm cu jenă la declarațiile pompoase și sforăitoare făcute de Cîțu și ai lui pe când erau convinși că vor domina scena politică mult și bine și pe când înjurau PSD din toți rărunchii. Aveau în plan mulți ani de “reforme” anti-bugetari și strategii anti-sindicale, ani în care urmau să pompeze în sistemul pe care îl înfierau public, mii și mii de pile de partid cu aceeași viteză cu care cheltuiau milioane din bugetul de stat pe campanii electorale si congrese inutile. 2021 sigur este anul care a ținut sindicatele din Federația PUBLISIND cel mai mult în stradă. SNPP a participat în forță la toate acțiunile. Cu rost, fără rost? Am tot auzit discuții pe temă.
Ieșirile în stradă ale salariaților organizați în sindicate nu pot fi criticate de nimeni cât timp există probleme, iar revendicările sunt clare și legitime. Criticabilă este pasivitatea. Nicio acțiune sindicală nu garantează rezultatul. Noi nu suntem decidenți, iar dialogul social precum și conceptul de parteneriat social au fost aruncate în derizoriu de politicieni ca Florin Cîțu. Ce opțiuni ne rămân pentru a ne exprima nemulțumirea față de deciziile unilaterale prin care puterea executivă tăie drepturi, chiar dacă acestea sunt prevăzute de lege? A face grevă în România este foarte greu, iar în sistemul nostru – aproape imposibil. Cu toate acestea SNPP a declanșat grevă de două ori în trecut (2009/2010) și rămâne ultima opțiune pentru viitorul apropiat, dacă lucrurile vor continua să meargă pe panta actuala. Adică în jos, căci așa se merge de obicei în pantă.
SNPP a fost în strada timp de două luni la începutul anului 2021, alături de Sindicatul EUROPOL dar și de alte sindicate din PUBLISIND (grefieri, tineret și sport, asistență socială, finanțe etc). Guvernul Cîțu aplicase primele măsuri de înghețare și tăiere și declara la fiecare ieșire publică că urmează mari reforme care implicit ar fi atras modificări legislative majore în planul salarizării dar și disponibilizări. Începuse din nou campania anti-bugetari dar în special anti-sindicate, campanii care se reinițialiază periodic, se scoteau la iveală salarii și pensii nesimțite… Deci, ce urma? Am ales să ieșim pe trotuare și să facem ce ne stă nouă în putere să facem și anume să sancționăm din stradă abuzurile. Fiind pandemie, nu se putea protesta cu număr mare de participanți și am compensat acest lucru cu vizibilitate mai mare asigurată cu fumigene și mult zgomot. Ne-am îmbrâncit cu colegii din jandarmerie atunci când am fost provocați, am încălcat regulile de spațiu când ne-am simțit prea îngrădiți și am luat amenzi. Am fost și criticați, dar sigur nu am trecut neobservați. Am ales răul cel mai mic, cealaltă alternativă fiind pasivitatea, dar nu a fost o opțiune pentru noi.
Am reluat acțiunile pe final de an protestând o săptămână împreună cu Sindicatul EUROPOL inclusiv la prefecturi și la sediile partidelor. Pentru că SNPP ia foarte în serios acțiunile de protest, am participat cu 400 de membri SNPP la mitingul sindicatelor din poliție și penitenciare organizat pe 23 decembrie în susținerea reluării aplicării legii-cadru privind salarizarea și a indexării corecte a pensiilor militare. Legea bugetului a trecut însă fără modificări și legea-cadru se menține suspendată de data asta prin OUG 130/2021 care înlocuiește celebra OUG 226/2020 a lui Florin Cîțu. Se reia plata voucherelor, se acordă o indexare de 10% pentru pensiile foarte mici și cam asta este tot. În continuare vom avea alte proteste sindicale și alte lupte pentru o salarizare decentă și pentru nimic mai mult decât pentru aplicarea unei legi adoptate în Parlament. Dacă acest lucru nu va fi posibil nici prin legea de aprobare a OUG 130/2021, foarte probabil va fi semnul final că urmează o altă lege de salarizare și sincer nu este clar cu ce minune nouă s-ar mai putea veni, însă speranțele de mai bine clar se volatilizează. La acest moment ne calculăm pașii urmând să adoptăm o decizie care implică proteste, refuz de muncă suplimentară și în final grevă conform Legii 145/2019 cu aceleași revendicăi din 2021 – aplicarea Legii 153/2017 și indexarea pensiilor militare.
Mitingul din 23 decembrie 2021 cu marș în zona Palatului Parlamentului și apoi din Piața Constituției spre Guvernul României cu finalizare în Piața Victoriei:
Un răspuns
cand se vor relua protestele?
ar trebui cat mai urgent alaturi de cei din MAI daca vrem reusita, sincer, sanatatea si grefierii , cu tot respectul sunt alta familie ocupationala, cu cat largim plaja cu atat avem sanse mai mici de reusite…….