Anterior acestui ultim val de pensionări din Poliția Penitenciară, resursele umane din sistem erau la un maxim istoric, la acest lucru contribuind fluxul constant de concursuri derulate cu atât de mari eforturi chiar și în condițiile în care concursurile sunt suspendate prin act normativ și necesită deblocare prin memorandumuri. Acest aspect a ajutat la menținerea unei situații decente a resurselor chiar și după ultimul exod.
Astfel, din 16041 de posturi, la acest moment avem 12963 ocupate. În 2023 am avut 1078 de ieșiri din sistem dintre care 951 de pensionări. În ultimele două luni ale anului trecut au trecut în rezervă aproximativ 300 de polițiști de penitenciare. Interesant este că, dintre cei eligibili pentru pensie militară în 2023, peste 300 au decis să rămână în sistem.
Chiar dacă pentru moment se contabilizează în calculul drepturilor o pierdere teoretică prin diferența dintre indexarea pensiilor în plată la 31 decembrie 2023 cu 13,8% și majorarea strict a salariului de funcție în 2024 cu doar 5% pentru cei care continuă activitatea, veniturile vor continua să evolueze, iar pensiile să se indexeze și de asemenea să fie impozitate progresiv, astfel încât diferența calculată sec în prezent poate fi atenuată sau chiar surclasată în viitor. Perspectivele în plan salarial sunt încă incerte, sindicatele având ca scop prioritar să se asigure că panta nu va fi decât ascendentă.
Referitor la pensii, casele sectoriale au publicat o serie de informații și detalii tehnice cum ar fi:
Potrivit prevederilor art. 59 din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la această dată şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
Ca atare, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale a întreprins demersurile necesare astfel încât, începând cu luna ianuarie 2024, cuantumul pensiilor militare de stat a fost indexat cu rata medie anuală a inflaţiei de 13,8%, indicator înscris în Comunicatul de presă al prețurilor de consum nr. 13 din data 13.01.2023, postat pe site-ul Institutului Naţional de Statistică (www.insse.ro).
Conform dispozițiilor art. 74 alin. (2) din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, operațiunea de indexare nu constituie o modificare a drepturilor de pensie militară de stat, sens în care nu se emit decizii, nefiind necesară depunerea de cereri din partea pensionarilor militari.
În conformitate cu prevederile art. XI alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, începând cu anul 2024 se majorează cu 13,8% nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2023:
Potrivit prevederilor art. 101 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 282/2023, începând cu data de 1 ianuarie 2024, impozitul pe veniturile realizate din pensii militare de stat se determină prin deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei și aplicarea progresivă a următoarelor cote de impunere:
– 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta (4.427 lei pentru anul 2024);
– 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net (4.427 lei pentru anul 2024) şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta (7.567 lei pentru anul 2024);
– 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (7.567 lei pentru anul 2024).
Aflați mai multe detalii si informații.
Răspundem și la întrebările privind trecerea în rezervă ca apt limitat, precizând că la acest moment în absența unor norme concrete există doar interpretări ale caselor sectoriale care apreciază că în situația în care un salariat îndeplinea condițiile de trecere în rezervă ca apt limitat până la data de 31 decembrie 2023, dreptul de a se pensiona pe legea veche este asigurat (conservat / prezervat) cât timp se menține încadrarea ca apt limitat și în limita celor 5 ani de grație permiși de noul cadru legislativ. Pentru cei care îndeplinesc condițiile (apt limitat) începând cu 1 ianuarie 2024, se aplică baza de calcul conform noilor norme, respectiv 12 luni la alegere din ultimii 5 ani, pentru 2024 și așa mai departe (conform Anexa 10 la L.282/2023 respectiv Anexa 3 la L.223/2015 – extras mai jos), întrucât, chiar dacă nu există prevederi clare și nici norme edificatoare, nu se poate suprima dreptul de a trece în rezervă.
Extras din L.282/2023 – Articolul 28^1 – Pentru pensiile militare de stat stabilite până la data de 1 ianuarie 2030, baza de calcul folosită este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c) dintr-un număr de luni consecutive, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 3, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar, polițist sau funcționar public cu statut special, după caz, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie, în care nu se includ veniturile prevăzute la art. 28 alin. (1).
122 de răspunsuri
Dle Teoroc,
Care sunt planurile noastre ca sindicat in privinta deblocarii tuturor elementelor salatiale inghetate?
Chiar nu mne deranjeaza?
Observ ca nimeni nu ne zice nimic
luam lucrurile pe rand / nu putem face articole peste articole ca raspuns la comentarii
Domnule presedinte,
Ni s a promis sustinere in vederea deblocarii posrurilor de TCO educativ blocate si in privinta demararii la inceputul anului a noului TCO care an de an se finalizeaza in anul urmatoru sau in decembrie.
Se face ceva in acest sens? Ne sustine si pe noi cineva?
vom informa / este nevoie de un nou memorandum / inca nu a plecat pe traseu
Pt noul TCo pe posturi unice vacante nu e nevoie de memorandum, asta se poate?
tot ce se poate scoate fara memorandum se va scoate / avem un cadru usor diferit anul acesta / vom informa
Adica va fi TCO mai devreme ca inainte?
Ideea e daca se va scoate TCO dar se va tine tot in noiembrie-decembrie, e fix acelasi lucru…
Cum e dle presedinte?
exista o anume particularitate anul acesta / vom explica noul context / aveti putina rabdare
Macar spuneti ne daca e de bine sau de rau….tot asteptam de anul trecut…
Buna ziua!pana la urma sunt 12..13 etc la alegere cf legii sau ultimele 12,13,etc din perioda care esti in activitate,ca asa a aparut in media?
cititi la final articol / aveti extrasele din lege
12 luni consecutive la alegere din ultimi 5 ani.
la alegere consecutiv din ultimii 5 ani, scrie clar in lege, cei din media spun si ei ce li se livreaza sau ce inteleg.
Aparent câștigă în timp cei eligibili ,dar practic nu cred .Dintr-un motiv simplu, vine noua lege a salarizării care surpriză ,o să fie un pic de baubau, va fi tergiversată subtil pină după terminarea tuturor alegerilor , și ministrul de finanțe v-a arunca bomba, nu sunt bani că doar va spun despre asta mereu la tv ,iar banii trebuiesc pentru plata împrumuturilor, a medicilor, a profesorilor etc mai ușor cu sistemul de ordine publică și apărare ca doar avem NATO .
Bine punctat
Va salut ✋,daca am îndeplinit condițiile să ies la pensie in 2023 și nu am ieșit,și vreau sa ies acum in 2024 mai primesc ce-i 13,8 %? Și a doua întrebare eu merg pe 6 luni consecutive? Mulțumesc
Indexarea cu 13.8% a fost pentru pensiile in plata. Daca indeplineai conditiile in 2023, ai un termen de 5 ani sa iesi pe conditiile de atunci (6 luni consecutive din ultimii 5 ani)
Mulțumesc 🤝,deci ce-i 13% i-am pierdut.🥲
Normal ca i-ati pierdut! De ce oare nu ati iesit?
Mulțumesc 🤝
Corect
Dar situatia pt toate plafonarile care este?
Parca se faceau sarbatorile in strada?
Exact cum a zis un jurnalist, daca erati nemultumiti erati in strada.
Ce parere aveti?
la final de an nu am fi facut decat sa fortam inutil aceleasi resurse de miting la care apelam mereu / in pline sarbatori / daca ar fi doar dupa noi ca lideri ar fi simplu / dar in general ne calculam corect si fortele si sansele
Si ce facem acum concret in situatia asta?
Sunt niste mincinoși, pensiile după 2017 sunt calculate la net. RUȘINE
Ce este indicele preturilor de consum lunar? Care este valoarea lui în anul 2023?
https://insse.ro/cms/ro/tags/comunicat-indicele-preturilor-de-consum#:~:text=Indicele%20pre%C8%9Burilor%20de%20consum%20(IPC),-13%2F11%2F2023&text=Indicele%20pre%C5%A3urilor%20de%20consum%20%C3%AEn%20luna%20octombrie%202023%20comparativ%20cu,a%20fost%20100%2C57%25.
nu este relevant / este un indicator calculat
Pe nouă lege suntem dezavantajați de două ori, în primul rând crește numărul de luni care constituie baza de calcul, iar această bază nu se mai actualizează cu măririle ci doar cu indicele lunar de consum.
si se aplica si impozitarea progresiva, nu?
În timp în activitate nu se va câștiga nimic . Uitați-vă la cei care s-au pensionat acum 6,7 ani ca au pensii la fel ca salariul celui din activitate .
Cei ieșiți la pensie din sistem se mai pot angaja prin concurs ?
Da
dar evident renunta la pensie
Cei care ne vom pensiona in 2024 ,îmi spuneți mai exact cum se calculează indicele prețurilor de consum lunar ? Exemplu: eu îmi aleg 12 luni (tot anul 2023)și ies la pensie 01.03 2024. ,cum calculez ? Mulțumesc
Asteptam un raspuns de la casa de pensii.
http://statistici.insse.ro/shop/?page=ipc1&lang=ro
in partea stanga se selecteaza luna in care se deschid drepturile de pensie (dar se publica tarziu ipc pentru luna anterioara) iar in dreapta lunile alese pentru pensie.
In cazul asta se scot locuri prin sursa externa luna aceasta?
nu am acest raspuns deocamdata
In ianuarie putin probabil,inca nu a venit bugetul pentru 2024, dar se vor scoate in mod sigur, se deschid noi locuri de cazare si clar trebuie personal, plus ca foarte multe state sunt sub dimensionate.
Buget avem din 8 ianuarie
Părerea mea este că nu vrem să obținem mare lucru și doar ne plângem , daca am acționa cu colegii din celelalte sindicate și am refuza munca suplimentară am putea bloca cu adevărat sistemul penitenciar. Nu știu de ce dar am impresia că nici noi ca sindicat nu dorim cu adevărat mai mult ( sa nu ne mai ascundem ). Îmi era și rusine, ei refuzau să facă ore suplimentare în forma de protest pentru neaplicarea integrala a legii salarizării+ altele, adică pentru drepturile noastre ale tuturor. Noi intram în servici cu capul plecat … Acum de ce ne plângem ? Haideți să fim puțin realiști… Nu vrem cu adevărat mai mult și atât.
Ma încadrez la pensie în septembrie 2024.la calculul pensiei în noua lege scrie,, media soldelor/salariilor brute la alegere din ultimii 5 ani conform anexei 3″.dar nu spune cit la suta din media brutului. Sa fie 85% sau 65% din brut. Nu scrie. Sau sa nu depășească media salariilor nete din acele număr de luni. Nici asta nu scrie. Sau poate nu am găsit eu tot ce este scris în lege
sa nu depaseasca netul
Răspunsul îl găsiți în textul Legii nr. 223/2015.
Art. 29:
Se aplică 65% la care se adaugă/scad procente (câte 1%) pentru fiecare an de vechime cumulată (aici se adaugă câte 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale) raportat la 25 de ani vechime efectivă așa cum prevede Legea 223/2015.
Art. 108
Ulterior în funcție de vechimea dvs. ca militar/politist se adaugă 3, 6 sau 9% corespunzător contribuției la pensia suplimentară.
Art. 30
Se plafonează la 85%.
Se calculează suma, apoi conf. Art. 11 din Legea 80/1995
Se aplică procentul pentru Semn Onorific (10, 15 sau 20%).
Se calculează și se reține impozitul.
De asemenea, la final intervine o nouă plafonare și anume pensia netă nu poate să depășească media salariilor nete din perioada aleasă de dvs.
Buna seara. La acele procente de 1% calculate raporat la vechimea cumulata, se iau in calcul si anii lucrati inainte, in civilie? Sau anii lucrati inainte de incadrarea militara sunt fix zero la cuantumul pensiei?
Si inca un lucru… procentele de Semn Onorific, umbla vorba ca nu se mai dau de muuult… Intreb si eu…
Multumesc. Spor!
La art. 29 din Legea 223din2015 veți găsi că este 65%la care se adaugă 1% pentru fiecare an ce depășește cei 25 de ani de vechime în serviciu(adică 25 de ani vechime în serviciu și spor pentru condiții de muncă 12 ani, ca și exemplu, rezulta 65%+12%=77%.
La cei 77%adunăm 9%procentul pentru pensia suplimentare rezultând procentul de 86%
Întrucât legea are plafonarea de 85% se aplică la media brutului pe care mi l-am ales, de exemplu 10000 lei (este o sumă aleatorie), și rezulta cuantumul pensiei pe brut care este 8500 lei.
Având 25 de ani în serviciu există un OMM pentru 25 de ani în serviciu astfel că se va primi un procent de 20% din brut adică 1700 lei.
Pensia bruta va fi 8500 lei +1700 lei =10200 lei.
Acest cuantum se indexează cu indicele de inflație și se impozitează progresiv conform codului fiscal.
După impozitare se v-a face comparația cu venitul net al bazei celor 12 luni aleasă din ultimii 5 ani de activitate (dacă îndeplinesc condițiile in 2024).
Și pensia netă va fi, după comparație, cea cu valoarea cea mai mică după impozitare.
Oricum netul bazei alese nu a fost mai mare decât pensia netă calculată după impozitare pentru că sunt diferențe foarte mari (câteva mii de lei).
Cam aia care este media netă aleasă aia este și pensia.
Bună ziua.Până in decembrie 2023 calculul pensiei era de 85% din 6 luni la alegere.Dupa noua lege,ce procent se calculează din ultimele 12,13,14…..luni? 55%,65%,85%. Mulțumesc.
65% ca și până acum. Legea 223/2015 art. 29
Sa-i scoată pe toți la pensie numai generali și colonei,ca doar au luptat în razboi(în război îi numarai cu degetele de la o mana)sa le dea cât vor ei,și la urmașii urmașilor lor și sa vedem dacă mai are cine sa muncească pt aceste pensii nemeritate.Ce fac la pensie pt aceste sume pt care nu au contribuit.?De unde vin banii,de la robinet?Bugetul le aloca pe o parte ,sume fabuloase și ei merg la servici ca la birou,ca nici armata nu se mai faceCine sa facă armata:pensatii,ciocatii sau machiați?Poate femeile și cei câțiva bărbați rămași barbati Deci bani risipiți în detrimentul educației și sănătății și a celor care au contribuit cu adevărat.Legea trebuie sa fie una pt toti,după contributrivitate la pensie,ca nu mai prestezi nimic și nici nu ai descoperit piatra filozofala de vrei în cârcă poporului pana mori!
Posturi pentru încadrare directă pentru anul 2024 , exista vreo informație în acest sens ?
Soluția este una singură, blocaj total, exact ce se întâmplă în Germania acum, fermierii au blocat , pot spune, temporar, țara. Bravo lor. Asta este soluția!
Pentru Stp.
În septembrie, pensia se va calcula tot ca până acum, cu 65% din brut, dar baza va fi din treisprezece luni. Scazi din tot ce iei normele de hrană și echipare, plus chirie sau rate, dacă ai, faci media celor treisprezece salarii, și aia e pensia. Stai liniștit, nu pierzi nimic. Desigur, dacă ai în cele treisprezece luni majorarea de 50%, sau/și ore suplimentare, acestea se vor împărți tot la treisprezece. Asta-i tot!
nu se aplica si supraimpozitarea? cea progresiva?
Aceeași mâncare. Unii îi spun progresivă alții Supra. Să spunem “noul sistem de impozitare”
ok, sa ii spunem noul sistem de impozitare … se aplica si aia suplimentar, nu?
https://cps.mapn.ro/news/2
Pct 2
Care e dilema?
link-ul nu duce la nimic, probabil a disparut intre timp informatia
ideea este ca pe diverse topicuri de discutii exista contre pentru pensionari pana in 2017 si dupa 2017, ca unii ar fi supraimpozitati altii nu, ma gandesc ca pentru cei care vor iesi din 01.01.2024 se aplica supraimpozitarea dar e doar o parere, multumesc.
https://cps.mapn.ro/news/25
Bravo Penitenciarul și Poliția! Miltarii din MAPN primesc și ei resturi că nu sunt importanți, bineînțeles aici vorbesc despre SGP și subofițerii MAPN, OROPSIȚI AI SORȚII, buni de aruncat la coșul istoriei cu 3500 , 4000 pensie ( vorbesc de marea majoritate nu excepțiile…..).
Asta este, nu grevă, nu sindicat…MARȘ LA INSTRUCȚIE MAMA TA DE SUBOFIȚERI ȘI SGP DIN MAPN. De râs sărmanii!
Până la urmă mărirea de 5 la suta cam cat înseamnă?Am auzit atâtea variante că nu mai cred nimic.Banuuesc că s a făcut o simulare de mărire.Poate dl.presedinte ne poate lamuri.Multumesc.
urmeaza articol
Este clar ca trebuie sa facem ceva…. Cei 5% sunt praf in ochi ! Oare ce mai așteptăm ? Avem vreo perspectivă de război dl președinte ? Sau ne mulțumim cu cei 5% ?
Dle Teoroc,
Exista posibilitatea de a ne sprijini si pe noi la ANP in a primi decontul de transport odata cu salariul (similar cu decontul de chirie care se ia fix la fel, pe 10) ? Pana la urma este tot un decont.
Multumim!
preluat / verific optiuni
Sa nu mai spunem dle presedinte, ca faza cu fluturasii (pe data de 9) s a respectat doar 2 luni cand ati vb dvs.
Fluturasii au fost dati pe 9 si luna aceasta (raspuns anp)
Sustine ce a zis colegul, ar fi de ajutor si noi care facem naveta am avea nevoie de bani pe data de 10 ca toti ceilalti.
Cu respect!
Decontul de transport este conditionat de aducerea documentelor in termen pentru ca trebuie verificat, calculat si aprobat inainte de plata efectiva. De exemplu, la aceasta data dintr-un total de 26 persoane am primit deconturi numai de la 17 persoane.(raspuns anp)
Asta e problema celor care nu depun din timp, nu cred ca e normal sa ii impacteze pe toti, nu credeti?
Ia sa se bage decontul odata cu salariul sa vedeti cum se vor depune in termen.
Se poate face lucrul asta macar partial pt cei care depun?
D-le Teoroc, dacă normele de aplicare a noii legi nu sunt apărute, se mai poate ieși la pensie după legea veche?
doar in contextul explicat / daca la data de 31 dec erau indeplinite conditiile
Bună ziua! Va rog sa mi spuneți cum se calculeaza pensia cu IPC, dacă eu îndeplinesc condițiile de pensionare în Aprilie 2024 și îmi aleg 12 luni din anul 2021? CatDar dacă sunt apt limitat la data de 31.12.2023 și nu mi s a semnat raportul de pensionare?
nu am datele acestea / se poate corespondenta cu casa sectoriala dar nu inteleg sensul / incercam totusi sa aflam detalii
Domnule presdinte, se actualizează salariul de grad anul acesta?
prematur de estimat / necesita hg pt valoare dar si oug pentru deblocare / vom impinge cat putem
Cand mai exact vom “impinge”?
Pentru Ioana:
Părerea mea este că vă duceți prea în spate cu baza de calcul a pensiei. Din anul 2021, până acum au avut loc mai multe majorări ale salariului decât ar acoperi indicele de consum lunar, chiar și dacă ați beneficit de o majorare de 50%. Dacă nu vi s a semnat pensia medicala până la 01.01.2024, vă recomand să vă alegeți ultimele 12 luni de activitate pentru calculul pensiei.
Bună seara!
Puteți preciza de unde se reține impozitul din pensie? Din cuantumul ce rezultă din media salariilor nete din lunile alese sau din cuantumul ce rezultă din aplicarea a 65% din media salariilor brute ale lunilor alese?
Vă mulțumesc!
Nu veți fi afectați absolut deloc de impozitarea progresivă a pensiei. Afectați întrucâtva vor fi cei care s-au pensionat înainte de septembrie/2017, pentru că au salariul brut mult mai mic.
Prin prisma lipsei de personal,s-a luat în calcul reactivarea ,la cerere,a celor pensionați de drept?
Nu. Doar prin concurs
Bună ziua! Dacă am fost la comisia de expertiza medico militară în data de 29.12.2023 si comisia a stabilit apt limitat. Eu pot ieși la pensie cu calculul de 6 luni sau 12 luni?
Buna sera! Referitor la “trecerea în rezervă ca apt limitat, precizând că la acest moment în absența unor norme concrete există doar interpretări ale caselor sectoriale care apreciază că în situația în care un salariat îndeplinea condițiile de trecere în rezervă ca apt limitat până la data de 31 decembrie 2023, dreptul de a se pensiona pe legea veche este asigurat (conservat / prezervat) cât timp se menține încadrarea ca apt limitat și în limita celor 5 ani de grație permiși de noul cadru legislativ.” cum se interpreteaza situatiile in care decizia medicala este emisa (avizata) in luna decembrie dar a fost comunicata abia in luna ianuarie? Practic, la 31 decembrie indeplineai conditiile trecerii in rezerva dar nu stiai 😀
D.le Teoroc dacă eu am intrat la comisia medicală pe data de 15.12. 23 și am fost declarat apt limitat, dar nu mi a ajuns decizia med. la locul de muncă înseamnă că o să ies pe vechea lege ?
Mulțumesc anticipat!
unitatea apreciaza exact / nu stim data deciziei etc / teoretic sunt sanse de conservare drept pe iterpretarea casei
Bună ziua,
Puteți să îmi spuneți dacă, coeficientul de înmulțire cu media soldelor brute lunare (in cazul meu ar fi 13) este de principiu tot 0,585?
Mulțumesc
La art. 29 din Legea 223din2015 veți găsi că este 65%la care se adaugă 1% pentru fiecare an ce depășește cei 25 de ani de vechime în serviciu(adică 25 de ani vechime în serviciu și spor pentru condiții de muncă 12 ani, ca și exemplu, rezulta 65%+12%=77%.
La cei 77%adunăm 9%procentul pentru pensia suplimentare rezultând procentul de 86%
Întrucât legea are plafonarea de 85% se aplică la media brutului pe care mi l-am ales, de exemplu 10000 lei (este o sumă aleatorie), și rezulta cuantumul pensiei pe brut care este 8500 lei.
Având 25 de ani în serviciu există un OMM pentru 25 de ani în serviciu astfel că se va primi un procent de 20% din brut adică 1700 lei.
Pensia bruta va fi 8500 lei +1700 lei =10200 lei.
Acest cuantum se indexează cu indicele de inflație și se impozitează progresiv conform codului fiscal.
După impozitare se v-a face comparația cu venitul net al bazei celor 12 luni aleasă din ultimii 5 ani de activitate (dacă îndeplinesc condițiile in 2024).
Și pensia netă va fi, după comparație, cea cu valoarea cea mai mică după impozitare.
Oricum netul bazei alese nu a fost mai mare decât pensia netă calculată după impozitare pentru că sunt diferențe foarte mari (câteva mii de lei).
Cam aia care este media netă aleasă aia este și pensia.
Mulțumesc mult!
În sfârșit un răspuns profi!🙏
Constantin….va rog sa dati un exemplu de calcul a indexarii cu 13,8% a unei pensii de 10000lei brut care este netul?.Va multumsc
Buna ziua..va rog sa dati un exemplu de calcul a pensiei de 10000lei brut indexata cu 13,8%.Cat este netul?Deoarece am dubii in legatura cu modul de calcul al pensiei.Va multumesc.
Buna ziua domnule Teoroc.
Cei care îndeplineau condițiile de pensie ..limita de varsta…la 31 dec.2023 și au ales să mai rămână în sistem se actualizează baza de calcul ale celor 6 luni cu următoarele măriri salariale care vor urma.
Buna ziua. Cei care au îndeplinit condițiile de pensionare pentru limita de vârstă la 31 dec. 2023 și au ales să rămână în sistem ..se actualizează baza de calcul ale celor 6 luni cu următoarele măriri salariale…cei 5 la sută luna asta ..actualizarea gradului…și ce o mai fi pe viitoar…
Orice perioadă de 6 luni ți-ai alege, actualizarea se va realiza cu indicele de consum
De unde ati tras aceasta concluzie? Cine iese pe 6 luni (adica cei care indeplineau conditiile pentru obtinerea unei pensii de serviciu la 31.12.2023) va putea iesi in conditiile vechii legi in care nu scrie nimic de indicele de consum. Daca aveti o alta sursa legislativa din care ati tras concluzia de mai sus va rog sa ne-o comunicati si noua.
Se mai ia în calcul pentru stabilirea pensiei SDSL-ul?
Evident!
Va salut, in cazul acesta ce luni trebuie alese pentru ba za de calcul? Lunile in care am facut acele ore suplimentare, sdsl? Sau lunile in care au intrat in plata? Va multumesc
Daca la data de 31.12.2023 aveam peste 20 ani vechime din care minim 10 in serviciu, dar am fost declarat apt limitat in ianuarie 2024, inseamna ca nu indeplineam cerintele legale pentru obtinerea unei pensii de serviciu (anticipata partiala) deci va trebui sa aleg ca baza de calcul 12 luni consecutive din ultimii 5 ani?
Da
sa traiti,domnule presedinte! aceasta informare dn articol de sus pe care dvs cu bune intentii ati postat o spre binele nostru, din comunicatul din 03.01.2024 a casei de pensii MAPN , A DISPARUT DE 3 ZILE …..deci cred ca nu se doreste ca cine indepinea conditiile art 18 din L 223 inainte de sf anului 2023 sa poata benefia de pensia pe criteriile legii vechi adica 6 salarii din ultimi 5 ani……
,,Răspundem și la întrebările privind trecerea în rezervă ca apt limitat, precizând că la acest moment în absența unor norme concrete există doar interpretări ale caselor sectoriale care apreciază că în situația în care un salariat îndeplinea condițiile de trecere în rezervă ca apt limitat până la data de 31 decembrie 2023, dreptul de a se pensiona pe legea veche este asigurat (conservat / prezervat) cât timp se menține încadrarea ca apt limitat și în limita celor 5 ani de grație permiși de noul cadru legislativ. Pentru cei care îndeplinesc condițiile (apt limitat) începând cu 1 ianuarie 2024, se aplică baza de calcul conform noilor norme, respectiv 12 luni la alegere din ultimii 5 ani, pentru 2024 și așa mai departe (conform Anexa 10 la L.282/2023 respectiv Anexa 3 la L.223/2015 – extras mai jos), întrucât, chiar dacă nu există prevederi clare și nici norme edificatoare, nu se poate suprima dreptul de a trece în rezervă.,,,
Trăiți! Am văzut că ați exemplificat cu referire la ,,acel + 1%,, la trecerea in rezervă la cei care au 25 de ani vechime în serviciu….punctual în cazul meu de 10 ani munciți în civil,fără grupe,și 18 ani de polițist operativ,care ar fi (dacă ar fi) creșterea ???
Buna ziua! Am trecut în rezervă în data de 30.12.2023. Având în vedere că 30.12 a fost sâmbătă, zi nelucrătoare, in cazul acesta se aplica indexarea? Mulțumesc!
Multi s au pensionat pe caz de boala cu pensii banane,vi se pare corect?
Cat timp sunt documente care atesta calitatea de apt limitat, personal nu am ce adauga aici. Sa nu evitam insa subiectul legat de media celor 10 ani de viata dupa pensionare, politistul de penitenciare avand o medie de viata cu 10 ani mai mica decat cea generala pe Romania.
Bună ziua domnule Ștefan Teoroc.Vă rog să-mi răspundeți la următoarea întrebare. Este corect ca la calcularea impozitului la pensie suma de 2000 de lei neimpozabilă să fie scăzută din 4427 de lei ce reprezintă salariul mediu net în anul 2024 sau din venitul lunar al pensiei iar diferența să fie impozitată progresiv așa cum prevede Legea nr.282/2023.Menționez că la calcularea impozitului la pensie ,Casa de Pensie M.A.I.folosește următoarea formulă de calcul,4427-2000=2427 la care aplică un impozit de 10% după care din venitul lunar al pensiei scade 4427 iar diferența o impozitează cu 15%.
Impozitarea progresivă=dublă impozitare, ba mai mult, pensia este dintr-un venit ce a fost impozitat, deci nu trebuia impzitată!
Vă rog să îmi explicati dacă se poate, cum se vor recalcula pensiile militare în septembrie 2024 moment în care toate pensiile sunt recalculate în funcție de contributivitate și continuitate în munca?
Raspunsul este in intrebarea dumneavoastra. In septembrie sunt vizate pensiile civile
Vă rog să îmi explicati dacă se poate, cum se vor recalcula pensiile militare în septembrie 2024 moment în care toate pensiile sunt recalculate în funcție de contributivitate și continuitate în munca?
Este greșit calculul impozitului aplicat pt pensionarii de dinainte de septembrie 2017….exact cum ați spus s-au scăzut cei 2000 lei din 4427….nu spune în nici un text de lege , nici în Codul fiscal despre aceasta modalitate de deducere….ne-au “plesnit” pensiile în minus cu sume de peste 50, 100,200 lei sau peste….suntem copiii ploii….răspunsul de la Casa de pensii e de toată jena….au trimis cică adresa la organele abilitate( ei doar încasează salarii) să colecteze creanțele fiscale….pentru a li se preciza cum sa facă calculul….conform prevederilor legale pe care nu știu, nu vor , nu le pasă de ele….Codul fiscal doar dacă nu vrei să înțelegi zice la art.101 litera c….venitul impozabil este venitul brut din care se deduc cei 2000 lei….au aplicat o notă a unuia neinstruit….cu grade multe! Dăm în judecata pe nepricepuți? Multi nu știu de situație….a crescut valoarea pensiei dar este ciugulita…facem palate, cumpărăm arme….
Sa trăiți! Am și eu o întrebare… 26 de ani de,, sistem” și 48 de ani… Am fost declarat apt limitat la Comisia de expertiza medico-militara in24. 11 2023 dar decizia,, a ajuns” la unitate în 17. 01.2024…Cu rea voința sa fără am pierdut facilitățile cu vechea lege???? Un răspuns dacă va rog. Mulțumesc.
Daca indeplineai conditiile pentru limita de varsta in 2023, nu pierzi nimic din conditiile pe legea veche. Idem si pentru apt limitat.
Bună ziua domnule Tudorache. O intrebare scurtă. Cu cât poate influența CUANTUMUL PENSIEI acel nou IPC in baza de calcul, să zicem intervalul de 12 luni cuprins intre 06.2023-05.2024. Vă rog estimativ, momenan nu are habar cum si cât influențează, oare el nu va conta sau o sa dispară prin plafonarea impusa pe net!? Mulțumesc.
Bună ziua! Nu poate exista o estimare cat timp raportarea se face la luna deschiderii dreptului de pensie. Ori dacă ultima lună din bază va fi iunie 2024 va trebui să vedem cat va fi procentul fiecărei luni din bază raportat la luna iunie 2024.
Bună ziua, dacă ies la pensie în 01.05.2025, la cele 14 luni pe care mi le aleg din ultimii 5 ani cu vechime de 28 ani de minister se calculeaza și creșterea de acum,cea de grad?
Buna ziua! As vrea sa intreb, oare chiar ne vor lasa fara pensiile recalculate din septembrie incolo,dupa ce pensiile civililor vor fi recalculate. Daca va fi asa, parerea mea este ca o sa sa se adanceasca si mai mult inechitatiile la pensiile militare. Si imaginea publica despre militarie ( sist. De forta) va suferi mult.
Bună ziua! Ați aflat ceva în legătură cu sistarea ieșirilor la pensie pe apt limitat începând cu 29.03.2024?
Oug 12/2024 7. La articolul 109, după alineatul 16 se introduce un nou alineat, alineatul 17,
cu următorul cuprins: „Dispozițiile art. 85 alin. 1 lit. c) nu se aplică ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor din
Ministerul Afacerilor Interne”.
L. 80/1995
Art. 85
Ofițerii, maiștrii militari și subofițerii în activitate pot fi trecuți în rezervă sau direct în retragere, după caz, în următoarele situații:
…
c) sunt clasați “apt limitat” de către comisiile de expertiză medico-militară, cu excepția situației în care a intervenit menținerea în activitate în condițiile art. 21 alin. 4;
Bună ziua!
Am fost declarat ” APT LIMITAT PE TIMP DE PACE ȘI RĂZBOI” de către comisia de expertiză cu data de 13.03.2024.
Am intrat în posesia DECIZIEI în data de 05.04.2024.
Am făcut raport de trecere în rezervă cu data de 05.04.2024.
Mă încadrez să trec în rezervă pe legea 80/1995 care era în vigoare la data deciziei? Mulțumesc anticipat!
Te incadrezi doar pe legea care era in vigoare la data deschjiderii dreptului